SØRGER: Slektninger av de avdøde gråter ved kisten, under en minnestund etter terrorangrepet.

SØRGER: Slektninger av de avdøde gråter ved kisten, under en minnestund etter terrorangrepet. Foto: Nilas Johnsen, VG

Lover hevn etter terrorangrepet

ISTANBUL (VG) Tyrkia er i sorg etter lørdagens terrorangrep som drepte minst 38 personer, og såret mange flere. Regjeringen lover å «hevne det spilte blodet».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Minst 38 personer ble drept i et terrorangrep rettet mot spesialpoliti i Istanbul lørdag kveld. Minst 27 av de drepte skal være politifolk.

Angrepet skjedde halvannen time etter at en fotballkamp på Vodafone Arena i Besiktas hadde sluttet. De fleste av publikum hadde forlatt arenaen.

Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra PKK, tar på seg ansvaret for bombeangrepet. Kunngjøringen fra TAK kom via nyhetsbyrået Firat, som har bånd til PKK.

VG var tilstede på en minnemarkering for fem av de drepte politimennene i Fatih i Istanbul. Både president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Binali Yildirim var til stede, og så strekt preget ut under bønnen.

Innenriksminister Suleyman Soylu holdt en kort minnetale.

– Vi er i stor sorg, men noen vil misbruke dette politisk. De falne er martyrer, vi har et stort ansvar for å rette opp det som har skjedd, sier Soylu.

– Den tyrkiske nasjonen vil ikke la dette blodet bli spilt uten å renske opp, fortsatte han, med henvisning om at det loves hevn mot dem som står bak terrorangrepet.

I Istanbul foregår det søndag morgen en storstilt jakt på mulige bakmenn, ti er allerede arrestert.

DE DREPTE: Dette er blant de drepte i gårdagens terrorangrep. De tilstedeværende under minneseremonien brukte lapper med de drepte politimennenes ansikt på. Foto: Nilas Johnsen, VG

Hissig demonstrasjon

Politikaptein Kadir Yildirim (41) er en av de drepte, kona la seg gråtende over kisten, og sa:


– Kadir du forlot meg, må gud forbanne dem som tok deg, sa hun gråtende.

Ilker Uylas (27) var også en av dem som ble minnet.

– Vårt liv som familie er forbi, jeg har mistet alt, men du døde som en god muslim, sa kona Rumeysa, som måtte støttes ut av slektninger.

Da politikerne dro, var det samlet en liten demonstrasjon utenfor som ropte om innføring av dødsstraff og ba om at den fengslede PKK-lederen Abdullah Ocalan må henrettes.

MINNESTUND: Det holdes minnestund for drepte politimenn i Istanbul. Bak kisten er president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Binali Yildirim i bønn for de falne. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Mistenker PKK

Politikvinnen Burca Akpinar gir VG en papirlapp med bildene av de fem drepte som ble hedret under minnestunden.

– Det er skremmende at angrepet av rettet mot oss politifoolk, jeg har mistet venner og kollegaer, og dette viser at jeg kan dø når som helst i et slikt angrep, sier hun.

Flere av politifolkene som voktet minnestunden gråt høylytt, og også flere fra tyrkisk presse tok til tårene da de fem kistene ble båret forbi.

Angrepet har satt en kraftig støkk i Tyrkia, til tross for at de har vært en rekke terrorangrep det siste året (se faktaboks).

Bare i Istanbul er dette det syvende angrepet i år, og minst 108 personer har mistet livet i terror her.

– Våre innbyggere og sikkerhetsstyrker er blitt utsatt for et terrorangrep. Eksplosjonene hadde som hensikt å drepe flest mulig, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en uttalelse, gjengitt av Reuters.

Visestatsminister Numan Kurtulmus hevder at den terrorstemplede kurdiske PKK-geriljaen ser ut til å ha stått bak. Han viser til at bombene som ble benyttet var av same type som dem PKK er kjent for å bruke.

Den militante og PKK-tilknyttede gruppen «Kurdistans Frihetsfalker» (TAK) har de siste årene gjennomført flere bombeangrep rettet mot politiet.

– Vi vet ikke sikkert, men pilene peker på PKK, sier Kurtulmus.

Tyrkias prokurdiske parti HDP tar kraftig avstand fra terroraksjonen og advarer samtidig myndighetene mot å spre ubegrunnede anklager.

13 personer pågrepet i forbindelse med terroraksjonen, men det er ikke kent hvem dette er. Hverken PKK eller andre grupper har tatt på seg ansvaret.

Dette vet man så langt:

• Bilbomben ble utløst halvannen time etter kampen, når det meste av publikum hadde gått, og var plassert i en bil nær en politibuss. Her skulle politifolkene vokte utgangen der bortefansen forlater stadion.

• 45 sekunder senere, etter å ha blitt omringet av politi, utløste en selvmordsbomber eksplosiver han bar på kroppen i Macka-parken, som ligger på andre siden av gaten fra stadion.

• Minst 27 av de 38 som mistet livet var politifolk. En omkommet var ansatt ved supporterbutikken til Besiktas, den andre var et kongressmedlem som var igjen ved stadion.

• 166 er skadet, nitten av dem så alvorlig at de får intensiv behandling, tre av disse er i en kritisk tilstand, opplyser guvernørkontoret i Istanbul.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder