IKKE MER: En røysky vokser etter et russisk flyangrep i Hatabat al-Bab-området i Syria 24. januar. Bombingen i landet skal nå ta slutt, etter en enighet mellom Russland og USA. Foto: George Ourfalian , Afp

USA og Russland enige om stans i kamphandlingene

USA og Russland har inngått en avtale om å stanse luftangrepene i Syria. Avtalen gir grunn til håp, mener Midtøsten-ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En FN-gruppe med mål om å forhandle frem en fredsavtale i Syria, har lykkes med sitt arbeid.

Det bekrefter USAs utenriksminister John Kerry i en offentlig kunngjøring.

– Det gleder meg å se at partene kom frem til en stans i kamphandlingene i Syria, skriver Kerry.

Les også: Hollande frykter krig mellom Tyrkia og Russland

Utenriksministeren takker samtidig alle som har vært med på å utarbeide avtalen, og understreker at det nå vil bli lettere å drive humanitærarbeid i det krigsherjede landet.

– Vi er alle klar over de betydelige utfordringene vi nå står overfor. I løpet av de kommende dagene, vil vi jobbe med å sikre at alle nøkkelparter i konflikten forplikter seg til å overholde vilkårene for denne avtalen, og videre utvikle regler for overvåking og håndhevelse, skriver Kerry.

Ifølge amerikanske tjenestemenn som nyhetsbyrået AP har snakket med, skal våpenhvilen starte førstkommende lørdag.

Kan avtalen føre til våpenhvile? Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

Enigheten ekskluderer Islamsk stat (IS) og Nusrafronten, som begge er listet som terrororganisasjoner av FNs sikkerhetsråd.

Midtøsten-ekspert: – Grunn til håp

FORSKER: Cecilie Hellestveit ved ILPI. Foto: Privat ,

Cecilie Hellestveit er Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved International Law and Policy Institute (ILPI). Hun er ikke overrasket over enigheten mellom Russland og USA.

– Det har kommet flere positive signaler den siste, så det er ikke så veldig overraskende at Russland og USA nå har kommet til enighet, sier hun til VG.

Hellestveit forklarer: Dette er IS' krigføringsstrategi

Nå tror hun at de positive signalene kan bety nye resultater i de kommende ukene.

– Avtalen gir grunn til å håpe på en våpenhvile. Opposisjonsstyrker har sagt seg villige til å gå med på det, og Russland har sendt ut klare signaler på at de ikke vil la Assad stoppe våpenhvilen, så nå går ting i riktig retning, sier Hellestveit.

At hverken IS eller Nusrafronten er inkludert i avtalen, overrasker heller ikke ILPI-forskeren.

– IS har aldri vært en del av avtaleforhandlingene, og Nusrafronten er det vanskelig å definere. Å få til en våpenhvile med dem, var det heller aldri noe snakk om.

Putin og Obama diskuterte saken

De to landenes presidenter, Barack Obama og Vladimir Putin, diskuterte saken i en telefonsamtale mandag. Etter samtalen omtaler Putin våpenhvileplanen som «et reelt skritt mot en stans i blodsutgytelsene», melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Dette kommer til å bli vanskelig å implementere, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA akter å gripe mulighetene avtalen åpner opp, til å presse på for framskritt i samtalene om politisk endring i Syria, heter det videre.

– Avtalene mellom USA og Russland om Syria kan vise seg å bli et eksempel på handling mot terrortrusselen, sier Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Damaskus' innbyggere skeptiske

I Damaskus gir flere innbyggere uttrykk for skepsis til den foreløpige våpenhvileavtalen, som Russland og USA er blitt enige om, skriver NTB.

– Jeg håper at det ikke blir noen våpenhvile, for hvis det blir en våpenhvile, vil tyrkerne øke sin støtte til kriminelle og forrædere, sier Ahmad al-Omar, som opprinnelig kommer fra Aleppo-provinsen nord i landet, til nyhetsbyrået.

Vestens luftangrep: Slik overlever IS-krigerne

Han befinner seg i byens tradisjonelle basarområde, souken. Der uttrykker også flere andre skepsis til den russisk-amerikanske avtalen, som etter planen skal føre til en slags våpenhvile mellom regimet og opprørere fra 27. februar.

– Jeg tror forslagene er et påskudd for å hindre at den syriske hæren rykker fram for å frigjøre landet, sier Ahmad al-Issa til AP.

Tyrkia optimistiske til våpenhvile

Nå ser også Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus konturene av en våpenhvile for Syria, skriver NTB.

– Vi ser på det som mulig at en våpenhvile kan oppnås. Vi håper det ikke blir som tidligere våpenhviler og at den kan bli iverksatt, sier Kurtulmus.

Også FNs Syria-mekler Seffan de Mistura tror den russisk-amerikanske avtalen gjør at Genève-samtalene kan starte igjen om kort tid, skriver NTB.

Jens Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Han så seg 3. februar nødt til å avbryte samtalene i Genève som skulle føre fram til reelle forhandlinger mellom partene i Syria-konflikten.

Hovedårsaken var den brutale utviklingen på bakken i Nord-Syria, der syriske regjeringsstyrker med massiv russisk luftstøtte rykket fram mot opprørerne rundt Aleppo. Opposisjonens hovedkrav var en stans i bombingen og beleiringen av befolkede områder, samt tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp.

– Det syriske folk har bedt om to konkrete signaler fra verdenssamfunnet etter fem år med endeløs krig: En stans i volden og «vær så snill, gi oss tilgang til mat og medisiner», sier Mistura til Reuters og tilføyer:

– Begge anmodningene har nå endelig begynt å bli innfridd.

FN: Krigsforbrytelsene i Syria er voldsomme

Krigsforbrytelser i Syria er stadig omfattende. Regimet og IS begår grove forbrytelser mot menneskeheten mens verden er handlingslammet, heter det i en ny FN-rapport.

– Avskyelige brudd på menneskerettigheten og folkeretten fortsetter med uforminsket styrke, forverret av åpenbar straffrihet, skriver FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria i sin siste rapport.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre.

– Forbrytelser mot menneskeheten begås fortsatt av regjeringsstyrker og av IS. Krigsforbrytelsene er voldsomme, skriver FN-panelet, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder