ENIGE: Verdens land er blitt enige om bærekraftsmål. Bildet viser FN-bygningen i New York. Foto:Adam Rountree,Ap

Vil utrydde ekstrem fattigdom og sult innen 2030

Landene i FN er blitt enige om innholdet i de nye bærekraftsmålene. Å utrydde ekstrem fattigdom og sult er blant målene som skal nås innen 2030.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Utkastet til bærekraftsmål ble vedtatt av nærmere 200 land til stående applaus i FN-bygningen natt til mandag norsk tid. Målene blir formelt vedtatt av statslederne under FNs hovedforsamling neste måned.

Dermed vil FNs åtte tusenårsmålene være erstattet av 17 bærekraftsmål, som gjenspeiler håpet om fortsatt utvikling og økonomisk vekst uten at det går på bekostning av miljøet.

– Størrelsen, dybden og kompleksiteten i denne agendaen er en utfordring for oss alle, sier Susana Malcorra, stabssjef for FNs generalsekretær.

Tidligere i sommer ble verdens ledere i Etiopias hovedstad Addis Abeba enige om en avtale om finansieringen for utvikling. De siste diskusjonene om bærekraftsmålene gikk på hvilken status finansieringsavtalen skal ha i arbeidet med å nå dem.

Bærekraftsmålene blir beskrevet som tidenes mest ambisiøse utviklingsmål. Fattigdom og sult skal utryddes, samtidig som en vil oppnå fullstendig likestilling mellom kjønnene. En vil i tillegg sikre utdanning og arbeid til alle, samtidig som målene vil «ta umiddelbart ansvar for å bekjempe klimaendringer og dets innvirkning».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder