VIL BLI PRESIDENT: Francois Fillon lå lenge langt tilbake på meningmålingene, men kan nå bli presidentkandidat for de konservative. Foto: AFP

Putins venn kan bli president i Frankrike

Den ene er dømt for korrupsjon, den andre er en autoritær politiker og nær venn av Russlands president Vladimir Putin. Nå kjemper de om å bli Frankrikes president.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I disse dager er Francois Fillon (62) og Alain Juppe (71) det store politiske samtaleemnet i Frankrike, etter at ekspresident Nicolas Sarkozy ble slått ut av kampen om å bli de konservatives presidentkandidat til våren.

27. november blir det stemt over hvem av dem som skal møte Marine Le Pen i valgkampen.

De har begge vært markante skikkelser i fransk politikk gjennom flere tiår, blant annet gjennom sine roller som statsministre. Men det er bare en av dem som skal ha et svært godt forhold til den russiske presidenten.

For mannen avisen Le Monde omtaler som Mr. Nobody, er nemlig personlig venn av Vladimir Putin.

Fillon i 2013: – For mange innvandrere i Frankrike

«Moskvas venn»

Fillon og Putin skal ifølge Kremls talsmann Dmitrij Pesko ha utviklet et nært forhold da Fillon var statsminister, og hatt mye kontakt siden.

Fillon som har kalt Putins terrorbombing i Syria for en «kald, men effektiv pragmatisme», blir i franske medier nå omtalt som «Moskvas venn».

TO STATSMINISTRE: Alain Juppe (t.v.) og Francois Fillon har begge ledet regjeringer i Frankrike. Foto: AFP

Han har også karakterisert Vest-Europas støtte til Ukraina som hykleri – fordi Ukraina ikke er ønsket i EU.

Men skulle Fillon vinne valget i mai er det også et håp om at dette vil bedre forholdet mellom Russland og EU.

– Frankrike er vår partner, et land som Russland fortsatt har et godt forhold til, og som vi kunne samarbeidet mye mer med enn nå, sier Peskov.

Les mer her: Utfordreren som kan redde Frankrike

Kald og effektiv

Men Fillon har også varslet en hardere linje. Blir han president har han blant annet lovet 16.000 nye fengselsceller, samt at han vil opprette en spesialenhet hvor dommere raskere kan få dømt forbrytere.

I tillegg vil han slå knallhardt ned på alle som har en relasjon til IS: Franskmenn som går inn for hellig krig vil miste sitt statsborgerskap.

Se også: Utnevnt til statsminister igjen

På den andre siden fremstår Alain Juppe som en helt annen type, og appeller til fornuft og samarbeidsvilje på tvers av partiene.

– Det står dårlig til med det franske samfunnet. Vi er i villrede, redde og splittet. Hat sprer seg, likevel nekter jeg å dele oppfatningen av at Frankrike er en nasjon i forfall. Frankrike kan komme tilbake. Men vi må legge bak oss, og bryte ut av mistenksomhet og heller skape et samfunn bygd på tillit, er Alain Juppés budskap til franske velgere.

Kommentar: Sosialisters mareritt

Samtidig var Juppé som statsminister for 20 år en av de mest forhatte i Frankrike.

To millioner franskmenn marsjerte i gatene i 1995 i den største streiken i landet siden opprørsåret 1968, som en protest for at Juppé hadde gått imot pensjonsreformer.

POPULÆR: Den politiske karrieren har svingt veldig for Alain Juppé. Fordømt i et øyeblikk, hyllet og rost i det neste. Foto: AFP

Gikk i fengsel for Chirac

Den politiske karrieren har med andre vært noe turbulent for 71-åringen.

Juppé, som i store deler av sin karriere har vært knyttet til Jacques Chirac, ble faktisk dømt til 14 måneder fengsel for korrupsjon i 1980: Myndighetene hadde funnet det bevist at Chiracs gaullistparti hadde satt valgmedarbeidere på lønningslisten til Paris kommune, der Chirac var borgermester.

I ettertid kom man derimot til at den lojale Alain Juppé påtok seg ansvaret for å skåne sjefen, som gikk med presidentambisjoner.

I dag opplever franske velgere den tidligere stats- og utenriksministeren som politikeren som appellerer mest til fornuft og samarbeidsvilje på tvers av partiene.

Valg i mai

Sosialistpartiet har nominasjonsvalg 22. og 29. januar 2017. Sittende president François Hollande har ennå ikke gitt beskjed om hvorvidt han vil stille, det har heller ikke statsminister Manuel Valls.

Første runde i presidentvalget er 23. april neste år. Andre og avgjørende runde holdes 7. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder