LYKKELANDET: Solen vil tilsynelatende ikke gå ned over Norge som igjen skårer høyt på lykkeskalaen. Her ser vi solnedgangen sett fra Ekebergåsen på en varm sommerdag. Foto: Helge Mikalsen

LYKKELANDET: Solen vil tilsynelatende ikke gå ned over Norge som igjen skårer høyt på lykkeskalaen. Her ser vi solnedgangen sett fra Ekebergåsen på en varm sommerdag. Foto: Helge Mikalsen

Ny rapport: Nordmenn nest lykkeligst i verden

En ny rapport viser at nordmenn er nest lykkeligst i verden, bare slått av våre naboer danskene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

CNN melder at de som er på jakt etter større lykke og tilfredstillelse i livet bør dra til Nord-Europa. For ifølge «the 2013 World Happines Report» som lanseres mandag fra Colombia University's Earth Institute, er det her du finner de lykkeligste landene i verden.

Danmark topper listen, deretter følger altså Norge, så Sveits, Nederland og Sverige. Rapporten er basert på folks selverklærte lykkenivå, sammen med blant annet helse, familie og grad av jobbsikkerhet, politisk frihet og korrupsjon.

Enda lykkeligere

Med årets andreplass gir nordmenn uttrykk for å være enda litt lykkeligere enn i fjor. I FNs første World Happiness Report, som ble publisert i fjor, var vi nemlig det tredje lykkeligste landet i verden, etter Danmark og Finland.

Professor i statsvitenskap Ottar Hellevik har skrevet boken «Jakten på den norske lykken». Han mener årets ranking bekrefter en tendens han har sett gjennom flere år.

- Dette bekrefter at vi i de nordiske landene har det veldig bra, med samfunn som fungerer og som bidrar til at folk kan føle seg tilfredse og lykkelige, sier Hellevik.

Økonomi viktig

Også på andre internasjonale lykkemålinger, som quality-of-life index og world database of happiness, skårer Norge høyt.

- Vi ser også at det er de nordeuropeiske landene som ikke er så hardt rammet av den økonomiske krisen, som skårer best, sier Hellevik.

Oversikten viser nemlig at Hellas, Italia, Portugal og Spania, land som alle er rammet av finanskrisen i Eurosonen, har falt dramatisk på lykkeindeksen.

PENGER VIKTIG: Å ha så mye penger at du slipper å bekymre deg for fremtiden er viktig for lykkefølelsen, sier professor i statsvitenskap Ottar Hellevik. Foto: Alf Øystein Støtvig


Ifølge Hellevik er det imidlertid ikke nok penger til å kunne kjøpe seg det siste og nyeste som gir lykkefølelsen.

- Lykken henger sammen med økonomi på den måten at man føler trygghet for at de viktigste behovene er dekket, og at man ikke trenger å bekymre seg for fremtiden, sier Hellevik.

Velferdsstaten viktig

USA er helt nede på en 17. plass, mens andre stormakter er enda lenger ned, Tyskland på 26. plass, Japan på 43., Russland på 68. og Kina på 93. plass.

Hellevik mener velferdssaten er viktig for folks lykkefølelse.

- De som skårer høyt har omfattende og solidariske velferdssystemer som spiller en viktig rolle i å sikre folk velferd. I mange andre land er man mer overlatt til seg selv, sier Hellevik.

Minst lykkelige

Landene hvor menneskene er minst fornøyd med livet er Rwanda, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Benin og Togo, alle plassert sør for Sahara i Afrika.

Ifølge CNN har både Egypt, Myanmar og Saudi Arabia falt på grunn av den politiske uroen. Egypt hadde det største fallet i lykkenivå. På en skala fra 1 til 10 falt de fra 5,4 i 2007 til 4,3 i 2012.

Mental helse

Rapporten konkluderer med at den enkeltfaktoren som land kan jobbe med for å bli enda lykkeligere, er å bruke mer av helsebudsjettet på mentale lidelser. Dette er den enkeltstående faktoren som skaper mest ulykkelighet.

«Hvis vi vil ha en lykkeligere verden, må vi ha en helt ny tilnærming til mental helse», konkluderer rapporten i følge CNN.

Også for Norge er dette relevant. For på den ene siden kommer det an på hvordan lykken måles. Ifølge Satisfaction with Life Index fra 2006, var nordmenn 19. mest fornøyde med livet. Den britiske tenketanken New Economics Foundation legger vekt på nasjonens bærekraft i sine målinger. Da ender Norge på en 88. plass.

Og på den annen side går vi heller ikke fri for psykiske problemer. Hvert år registreres i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. Mellom seks og 12 prosent har depresjon til enhver tid. Men det er ikke mer enn i andre vestlige land.

Ottar Hellevik mener det er en interessant debatt hvor de ulike samfunnene bør satse for å bedre lykkenivået.

- Det er da en diskusjon om ikke det er riktig å rette innsatsen mot de som har det vanskeligst, sier Hellevik.

Hellevik mener det er mindre interessant å legge mye i små justeringer på listen, som at Norge har klatret fra 3. til 2. plass.

Det finnes flere faktorer som spiller inn på hvor lykkelige vi er, men for å skille landene mener Hellevik det er velferdsstat og økonomi som er desidert viktigst.

- Andre ting som vi vet har betydning for lykkefølelsen, for eksempel familierelasjoner, vil være mer like mellom landene. Men endringer i den økonomiske situasjonen kan føre til at man endrer plass på listen, sier Hellevik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder