TILDEKKET: Store områder ligger dekket av et tykt, grått asketeppe etter at vulkanen Eyjafjallajökull har spydd ut røyk de siste dagene. I dette området bor Vigfús Andrésson, som tok dette bildet kort tid etter at asken bredte seg over gården hans. Foto: Vigfús Andrésson

VGs team på Island besøkte askeområdet: - Mange av dem som er rammet er langt nede

(VG Nett) Journalister får nå beskjed om å være ytterst forsiktig med å nærme seg innbyggerne som har fått gårdene sine nedstøvet i aske. Mange av dem er i en svært sårbar situasjon.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De siste dagene har svært store mengder aske lavet ned i området rundt vulkanen Eyjafjallajökull. Gårder, marker og hus er dekket av et grått lag.

VGs utenrikskorrespondent Anders Giæver og fotograf Thomas Nilsson har i dag vært inne i området som har hatt den enorme askeskyen hengende over seg siden fredag. Til tross for at vinden nå har snudd, ser området fortsatt herjet ut.

- Det var veldig møkkete der. Først var det ikke så sort som jeg ville trodd, men så ble det bare verre og verre. Til og med gresset er dekket av et tykt lag med en svart, gjørmeaktiv materie, sier Giæver til VG Nett.

ER DU ASKEFAST ELLER HAR DU EN LEDIG PLASS I BILEN?Oppsøk VG Netts haikesentral her

Da han og fotografen i dag var ute på kjøretur i området opplevde de at asfalten til tider var glatt på grunn av askelaget. Området ligger fortsatt stort sett øde etter at mange ble evakuert.

- Noen har begynt å komme tilbake, men det var veldig få å se. Det var bare i noen hus det var lyst.

LES OGSÅ:- Det føles som vi kjører rett inn i mørkets hjerte

Hardt prøvet land

Søndag ettermiddag har vulkanen så og si sluttet å spy ut røyk, men den er fortsatt aktiv. Det gir islendingene et lite pusterom, men hva som skjer videre er det ingen som vet.

Eksperter er nå i ferd med undersøke vulkanen i håp om å få svar som kan gi innbyggerne mulighet til å forberede seg på eventuelle nye utbrudd. De siste dagene har det vært unntakstilstand i landet, og asken har også lammet den internasjonale flytrafikken. Det setter preg på stemningen på Sagaøya.

- Islendingene føler at de har fått nok nå. Først de økonomiske vanskelighetene med finanskrisen og den påfølgende pepperen fra verdenssamfunnet. I tillegg får de dette her, og på toppen av det lammer vulkanutbruddene flytrafikken i resten av verden. Det er en stor belastning for landet, ikke minst med tanke på den nasjonale identiteten, sier Giæver.

TETT PÅ NETT:Vulkanekspert Reidar G. Trønnes svarte leserne om vulkaner. Se hva han svarte her.

Spesielt vanskelig har innbyggerne i områdene som ligger dekket i akse det. Journalistene, som har ankommet Island fra hele verden, får derfor nå beskjed om å være svært forsiktig i å tilnærme seg dem.

- Vi har fått høre at de er i en ekstrem sårbar situasjon, og vi blir derfor oppfordret til å ikke ta kontakt uten å ha klarert det først. Mange av de som er rammet er langt nede. Via andre har vi hørt at flere har stilt spørsmål ved om det er en fremtid å bo i dette området. De er redde for konsekvensene, sier Giæver.

BILDESPESIAL:Se de spektakulære bildene fra Island her

Frykter Katla

Og islendingene frykter de ikke har sett slutten på problemene. Nå er det kjempevulkanen Katla som bekymrer dem.

VED VULKANEN: Thomas Nilsson (t.v) og Anders Giæver fra VG er på plass på Island. Foto: Thomas Andreasson


VG Nett snakket i går med bonden og læreren Vigfús Andrésson (63) som bor inne i området som ligger dekket av aske. Han er redd for at husdyrene hans dør av fosforen i asken, men er samtidig redd for den fryktede vulkanen.

- Jeg er litt redd, ja. Dette er veldig farlig, og det er fryktelig å tenke på Katla. Jeg tror den kommer opp om noen måneder. Det har alltid vært paralleller, først Eyjafjallajökull og så Katla. Den er kanskje ti ganger større, sier han.

Katla, som ligger øst for Eyjafjallajökull, er kjent som en av de farligste på Island. Historisk sett har Katla hatt utbrudd med rundt 40 til 80 års mellomrom, men siden det siste utbruddet var i 1918 er den nå på overtid. De siste tre gangene Eyjafjallajökull har hatt utbrudd, har Katla hatt utbrudd like etterpå.

LES OGSÅ:Slik kommer du deg frem uten fly

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder