OPPRØRT: Miguel Saavedra er født på Cuba, og står utenfor den cubanska restauranten Café Versailles i Little Havana i MiamI. Han er svært misfornøyd med Barack Obamas nye Cuba-politikk. Foto:Thomas Nilsson,

Nye forbindelser mellom Cuba og USA: - Ingen endring før Castro har falt

MIAMI (VG) Barack Obama åpner forbindelsene til Cuba.
Eksilcubanere i Miami er rykende uenige i om det er en god idé eller ei.

 • Brynjar Skjærli
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fem år gammel

Utenfor Versailles kafé og restaurant, som serverer cubansk mat i «Little Havana» i Miami, flokker eksilcubanere seg for å kjøpe litt mat og drikke.

Diskusjonstemaet er gitt. Barack Obama kom i går med den offisielle annonseringen av at USA og Cuba vil gjenåpne sine ambassader i hverandres land etter 54 år. Åpningen vil skje 20. juli.

NY TID: President Barack Obama erklærte i går gjenåpning av ambassader i Washington og Havanna. Foto:Jonathan Ernst,Reuters

Uttalelsen kom etter at Cubas president Raul Castro og USAs president Obama

17. desember 2014 holdt en kunngjøring om å normalisere forholdet mellom landene. Dette skapte sterke reaksjoner.

Obama karakteriserte i går avgjørelsen som et «historisk steg fremover». Samtidig oppfordret den amerikanske presidenten igjen kongressen til å oppheve reise og handelsrestriksjonene for amerikanske borger på Cuba.

Terror

BEDRE FORBINDELSER: Her håndhilser USAs president Barack Obama på sin cubanske kollega Raul Castro under seremonien etter Nelson Mandelas død 15.desember 2013. Foto:,Reuters

Eksilcubanerne i Miami har svært forskjellig syn på avgjørelsen om å normalisere forholdet mellom de to nasjonene.

– Hvis de åpner ambassader er det en mulighet for Castro til å sende terrorister til USA, sier en svært engasjert Miguel Saavedra (57), som kom til USA i 1965.

Han er ikke i tvil om at Cuba er en terroriststat, at de støtter terrorisme og at de skjuler terrorister. Han advarer i store ordelag mot det som nå er i ferd med å skje.

– Det blir ingen endring i Cuba så lenge Castro-familien sitter ved makten. Den eneste muligheten for endring er hvis Castro faller.

Saavedra er hoderystende til den amerikanske strategien. Han hevder situasjonen på Cuba nå er svært dårlig, at landet er i krise og at Obama nå stiller opp for å hjelpe regimet.

Ny æra

Andre utenfor kafeen er av en helt annen mening.

ENIG: Maurice Perez Cross er svært fornøyd med Barack Obamas nye Cuba-politikk. Foto:Thomas Nilsson,

– Noen av dem som står her forstår ikke hva dette handler om. Dette er slutten på en æra. USA får nå en annen holdning (til Cuba). Takk Gud for dette, sier Maurice Perez (81) som støtter politikkskiftet fullt ut.

– Vil dette endre Cuba?

– Til slutt vil det gjøre det. Det er umulig å endre dette systemet i løpet av et par dager, men etter noen år vil det endre seg, sier 81-åringen som er født på Cuba og kom til USA etter revolusjonen.

STATUS QUO: Juan tror ikke det nye forholdet mellom USA og Cuba vil endre det kommunistiske regimet. Foto:Thomas Nilsson,

31 år gamle Juan, som ikke ønsker å oppgi sitt etternavn, er født i USA av cubanske foreldre. Han mener embargoet ikke har fungert og at det derfor ikke er noe poeng å fortsette med det. Han sier han ikke støtter kommunistregjeringen, men ser ikke noe problem med å åpne en amerikansk ambassade på Cuba all den tid USA har ambassader i andre kommunistiske land.

– Jeg tror ikke dette vil endre noe, men hvis man blir kvitt Castro-navnet så vil det oppstå en maktkamp som vil skape endring, sier Juan.

Reportasje fra Cuba: Folk i Havanna ønsker USA velkommen

Det bor om lag to millioner mennesker i USA med cubansk opprinnelse, nærmere 70 prosent av dem holder til i Florida.

Kritisk

Jeb Bush, som er en av favorittene til å bli den republikanske presidentkandidaten neste år, har tidligere vært guvernør i Florida. Han er kritisk til at Obama åpner opp forholdet til Cuba. Han sier det viktige spørsmålet er om bedrede forhold mellom de to nasjonene vil fremme menneskerettigheter og frihet for cubanere.

– Fengsling av dissidenter og fortsatte menneskerettighetsbrudd viser at administrasjonens politikk stryker på denne testen, sier Bush.

Kommentar: På høy tid å bryte isolasjonen

Marco Rubio, republikansk senator for Florida og kandidat i den republikanske nominasjonen til neste års presidentvalg, vil motsette seg utnevnelsen av en amerikansk ambassadør til Cuba inntil flere stridstemaer mellom de to nasjonene er løst.

Cubanere håper på gjenforening med USA-slektninger

Menneskerettigheter

HALTENDE: USAs utenriksminister kommenterte i går at USA åpner ambassade i Havanna. Kerry har brukket foten og går på krykker. Foto:Carlos Barria,Afp

I en lederartikkel i The Washington Post skriver avisen at de fleste indikatorer viser at menneskerettighetene på Cuba beveger seg i feil retning.

Avisen siterer «dissidentkilder» og hevder at det siden desember i fjor har vært fler enn 3000 politiske arrestasjoner på Cuba. I de fleste tilfellene skal de arresterte ha blitt slått.

Avisen mener Obama har mistet en mulighet da han ikke krevde «i det minste en liten bedring i diktaturets undertrykkelse, i bytte for hva som ser ut som en politisk og økonomisk redningspakke for et mislykket regime».

Utenriksminister John Kerry vil reise til Havanna for å foreta den offisielle åpningen av ambassaden. Det er fortsatt uklart når det vil bli. Dette vil imidlertid være det første besøket på Cuba, av en amerikansk utenriksminister, siden 1945.

Her sto slaget om Cuba

USA brøt diplomatiske forbindelser med Cuba 3. januar 1961 etter at forholdet mellom de to landene hadde forverret seg kontinuerlig siden den cubanske revolusjonen i 1959.

Mer om

 1. Cuba
 2. USA
 3. Barack Obama

Flere artikler

 1. USA åpner ambassaden på Cuba

 2. Barack Obama besøker Cuba i slutten av neste måned

 3. Trump i Cuba-tale: – Castro-regimet er brutalt

 4. Obama skriver historie med sitt besøk på Cuba

 5. Det amerikanske flagget vaier på Cuba

Fra andre aviser

 1. Obama varsler endringer på Cuba

  Bergens Tidende
 2. Obama på Cuba: - En historisk mulighet

  Bergens Tidende
 3. Obama kommer ikke til å møte mannen USA forsøkte å drepe

  Aftenposten
 4. Castro irritert da han ble spurt om politiske fanger

  Aftenposten
 5. Obama får kraftig kritikk for å gå på baseballkamp i Havanna

  Aftenposten
 6. Obama talte Castro midt imot

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no