Over 100 tonn elfenbein ble tent på i gigantbål i Kenya

I en symbolsk handling rettet mot snikskyting, ble støttenner fra 6700 elefanter tent i et enormt bål på savannen nær Nairobi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kenyas president Uhuru Kenyatta fikk ærene av å tenne den første fyrstikken på lørdag i et forsøk på å vise hans lands innsats i kampen for å redde Afrikas elefanter.

– Ingen, og jeg gjentar ingen, har noen rett til å drive med elfenbeinshandel, for denne handelen betyr døden for våre elefanter og døden for vår naturarv, sa Kenyatta før han tente på det største av til sammen elleve bål som hadde blitt gjort klart.

Se også: Storaksjon avdekket tonnevis av elfenbein

De til sammen elleve bålene med 105 tonn med støttenner – historiens største elfenbeinsbål – ble gjort klar i en halvsirkel i nasjonalparken ved Nairobi.

105 tonn

Mer enn 30.000 elefanter blir drept for støttennene sine hvert år. Den ulovlig handelen med elfenbein, særlig i Asia, gjør elefanter på det afrikanske ontinentet svært utsatt.

Flere andre afrikanske statsledere var tilstede under seremonien. Bål-stuntet har mottatt ros fra flere dyreverngrupper, men også kritisert av andre som hevder det vil tilrettelegge for mer snikskyting.

Så du?: Tidligere Barca-stjerne provoserer med jaktbilder

– Jeg er veldig bekymret. Jeg synes nesten det er uforsvarlig av kenyanerne. Problemet er at det er en enormt stor mengde, rundt fem prosent av det totale omløpet av elfenbein i verden. Når du tar ut fem prosent av markedet sånn, så kommer noe til å skje, sier Mike Norton-Griffiths, en spesialist i miljøokonomi, til The Guardian.

Fortsatt er det mellom 450.000 og 500.000 elefanter i Afrika, men snikskyttere dreper rundt 30.000 hvert år for å møte etterspørselen i Asia, der elfenbeinet selges for 1.000 dollar (8.200 kroner) per kilo. På svartebørsen kan 105 tonn elfenbein blitt omsatt for over 800 millioner kroner.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder