Nynnet seg ut av pressekonferansen

David Cameron går av onsdag

David Cameron unngikk en ni uker lang valgkamp om statsministerrollen, og kunngjorde istedenfor sin avgang mandag ettermiddag. Nå er Theresa May klar for å overta.

 • Runa Røed
 • Espen Arnold Hansen
 • Thor Benjamin Brekken

Artikkelen er over fire år gammel

SKIFTE: David Cameron (t.v) går av allerede onsdag. Etterfølgeren blir Theresa May (t.h). Foto: Reuters

På en pressekonferanse utenfor Downing Street nummer 10 mandag sa Storbritannias statsminister at han kommer til å holde sitt siste regjeringsmøte tirsdag.

Nyheten kommer etter at Brexit-favoritten Andrea Leadsom trakk seg fra kampen om å bli Storbritannias neste statsminister tidligere mandag ettermiddag.

Bakgrunn: Theresa May vil erstatte Cameron

Nynnet seg inn på sosiale medier

Som man kan se i videoen i toppen, forlater Cameron pressekonferansen nynnende. Hvorfor, eller hva det var han nynnet på, vites ikke, men diskusjonene i sosiale medier har ikke latt vente på seg.

– Dette er fantastisk, skriver den britiske journalisten Mark MacKinnon om nynningen Cameron kom med etter å ha annonsert avgangen tidligere mandag, og siterer deretter nynningen.

– Riktig av Leadsom å trekke seg

Cameron var tydelig på at han ikke så noe behov for en valgkamp for landets lederrolle, men at statsminister-favoritten Theresa May var den beste kandidaten for jobben.

– Jeg tror Andrea Leadsom tok rett beslutning da hun valgte å trå til side. Det er åpenbart at Theresa May har det konservative partiets overveldende støtte, sa Cameron på pressekonferansen mandag.

På onsdag leverer han sin avskjedssøknad til dronning Elisabeth.

– Dermed kommer vi til å ha en ny statsminister onsdag kveld, sa Cameron.

Fikk du med deg denne? Brexit-general slutter som UKIP-leder

Cameron er glad for at May blir ny statsminister.

– Jeg er henrykt over at Theresa May vil bli den neste statsministeren. Hun er sterk. Hun er dyktig. Hun er absolutt i stand til tilføre landet det lederskapet det trenger i de kommende årene. Hun får min fulle støtte, slår han fast.

Les også: Lederkaos i britisk toppolitikk

Cameron annonserte at han kom til å trekke seg kort tid etter at britene stemte for å forlate EU i juni. Da hadde han imidlertid et annet tidsperspektiv; Cameron så for seg at en ny stastminister skulle være på plass innen oktober.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan som statsminister for å stabilisere skuta i løpet av de kommende ukene og månedene. Men jeg tror ikke det ville være riktig for meg å prøve å være kaptein som styrer landet vårt til sin neste destinasjon, sa Cameron da han annonserte avgangen.

Sjakk, spenning og ekspertenes råd: Dette er spillet om brexit

I skyggen av «brexit»

May har vært innenriksminister i Storbritannia siden 2010, Hun var, i likhet med Cameron, en forkjemper for å forbli i EU, men deltok lite i valgkampen foran folkeavstemningen.

Hun lover likevel en best mulig avtale med EU når hun tar Camerons plass.

– Brexit betyr brexit, og vi skal gjøre det beste ut av det, sa May på sin første pressekonferanse, der hun også påpekte at britene trenger en sterk ledelse i kommende vanskelige tider med tunge forhandlinger med unionen.

May var favoritt for å overta etter Cameron allerede før Andrea Leadsom trakk seg mandag formiddag. May overtar som partileder for Det konservative partiet etter David Cameron, og blir dermed også britenes statsminister.

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Brexit

Flere artikler

 1. Pluss content

  Cameron går – åpner døren for ny jernkvinne

 2. Mamma-debatten som ødela for Leadsom

 3. Overlegen seier i toryenes første valgrunde: Theresa May er statsminister-favoritt i Storbritannia

 4. Disse kjemper om å bli Storbritannias neste statsminister

 5. Storbritannias neste statsminister blir en kvinne

Fra andre aviser

 1. Cameron: May overtar på onsdag

  Bergens Tidende
 2. EU-tilhenger skal lede britene ut av EU

  Bergens Tidende
 3. Hun er Brexits kvinnelige ansikt

  Bergens Tidende
 4. Theresa May blir britenes statsminister onsdag

  Aftenposten
 5. Theresa May lover best mulig avtale med EU

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er Theresa May

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder