UVISS FREMTID: Her er FNs Toby Lanzer et av stendene han trives best - i felt i Sør-Sudan. Bare uker før den markante FN-toppen skulle avslutte jobben i landet, er han nå utvist. Foto:Nichole Sobecki,Afp

En av FNs mektigste i Afrika utvist uten forvarsel

Ban Ki-moon refser Sør-Sudan-utvisning

Fortsatt lang unna fred i Norges prestisjeprosjekt Sør-Sudan

I årevis har han vært en av FNs viktigste og mektigste menn i Afrika. Nå blir Toby Lanzer utvist fra Sør-Sudan.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den overraskende beskjeden kom mandag ettermiddag, og har satt sinnene i kok både i FNs store operasjon UNMISS i Sør-Sudan og i organisasjonens hovedkvarter i New York.

FN-sjef Ban Ki-moon reagerer kraftig på at nødhjelpssjefen, som også er FNs nestkommanderende i Sør-Sudan, blir utvist fra det kriserammede landet.

I en pressemelding sendt ut sent mandag kveld, ber han i tydelige ordelag president Salva Kiir og resten av regjeringen om å snu.

VG I SØR-SUDAN:Her lager barna våpenkopier i flyktningeleiren

- Generalsekretæren fordømmer regjeringen i Sør-Sudans beslutning om å utvise Toby Lanzer. Han ber myndighetene om å gjøre om sin beslutning umiddelbart, og fullt ut samarbeide med alt FN-personell som befinner seg i Sør-Sudan, skriver Ban Ki-moon i en pressemelding mandag kveld.

Vil ikke si hvorfor

FÅR FN-REFS: Sør-Sudans president Salva Kiir (til høyre) møter jevnlig norske diplomater og utsendinger. Her er han i et møte med utenriksminister Børge Brende (H) i Juba i fjor. Foto:Rune Thomas Ege,VG

Nøyaktig hvorfor myndighetene Sør-Sudan har bestemt seg for å utvise Lanzer, har det foreløpig ikke kommet noen gode forklaringer på.

Men FN-toppen har vært usedvanlig tydelig i sin kritikk av begge parter i den blodige konflikten som herjer landet - også Salva Kiirs og hans regjering. I tillegg til en rekke medieoppslag, deler han jevnlig tanker og meninger med sine 12.000 følgere på Twitter.

Det skinner også gjennom i FNs pressemelding:

– Lanzer har gjort en svært viktig jobb med å sette fokus på de økende humanitære behovene i de konfliktrammede områdene i landet. Han har sikret at livreddende nødhjelp når fram til de mest sårbare, skriver FN i pressemeldingen.

Spesielt tidspunkt

Tidspunktet er også spesielt. Utvisningen kommer bare to dager etter at FN annonserte at Lanzer blir utnevnt som ny nødhjelpskoordinator for Sahel, og at han skal erstattes av Eugene Owusu fra Ghana.

LES VGs MINIPORTRETT: Dette er president Salva Kiir - og derfor går han alltid med hatt

Lanzer har foreløpig ikke kommentert utvisningen selv, heller ikke på sin Twitter-konto. Ifølge FN var britiske Lanzer utenlands mandag, men skulle tilbake til Sør-Sudan for å «gjøre ferdig jobben han har begynt på».

Artikkelen fortsetter under bildet

VANSKELIG SITUASJON: En liten jente venter på mat i FN-hovedkvarteret Tomping i Juba i Sør-Sudan. UNMISS-leiren i sentrum av hovedstaden ble i løpet av noen blodige dager gjort om til midlertidig flyktningeleir, og opp mot 20.000 sørsudanere søkt tilflukt i leiren. Ett år etter raser kampene fortsatt flere steder i landet. Foto:Rune Thomas Ege,VG

Norge har - sammen med USA og Storbritannia - lagt ned enorme summer og enda større diplomatisk prestisje i å bygge opp Sør-Sudan som en selvstendig nasjon.

KRITISK RAPPORT:Norge får skylden for borgerkrigen i Sør-Sudan

Det skjøre statsbyggingsprosjektet i verdens nyeste land fikk seg en alvorlig knekk i desember 2013. Da styrker lojale til eks-visepresident Riek Machar og president Salva Kiir støtte sammen i hovedstaden Juba, spredde volden seg raskt til andre deler av landet.

Til toss for iherdige forsøk med Norge i spissen, står fredsprosessen fortsatt i stampe - og president Salva Kiir og erkefienden Riek Machar fortsatt svært langt fra hverandre.

Tidligere allierte ble erkefiender

De to er tidligere allierte, og slåss sammen for Sør-Sudans uavhengighet gjennom en årrekke. Men personkonflikten har ført til etnisk vold og blodige hevnangrep mellom folkegruppen dinkaer (lojale til Kiir) og nuere (lojale til Machar) - de største folkegruppene i landet.

Fredsavtalene de to skriver under på blir stadig vekk brutt. Ofrene er sivilbefolkningen: Tusenvis av mennesker er drept, og over én million er drevet på flukt det siste 1,5 året.

FN-RAPPORT OM SØR-SUDAN: Drap, forsvinninger, massevoldtekter, arrestasjoner, barnesoldater og hevnangrep

Den humanitære krisen i Sør-Sudan er blant de verste på FN står overfor. Mer enn halvparten av Sør-Sudans 12 millioner innbyggere er nå avhengige av nødhjelp, mens 2,5 millioner står overfor en sultkatastrofe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder