Hillary Clinton får skarp kritikk i en ny rapport for bruken av en privat epostserver i tiden som utenriksminister. Saken kan skape problemer for henne i valgkampen. Foto: John Sommers Ii Reuters

Skarp kritikk av Clintons bruk av egen epostserver

Hillary Clinton får kraftig kritikk av et uavhengig kontrollorgan i amerikansk UD for sin bruk av en privat epostserver mens hun var utenriksminister.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Generalinspektøren for utenriksdepartementet i Washington slår fast at Clinton ikke sørget for å få bruken juridisk godkjent og at staben i det amerikanske utenriksdepartementet uansett ikke ville ha gitt henne samtykke av sikkerhetshensyn, skriver avisa Washington Post.

Rapporten om Clintons bruk av en privat epostkonto og server har vært ventet lenge. Saken er særlig betent fordi den kan skade Clinton i forkant av presidentvalget til høsten der hun etter all sannsynlighet blir Demokratenes kandidat.

Sett deg inn i saken: Topphemmelig materiale i Clintons e-poster

Kritiserer forgjengere

Også tidligere amerikanske utenriksministere kritiseres i rapporten som flere amerikanske medier fikk tilgang til onsdag.

Ministrene anklages for å ha vært sent ute med å ta innover seg sikkerhetsrisikoen knyttet til elektronisk datakommunikasjon.

Da Clinton ble minister i 2009 var det imidlertid blitt utarbeidet mer omfattende og detaljerte retningslinjer for departementets kommunikasjon. Feilene hun gjorde blir derfor trukket fram som mer alvorlige enn de forgjengerne hennes begikk.

Brukte mobil

Til tross for at departementets retningslinjer forbød kommunikasjon over mobile enheter som mobiltelefoner gjorde Clinton dette går det fram av den 78 sider lange rapporten.

At epostene samtidig gikk via hennes private clintonemail.com-server, som sto i kjelleren i huset hennes i New York, gjorde saken enda verre, slår rapporten fast.

Avventer FBI-gransking

Generalinspektørens rapport får ingen direkte følger for Hillary Clinton, selv om hun trolig gjerne skulle vært den foruten i innspurten i demokratenes nominasjonskamp.

Fikk du med deg? – Bekymret for at epost-saken kan skade henne

Langt større spenning knyttes til etterforskningen det føderale amerikanske politiet (FBI) gjennomfører som kan ende med at den tidligere førstedamen og utenriksministeren blir tiltalt for grov uforstand i tjenesten.

Har erkjent tabbe

Clinton erkjenner at det var en tabbe å kommunisere via sin private epostserver, men hevder at hun aldri utvekslet sensitiv eller gradert informasjon via denne.

Dersom FBI kommer fram til det motsatte vil hun være i hardt vær.

Clinton leder nominasjonskampen mot Bernie Sanders og har hittil sikret seg støtte fra 2.295 delegater. Hun mangler dermed kun 88 delegater for å bli partiets kandidat, men 521 av delegatene er såkalte superdelegater som kan bytte side helt fram til landsmøtet i juli.

Sanders har til nå støtte fra 1.523 delegater og er derfor langt unna de 2.383 som trengs for å bli partiets presidentkandidat til høsten.

Les også: Sanders: – Amerikanerne er møkk lei av å høre om de forbanna e-postene

Les også

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Hillary Clinton
  3. Demokratene, USA

Flere artikler

  1. Clinton: – Epost-bråk påvirker ikke valgkampen

  2. Clinton risikerer sanksjoner i epostsaken

  3. Wikileaks varsler nye Clinton-avsløringer

  4. FBI-dokumenter: Obama skrev eposter til Clintons private server under fiktivt navn

  5. Trumps svigersønn brukte privat e-post i Det hvite hus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder