EN FLANKER PÅ FLANKEN: En Su-27 fra det russiske luftforsvaret ble svært nærgående under svenskenes etterretningstoktet i Østersjøen. Foto:FRA,

Her passerer russisk jagerfly ti meter fra vingen

Forsvaret: Har ikke sett noe lignende siden den kalde krigen

Dette bildet tok svenskene av det russiske jagerflyet – ti meter fra vingespissen på sitt eget overvåkningsfly.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den siste halvåret har russiske jagerfly flere ganger fløyet svært nært svenske overvåkningsfly over Østersjøen.

Dette bildet er tatt av mannskapet på en Gulfstream fra den svenske etterretningsorganisasjonen Försvarets radioanstalt (FRA), og er det tydeligste beviset på hvor nærgående russerne faktisk er:

Det russiske SU-27 Flanker-flyet passerer bare med noen meters avstand fra de svenske etterretningsoperatørene.

– Vi har ansatte hos oss som har vært med på lignende tidligere, men da må man tilbake til den kalde krigen og 80-tallet, sier informasjonssjef Anni Bölenius ved FRA til avisen Aftonbladet.

– Det siste halvåret ser vi en annen atferd i forbindelse med våre signaletterretnings-flyginger. Det har vært flere hendelser, sier hun.

Forsvarsministeren: Får betydning for Norge

Bildet forteller også historien om den dramatiske opptrappingen av militær aktivitet i Østersjøen. Det er også en av grunnene til at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) nå varsler en total omlegging av det norske Forsvaret.

BEKYMRET: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto:Rune Thomas Ege,VG

– Det har blitt betydelig mer militær aktivitet i Østersjøområdet. Det er merkbart i de baltiske landene, Sverige og Finland. Utviklingen her vil også få betydning for oss, sa Søreide til VG tidligere denne uken.

Svenskene har flere ganger de siste månedene økt jagerflyberedskapen, og utplassert jagerfly på Gotland.

Og de har trappet opp antallet etterretningstokt.

– Mange land gjennomfører signaletterretning i internasjonalt luftrom. Det skjer helt åpent og er ingen stor hemmelighet, legger hun til.

Russland liksom-bombet Sverige

Det er bare noen uker siden russiske jagerfly krenket svensk luftrom, og fløy flere kilometer inne på svensk territorium før de ble avskåret av svenske jagerfly som tilfeldigvis var i nærheten.

I fjor ble det svenske luftforsvaret tatt på sengen av russiske fly som øvde på å liksom-bombe svenske mål med atombomber.

– Rent generelt har den militære aktiviteten i Østersjøområdet økt de siste årene. Det har blant annet resultert i at russiske jagerfly ved flere tilfeller har opptrådt på en ny og mye mer nærgående måte mot svenske signaletterretningsfly, sier Nyberg IFRA til Svenska Dagbladet (SVD).

Bekymrer statslederne

Nøyaktig når bildet er tatt, vil den svenske etterretningstjenesten ikke si noe om. Men ifølge SVD kan det ha skjedd i juli i år, da spionflyet befant seg i internasjonalt luftrom utenfor den russiske enklaven Kaliningrad.

Et stadig mer aggressivt Russland er nå midt i prosessen med å ruste opp forsvaret med formidable 4000 milliarder kroner.

– Russlands militære kapasitet kunne tidligere beskrives som en «storslegge»: kraftig, men både upresis og treg. Dette er ikke lenger tilfelle. Den omfattende russiske militærreformen gjennom de senere år har styrket russisk militær evne betydelig, sier Ine Eriksen Søreide til VG.

– Den har tilført flere militære opsjoner og gjort militærmakten til et mer presist verktøy. Beredskapen for styrkene er skjerpet og reaksjonstiden kraftig redusert. Evnen til svært hurtig, delvis fordekt og over stor avstand å forflytte og samle store styrker på alle deler av territoriet og langs NATOs østlige grense er sterkt forbedret, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder