TRENT I TYRKIA: Krigere fra Free Syrian Army på vei mot Jarablus. Disse soldatene har fått opptrening og våpen fra Tyrkia. Foto: Majd Halabi / Anadolu Agency

NATO-Jens: – Flere må gjøre som Tyrkia i krigen mot IS

ANKARA (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg mener Tyrkias taktikk med å trene lokale soldater til bakkekrigen i Syria, er avgjørende for å bekjempe IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkia har de siste ukene innledet en bakkeoffensiv inne i Syria. Bakkeinvasjonen drives av spesialsoldater og stridsvogner, men i front går arabiske krigere trent opp av Tyrkia, og som er innlemmet i Free Syrian Army (FSA).

FSA er en av de første fraksjonene som kjempet mot Assad-regimet, men var langt på vei bombet ut av spill under russiske flyangrep i fjor høst. Stoltenberg sier han støtter opp om den tyrkiske taktikken.

Bakgrunn: Russland og USA lanserer Syria-plan

– Å trene opp lokale styrker er avgjørende for å lykkes. Det har man sett i Afghanistan. Syria-konflikten er enda mer komplisert og sammensatt, det må ikke fremstå som om det er Vesten mot muslimer, sier Stoltenberg til VG.

Tyrkia tar til orde for at flere land skal følge deres eksempel, og understreker at IS ikke kan bekjempes med luftangrep alene – det må soldatstøvler på bakken til.

– Jeg deler det synet – flere land kan trene opp lokale styrker til kampen mot IS. Jordan er også i gang med det samme, og det er riktig at bakkesoldater trengs.

Les også: Diskuterte kuppforsøket med Erdogan

SER TIL TYRKIA: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og den tyrkiske forsvarssjefen, general Hulusi Akar. Foto: NATO

– Dersom flere land trener opp lokale militser og får dem til å krige for seg og sine interesser, så kan vel det skape enda større splittelser i Syria?

– Det er riktig at Syria er en slagmark med mange sprikende interesser, og der ulike folkegrupper og eksterne makter er involvert. Derfor er det så viktig at det samordnes innad i koalisjonen mot IS. Jeg har understreket at det er NATO sitt syn. Men det er ikke NATO som har soldater på bakken i Syria, vi er med som støtte for koalisjonen.

– Tyrkia og deres allierte i Syria kjemper jo nå mot kurdiske militser, som igjen har vært allierte av USA i kampen mot IS. Er ikke det en bekymring?

– Jo, det er ett av dilemmaene, som igjen viser behovet for bedre samordning. Syria er en veldig komplisert konflikt, og sånn sett finnes det bare vonde valg. Det ville vært lettere å stå utenfor, men det er ikke lenger en mulighet.

– I Irak er det sånn sett et litt enklere bilde, med støtte til den irakiske hæren og trening av de kurdiske peshmerga-styrkene.

Les også: Slik trener norske soldater kurderne til kamp mot IS

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu brukte en pressekonferanse der VG var til stede til å forklare hvorfor han mener taktikken med å trene opp lokale styrker fungerer så godt:

– Å trene lokale styrker er et ansvar som hviler på flere enn Tyrkia. Det er en taktikk vi bruker i Syria, og som kan brukes i Libya, på samme måte som man har brukt den i Afghanistan, sier Çavusoglu.

– Lokale styrker er også viktig for stabilitet etter at kampene er vunnet. Vi ser det i Jarablus, der styrkene vi har trent har drevet IS på flukt. Disse styrkene er fra dette området, og nå vender flyktninger tilbake til Jarablus, fortsetter han.

Les også: Tyrkia advarer EU: – Dere har én siste sjanse

Tyrkia ha de siste dagene flere ganger tatt til orde for at et angrep på IS-byen Mosul i Irak må komme samtidig som et angrep på IS-hovedstaden Raqqa i Syria. Dette har president Erdogan også tatt opp direkte med NATO, bekrefter generalsekretær Stoltenberg.

– Erdogan mener det er taktisk viktig at både Raqqa og Mosul angripes, og understreket det til meg. Det har lenge gått rykter om at angrep på Mosul er nært forestående, men jeg ønsker ikke å uttale meg om det før det faktisk skjer, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder