TIL SIKKERHETSRÅDET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon møter tirsdag i FNs sikkerhetsråd for å orientere om sin årlige rapport om barn og væpnet konflikt. Foto: Yorgos Kontarinis / AFP

FN-sjefen fjernet Saudi-Arabia fra svarteliste - svarte for seg i Sikkerhetsrådet

Ban Ki-moon fikk skarp kritikk da han gjorde helomvending og fjernet Saudi-Arabia fra svartelisten landet ble satt på etter drap på barn i Jemen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I FN-rapport som ble offentliggjort i juni, slås det fast at en internasjonal militærkoalisjon som Saudi-Arabia leder, er ansvarlig for 60 prosent av de 1.953 barna som ble drept eller såret i Jemen i fjor.

Koalisjonen har siden mars 2015 gjennomført bombeangrep mot Houthi-opprørerne, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

Den årlige kartleggingen av FNs generalsekretær førte til at militærkoalisjonen ble satt på en svarteliste over parter som bryter barns rettigheter under væpnede konflikter.

Møtt med krass kritikk

Det var første gang en internasjonal koalisjon ble satt på svartelisten siden den ble lansert i 2001. Som følge av dette skal Saudi-Arabia ha truet med å kutte sin finansiering av FN.

Riyadh benekter dette.

Den 6. juni tok dermed FNs generalsekretær Ban Ki-moon en kontroversiell beslutning om å midlertidig fjerne koalisjonen fra svartelisten. Saken skulle nå gjennomgås av FN og militærkoalisjonen i fellesskap.

Beslutningen førte til krass kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International, som kalte den "skandaløs" og mente at FN på skammelig vis hadde gitt etter for press.

Les også: Jihadistiske konflikter tar flest liv

Ban: – Sterkt bekymret

I ettermiddag har FNs rapport vært tema i FNs sikkerhetsråd.

Ban fortalte at han fortsatt er sterkt bekymret over at koalisjonen ikke beskytter jemenittiske barn. Ifølge ABC News forteller Ban at han fortsatt står bak rapporten som svartelistet Saudi-Arabia - men mye tyder likevel på at landet ikke blir gjeninsatt på listen.

– Jeg er fortsatt svært bekymret over beskyttelsen av jemenittiske barn. Vi vil fortsette vår tilstedeværelse for å passe på at konkrete tiltak blir iverksatt for å beskytte barn, sier Ban.

I forkant har en rekke hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen og Redd Barna, uttrykt skuffelse over at ikke Saudi-Arabia er satt tilbake på svartelisten. De krever nå framgang i prosessen med å beskytte barna som er rammet av konflikten i Jemen.

Visedirektør Ole Solvang i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs krisedivisjon har i to omganger vært på bakken i Jemen og undersøkt hvilken effekt koalisjonens luftangrep har hatt på sivile, inkludert barn. Han mener Saudi-Arabia absolutt hører hjemme på svartelisten.

OLE SOLVANG: Visedirektør. Foto: Human Rights Watch

– Vi ble veldig overrasket da vi hørte at Saudi-Arabia hadde klart å komme seg ut av den. Det var en begredelig avgjørelse av Ban, men det er Saudi-Arabia som er den ansvarlige parten her, og som brukte nødhjelp og støtte til humanitære situasjoner som utpressingsmidler. Det satte Ban i en helt umulig posisjon, sier Solvang til VG.

Les også: – Jemen på randen av katastrofe

Ifølge FNs rapport er militærkoalisjonen ledet av Saudi-Arabia ansvarlig for totalt 510 dødsfall blant barn, samt at 677 barn ble såret i fjor. Til sammenligning er Houthi-opprørerne, som koalisjonen kjemper mot, ansvarlig for 20 prosent av dødsfallene.

FN viser også til 101 angrep mot sykehus og skoler i 2015 og mener koalisjonen er ansvarlig for 48 prosent av disse.

Vi har ikke beviser for at Saudi-Arabia med viten og vilje har angrepet skoler og sykehus, men vi vet at man ikke har vært forsiktige nok, noe som har ført til store dødsfall, sier Solvang.

Les også: Emiratene avblåser likevel ikke krigføringen i Jemen

LUFTANGREP: En skole i den sørvestlige byen Taiz i Jemene er ødelagt av saudi-ledede luftangrep. Bildet er fra onsdag sist uke. Foto: Anees Mahyoub / Reuters

Viktig verktøy

Han mener svartelistens troverdighet kun kan reddes ved at Saudi-Arabia gjeninsettes på den.

Listen har vært et viktig verktøy for å presse partene i væpnet konflikt til å handle i samsvar med folkeretten, heter det i en felles pressemelding fra seks hjelpeorganisasjoner mandag.

– Det vil vise seg hvorvidt FN lar seg diktere av de som har masse penger, men det er ikke å stikke under en stol at FNs avgjørelser ofte er veldig politiske, dessverre. Det som også er veldig begredelig, er at det ikke er første gang dette har skjedd, sier Solvang.

Han viser til hendelsen i fjor da Israel og den palestinske Hamas-bevegelsen ble fjernet fra den offisielle listen etter å ha blitt tatt med i et utkast.

– Hvis dette blir et mønster, har ikke denne listen noen som helst troverdighet lenger, sier Solvang.

Reuters siterte mandag ikke-navngitte diplomatkilder i FN på at saudi-arabiske myndigheter så langt ikke har gitt nok beviser for at de bør fjernes permanent fra listen. Kildene opplyser videre at tjenestemenn i FN skal reise til Riyadh for å få mer informasjon om saken.

I tillegg til Saudi-Arabia består den internasjonale militærkoalisjonen av De forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko, Senegal og Sudan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder