Redningsmannskapene kjemper desperat mot klokken i Italia

159 bekreftet døde

AMATRICE, ITALIA (VG) Etter å ha vært begravet i ruinene blir mannen reddet ut av redningsarbeiderne. Ingen vet ennå hvor mange som er savnet etter jordskjelvet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Redningsarbeideren som gråtende står ved siden av er ikke alene om å delta i en desperat jakt etter overlevende i Italia.

Da VG ankom landsbyen Amatrice onsdag rådet kaos og usikkerhet.

– Jeg våknet med et brak klokken 03.24 og trodde hele verden var i ferd med å rase sammen forteller Adriano Bruno (23) til VG.

Ville hjelpe

Han kommer fra en av de 69 små landsbyene som sogner til Amatrice, og er av de mange lokale som har vært frivillige hjelpere helt siden grytidlig morgen.

– Med en gang jeg så at det gikk bra med faren og moren min, ville jeg ut og hjelpe til i de andre landsbyene. Det føles godt å gjøre noe. Jeg kjenner en veldig sterk følelse av samhold og vennskap oppe i det triste, sier han til VG.

– Kan du høre meg? Kan du høre meg? Hvis du kan høre meg; rop, bank eller rør på deg. Pust så hardt du kan hvis du hører meg. Kan du høre meg?, roper brannmennene inn i ruinene.

Ikke første gang: Derfor opplever Italia så kraftige jordskjelv

De står på toppen av en haug med ujevne murblokker som en gang var veggen til klosteret her i Amatrice. Siden soloppgang har de hentet ut tre nonner i live. Én død. Til sammen bor de tolv søstre i bygget her i fjellandsbyen. Ingen vet hvordan det har gått med de resterende åtte som brannmennene nå i timevis har forsøkt å få et livstegn fra. De mange tilskuerne føler håpefullt med på det intensive redningsarbeidet.

Onsdag kveld opplyser Italias sivilforsvar at tallet på omkomne så langt er 159, ifølge nyhetsbyrået AP. Flere hundre er skadet.

Les også: Her blir kvinnen reddet fra ruinene

Kjæresten omkommet

Med ett blir det muse stille her vi står. Alle gravemaskinene som støyende jobber med å rydde i dette sammenrasket kaoset av en fjellandsby, skrus av. Hjelpemannskapene slutter å snakke. Det hysjes på dem som ikke forstår. De har hørt en lyd fra inne i ruinene. Det snakkes om livstegn fra en 10 år gammel jente. Et glimt av lettelse og glede sprer seg blant alle som følger hjelpearbeidet.

Rett ved en av murhaugene treffer VG en 20-åring fra nabolandsbyen. Han forteller at han dro rett hit til Amatrice fordi kjæresten og familien hennes bor her. Da han kom frem, var ikke huset lenger her. Det var jevnet med jorden. Kjæresten til 20-åringen og hennes foreldre er blant de mange døde etter det kraftige jordskjelvet rystet den skjøre infrastrukturen her oppe i fjellene. Den unge mannen stirrer inn i murblokkene. Han vet ikke hvor han skal gå, sier han til VG.

Stadig raser det biter av de husvegg ut på de snirklete landsbyveiene. Enkelte boliger her er som delt i to: Her ser vi direkte inn i tre etasjer, en stue med lysekrone og et middagsbord med to av bordbena i løse luften ut mot veien. Et toalett henger over kanten til det avkappede gulvet. Ødeleggelsene er ufattelige.

Saken fortsetter under videoen.

Hvert minutt teller

Domenico Simyoni (59) traver opp veien til hjertet av Amatrice, hvor det mest intensive av redningsarbeidet har pågått onsdag. Dette populære feriestedet er der flest nå er kjent omkommet etter skjelvet. Simyoni bor i Accumuli, syv kilometer unna Amatrice. Han går i joggedressen han klarte å raske med seg da han løp ut av huset sitt før det ble liggende igjen som murpuss på jorden. I dag har han arbeidet siden 03.30. Han har løftet stein, gravd med hendene, og til slutt klart å løfte en 41 år gammel mann ut av steinmassene, i live, til mannens mors store glede. Styrke til å fortsette, fikk Simyoni da telefonen ringte og datteren fortalte at hun var OK. Han har fortsatt nok krefter i kroppen til å spørre hver eneste av de fastboende han går forbi, om det er noe han kan hjelpe til med.

Mens VG snakker med den energiske 59-åringen, rister hele landsbyen i et etterskjelv. Disse har innbyggerne opplevd mange av gjennom dagen. Adriano Bruno har fått på seg en hjelm for det videre arbeidet som frivillig ut gjennom natten. Det er fortsatt flere hundre igjen i ruinene vi står ved.

– Det er nå vi må gi alt vi har. Her er det ingen vits å spare på kreftene, for i morgen er det ikke sikkert det vil gjøre noen forskjell, sier Bruno til VG.

Reddet barnebarn – ektemannen døde

Den italienske avisen Corriere della Serra omtaler historien om en bestemor, kun omtalt med etternavnet Vitaliana, som var på besøk hos barn og barnebarn i landsbyen Pescara del Tronto.

Da det voldsomme jordskjelvet rammet det lille stedet natt til onsdag, løp bestemoren inn til sine to barnebarn Leo (6) og Samuel (4), før hun dro dem med seg under en seng, idet taket i leiligheten kollapset over dem.

Ifølge avisen brukte bestemoren sin egen kropp for å skjerme barna fra ruinene som havnet over dem. Da redningsmannskapene kom til stedet, klarte de å løfte nok steiner bort til at de kunne dra ut de to barnebarna og til slutt bestemoren.

Alle de tre var lettere skadet, men i live.

Hennes ektemann, kun omtalt som Vito, ble imidlertid funnet død i ruinene.

Carriere della Serra gjengir også flere tragiske opplysninger om det kaotiske redningsarbeidet etter katastrofen, spesielt i landsbyen Accumoli.

Et sted fant redningsarbeiderne en familie på fire livløse, med unntak av en åtte måneder gammel baby som de klarte å redde ut fra ruinene. Babyen døde senere i ambulansen på vei til sykehuset.

Bestemoren til barna gråt høylytt da en redningsarbeider bar babyen bort fra ruinene. Hun gir Gud skylden for katastrofen.

– Han tok alle på en gang, sier den fortvilte kvinnen til nyhetsbyrået Reuters.

Få minutter senere hentet mannskapene ut likene av en far og en sønn like ved. Ifølge avisen ble begge funnet livløse, mens de omfavnet hverandre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder