EU-TILHENGER: Storbritannias statsminister David Cameron på en pressekonferanse om folkeavstemningen om EU 7.juni. Foto: REUTERS/Daniel Leal-Olivas/Pool

David Cameron: – Selvsagt ønsker du at dine venner er enig med deg, og det er skuffende når de ikke er det

LONDON (VG)  EU-kampen er en av David Camerons tøffeste. Til og med vennene er mot ham.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Spørsmålet er om han går av som statsminister, hvis torsdagens valg ender med at Storbritannia melder seg ut av EU.

– Jeg ble valgt for en ny periode som Storbritannias statsminister i parlamentsvalget for ett år siden. Skulle velgerne si nei til fortsatt medlemskap i EU, en brexit, er det min oppgave å forhandle med Brussel for å få til avtaler som er best mulig for oss, sa David Cameron da han fikk spørsmålet om han ville gå av om folket sier nei, og han går på et forsmedelig nederlag.

LES OGSÅ VGs REPORTASJESERIE «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

METROPOL: David Cameron snakker til mediene i London 7.juni. Foto: REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool

Vil forhandle med Brussel

Svaret ble gitt da Cameron ble konfrontert med et panel av velgere under en debatt i BBC, ledet av journalist-veteranen, David Dimbleby.

Mange analytikere ser det som en umulighet at David Cameron kan fortsette etter et nederlag. Selv ikke om det blir et ja-flertall med knapp margin tror de han kan fortsette som statsminister.

– Hvorfor ville du ha en folkeavstemning, når du så til de grader støtter deg på ekspertenes analyser, som konkluderer med at vi er bedre tjent med å være inne i EU og ikke utenfor, ville en annen velger vite.

David Cameron svarte at det er riktig å gi folket mulighet til å ta avgjørelsen, noe som ble oppfattet som et halvveis svar. Det har blitt spekulert i at statsministerens avgjørelse om folkeavstemning om EU, var med på å sikre de konservative valgseieren for ett år siden, og med den David Cameron en ny periode som Storbritannias statsminister.

Les også andre VG-reportasjer om brexit:

Ekspertadvarsel: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

Briter i Tyskland trygler: Ikke meld oss ut av EU!

– Tyren ved hornene

TRE STATSMINISTRE: Samantha og David Cameron har Downing Street nr. 10 som adresse. Det har også Tony Blair (bak til venstre) og John Major (i midten) hatt. Tre statsministre og tre EU-tilhengere som alle kan blir tapere på torsdag. Foto: REUTERS

– Jeg tror ikke det var avgjørende for resultatet. Forholdet til EU var ikke så veldig fremtredende under fjorårets parlamentsvalg, sier Storbritannia-kjenner og 1. amanuensis i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Øyvind Bratberg.

Blir det en brexit, at britiske velgere sier nei til EU, og partiet presser David Cameron til å gå av som Tory-leder og statsminister, så vil man kunne hevde at han falt for eget grep. Han vant valget, men tapte folkeavstemningen.

– At Cameron kan falle for eget grep er jeg enig i. Da det ble bestemt i februar at det skulle holdes en folkeavstemning om Storbritannias forhold til EU, bare fire måneder etter, så var det en overraskelse og en avgjørelse som bar preg av gambling. Cameron ønsket åpenbart å ta tyren ved hornene, men kan komme til å oppleve å bli spiddet av tyren, sier Øyvind Bratberg.

Les også: London er verdens hvitvaskingshovedstad

Uenig med vennene

The Times Magazine har fulgt David Cameron tett over flere dager og i et bredt anlagt intervju der statsministeren letter på sløret og forteller om hvilke tanker han gjør seg i denne situasjonen, som er den mest avgjørende i hans politiske karriere.

Her forteller Cameron at det kan være en påkjenning at venner, politiske og privat, sier høyt og tydelig at de dypt og inderlig er uenige i hvordan han styrer Storbritannia

Også familien er påvirket av det som foregår rundt faren i disse dager.

– Florence (5) har ikke lagt for dagen noen mening, men hun har stilt meg spørsmålet, «Vinner vi, pappa», uten at hun helt vet hva som foregår.

Les også: Historien om Englands fotballandslag

Ser i taket og tenker meg om

– Du har ikke lov å bli personlig såret. Selvsagt ønsker du at dine venner er enig med deg, og det er skuffende når de ikke er det. Og det hender at jeg må stoppe opp, se opp i taket og tenke meg om noen minutter. Men jeg er nødt til å opptre rasjonelt.

– Uansett hva de sier?

– Vel, du kan ikke stille som betingelse for vennskap at andre skal være enig med deg til en hver tid. I så fall, ville jeg antakelig ikke ha vært gift. Det ville være et kjedelig liv om alle var enige. Med det mener jeg ikke at Samantha ønsker at vi skal melde oss ut av EU. Hun mener veldig sterkt at vi skal forbli der vi er, sier David Cameron til journalisten, Jenni Russell.

Les også: NATO-sjefen advarer mot brexit

TRAGEDIE: Storbritannias statsminister David Cameron deltok 20.juni i en minneseremoni etter Labour-politikeren Jo Cox, som ble drept i forrige uke. Foto: REUTERS/Yui Mok/Pool

Les også om drapet på politikeren Jo Cox:

Sørger over den drepte Labour-politikeren: – Hun reddet livet til familien vår

Tobarnsmoren Jo Cox (41) hadde nettopp oppfylt politikerdrømmen

Sjokk og sorg etter politiker-drapet

Labour-politiker skutt og drept på åpen gate

– Tre påstander som er fullstendig usanne

Når det nå blåser som verst rundt den britiske statsministeren opplever britene at det er når han er hardt presset, at han tar fram det beste i politikeren David Cameron.

Da han søndag kveld ble kjørt knallhardt i BBC-studio av et utvalg av velgere, og ikke minst av programlederen, David Dimbleby, gikk statsministeren offensivt til motangrep ved å hamre løs på tre punkt hvor han mener at de som ønsker å forlate EU, tar direkte feil, eller verre er, farer med usannheter.

1. – At Tyrkia skulle få medlemskap i EU, er rett og slett denne debattens største bløff. Det vil ikke skje, hvert fall ikke på de nærmeste 30 årene.

2. – Påstanden om at EU-medlemskapet koster 350 millioner pund i uken, er simpelthen ikke sann.

3. – Det er heller ikke riktig at Storbritannia skal blir en del av en europeisk hærstyrke.

– Det er klart at det finnes argumenter for å forlate EU-samarbeidet, men å basere dette på tre påstander som er fullstendig usanne, er en tragedie, sa David Cameron.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder