Avsluttet den nesten 16 år lange sultestreiken med honning

Honning var det den indiske aktivisten Irom Sharmila spiste da hun avsluttet den årelange sultestreiken. Inntil da hadde hun blitt tvangsfôret gjennom en sonde i nesa.

  • Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SONDENÆRING: Sharmila ble tvangsforet gjennom en sonde slik at hun ikke skulle dø. Foto: Biju Boro AFP

Den indiske menneskerettighetsaktivisten Irom Sharmila greide ikke holde tårene tilbake da hun slikket i seg noen dråper med honning.

– Jeg kommer aldri til å glemme dette øyeblikket, sier hun ifølge AP.

Da hadde hun ikke smakt en matsmule på nesten 16 år på grunn av en sultestreik.

Les mer: Har tidligere uttalt at hun ønsker et normalt liv

Begynte protesten i 2000

I november 2000 begynte hun den lange sultestreiken mot loven «Armed Forces Special Powers Act» fra 1958. Den ble opprinnelig innført for å bekjempe opprørsgrupper i en rekke nordlige stater, skriver Wall Street Journal.

Ifølge Sharmila misbrukes denne loven, hvilket gjør at en rekke forbrytelser mot sivile går ustraffet hen.

Ettersom indisk lov forbyr forsøk på selvmord, ble hun tidlig i sultestreiken arrestert. Siden den gangen har tvangsfôring gjennom en sonde i nesa holdt henne i live.

Beskrives som verdens lengste sultestreik

Ifølge BBC beskrives sultestreiken som verdens lengste.

En dommer innvilget kausjon da hun lovte å ta til seg næring på egenhånd, og i dag avsluttet hun altså den nesten 16 år lange avholdelsen fra mat.

Nå har hun bestemt seg for å gå inn i politikken for selv å få fjernet loven.

– Jeg må endre strategien. Noen sier at de ser på meg som en merkelig kvinne fordi jeg vil delta i politikken. De sier politikk er skittent, men det er også samfunnet. Jeg vil delta i valget mot regjeringen, er ifølge BBC forklaringen på hvorfor hun valgte å avslutte sultestreiken.

– Det er ikke noe demokrati i Manipur, sier hun ifølge The Hindu, og legger til at hun vil bli øverste minister i delstaten for å sørge for positive endringer.

Les også: Indisk jente døde etter å ha blitt voldtatt og påtent

Må fortsatt møte i retten

Aktivisten, som var fengslet fra hun var 28 år til 44 år, understreket til journalistene på pressekonferansen at hun ikke er verken et ikon eller gudinne, men en vanlig kvinne med vanlige ønsker, skriver The Hindu.

Ifølge avisen fortsetter saken mot henne selv om hun ble innvilget kausjon, og Sharmila må møte i retten 23. august i år.

PRESSEKONFERANSE: Irom Sharmila brøt fasten på en pressekonferanse i Imphal i Manipur i India. Foto: Anupam Nath AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder