FRANKRIKE NESTE!: Plakaten til det høyrepopulistiske partiet Front National etterlater ingen tvil. Får partileder Marine Le Pen det som hun vil, blir det folkeavstemning om frexit.

FRANKRIKE NESTE!: Plakaten til det høyrepopulistiske partiet Front National etterlater ingen tvil. Får partileder Marine Le Pen det som hun vil, blir det folkeavstemning om frexit. Foto: Jacky Naegelen Reuters

Marine Le Pen flørter med fransk EU-exit – professor tror ikke hun mener alvor

Brexit er begynnelsen på slutten av EU, spår Marine Le Pen, og lover franskmennene sin egen folkeavstemning hvis hun blir president neste år.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ingenting kan stoppe oss nå, tordnet Le Pen selvsikkert fra talerstolen etter at brexit-resultatet ble klart.

Neste år er det presidentvalg i Frankrike og lederen av Front nasjonal har tidenes beste utgangspunkt.

– Blir hun valgt vil hun tone ned de ekstreme synspunktene. Ja, hun er EU-kritisk, hun vil kjempe for å minske integrasjonen, avvikle Schengen og andre ting. Men å melde Frankrike ut av EU, det tror jeg ikke hun egentlig vil, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ekspert på fransk politikk.

Han peker også på at det franske sosialistpartiet er sterkt proeuropeisk, i motsetning til sitt britiske søsterparti.

– Sjansen for at det blir et flertall for å melde Frankrike ut av EU er veldig liten. Tanken om europeisk integrasjon veldig, veldig sterk i sentrum av fransk politikk, og ideen om EU som fredsbyggende prosjekt er sterkt forankret i det franske folk.

Jublet

På valgvakene til Europas høyrepopulistiske partier sto jubelen i taket da det ble klart at det britiske folk med knapp margin hadde stemt for en brexit.

For hva har UK Independence Party, franske Front National, Sverigedemokraterna, italienske Lega Nord, det østerrikske Frihetspartiet, Folkepartiet i Danmark og Nederlands Frihetsparti felles?

Jo, de surfer på en bølge av antieuropeiske strømninger, innvandringsfiendtlige holdninger og misnøye med EU.

Nå sitrer de av spenning i håp om at brexit utløser en bølge av folkeavstemninger i resten av Unionen.

Kommentar: Et nei til Europa

Vil ha en ny vår

Den som gliste aller bredest, var kanskje Marine Le Pen, lederen for det franske partiet Front National (FN) og dronningen av fransk høyrepopulisme.

De franske høyrepopulistene er mer populære enn noen gang. Hele 6,8 millioner stemte på FN i første runde av regionvalget i fjor.

Brexit er det største som har skjedd i Europa siden Berlin-murens fall, mener Le Pen, som var snar med å mane til kamp om en tilsvarende folkeavstemning i Frankrike.

– Etter #Brexit er folkenes vår uunngåelig, twitret Le Pen da resultatet ble klart. Hun håper å se folkeavstemninger à la Storbritannia over hele Europa.

Brexit-konsekvenser: Tilbake til fransk?

– Kan bli president

– Hun har gjort en solid jobb med å ufarliggjøre partiet, og hun er langt mindre kontroversiell enn sin far. Sannsynligvis får hun støtte på opp mot 30 prosent i første valgomgang. Det er oppsiktsvekkende, sier Raino Malnes, som ikke utelukker at hun kan vinne runde to -og bli president.

– Det kommer an på hvem hun møter i andre valgomgang. Møter hun Alain Juppé, vil hun tape. Blir motstanderen derimot Nicolas Sarkozy, er det ikke like lett å si. Men det som var helt utenkelig for ikke så lenge siden, er mer sannsynlig nå.

Både Juppé og Sarkozy tilhører det konservative partiet. Professoren er sikker på at sosialistene ikke vil gå seirende ut av runde én – «med mindre det skjer et mirakel» – ettersom president François Hollande sliter med en historisk upopularitet.

Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder