DREPT: Bildet viser fire av fem IS-ledere som er drept de siste seks månedene. Fra venstre: Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli (forrige nestleder), Abu Wahib (sjef i Anbar),Abu Mohamed al-Adnani (nestleder og talsmann) og Omar al-Shishani («krigsminister»). Foto: Reuters, AP, AFP

Fem IS-topper drept det siste halvåret

Fem topper er drept på seks måneder, men forskerne tviler på at det nok til å knekke terrorgruppen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ble IS' nestleder og talsmann Abu Mohamed al-Adnani bekreftet drept i en melding fra propagandabyrået Dabiq.

Om beskjeden stemmer vil det «markere nok et betydelig tilbakeslag for IS», sa Pentagon-talsmann Peter Cook tirsdag kveld. Amerikanerne har ikke offisielt bekreftet dødsfallet, men anonyme forsvarskilder har sagt til flere amerikanske medier at det var deres bomber som drepte Adnani.

Det gjør imidlertid russerne òg: «Krangler» om æren for drapet på Adnani

Om ett enkelt dødsfall ikke knekker terrorgruppen, er det liten tvil om at IS sliter. De har tapt vesentlige landområder, og en rekke viktige slag det siste året.

Og ikke minst har har sentrale skikkelser i lederskapet blitt drept. Adnani er den femte i rekken av toppledere som har mistet livet det siste halve året.

Her er de som er drept:

• Abu Mohamed al-Adnani, nestleder og talsmann

DREPT: Adnani led nylig «martyrdøden» i nærheten av Aleppo, ifølge et propagandaorgan. Bildet er udatert, og stammer fra en IS-publikasjon. Foto: Ho AFP

Mannen som ble erklært død tirsdag kveld hadde vært med i IS fra begynnelsen. Han var jihadisten amerikanske etterretningskilder mener dirigerte IS-angrepene mot Paris i november i fjor, og Brussel tidligere i år.

Det var Adnani som erklærte opprettelsen av det han og hans likemenn kalte «Den islamske staten», og en tale han holdt i 2014 fikk PST til å øke terrorberedskapen i Norge.

Bakgrunn: Dette var den fryktede Adnani

• Omar al-Shishani, «krigsminister»

DREPT: Omar Shishani avbildet i en film fra 2014 der han og nå avdøde Adnani erklærer grensen mellom Syria og Irak for opphevet. Foto: AP

Den etniske tsjetsjeneren Omar al-Shishani fra Georgia ble på svært kort tid en av de mest fremtredende kommandantene i IS, og tittelen han hadde i organisasjonens hierarki ble ofte oversatt til krigsminister.

IS annonserte dødsfallet hans den 13. juli i år, men amerikanske og irakiske etterretningskilder mente han var drept allerede i mars.

Bakgrunn: Rødskjegget tsjetsjener ble jihadistenes frontfigur i Irak

• Abu Wahib, sjef i Anbar

DREPT: Bildet er hentet fra en islamistisk nettside, og skal vise Abu Wahib (til venstre) på et ukjent sted i Irak. Foto: - Afp

IS' militære leder i den sentrale Anbar-provinsen i Irak ble drept i et luftangrep den 6. mai i år. Han ble notorisk i 2013 da han henrettet tre lastebilsjåfører på video for å tilhøre feil gren av Islam.

Pentagon beskrev ham som en sentral skikkelse i IS sentralt etter dødsfallet, ifølge BBC.

Måneden etter Wahibs død ble Fallujah, den viktigste byen i Anbar, gjenerobret av irakiske styrker etter to års okkupasjon.

• Abu al-Hija, kommandant

Den tunisiskfødte IS-lederen ble drept da han var på vei til Aleppo-provinsen dit han var beordret av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han var sendt dit for å lede en mot-offensiv etter at terrorgruppen hadde lidd store tap mot den amerikanskstøttede opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF).

Første beskjed om dødsfallet hans kom den 31. mars i år. Drapet skal ha utløst en panikkartet intern spionjakt, hvor minst 38 IS-medlemmer ble henrettet av sine egne.

• Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, forrige nestleder

DREPT: Al-Qaduli var nestleder i IS. Her på et bilde utdelt av det amerikanske utenriksdepartementet. Foto: Handout Reuters

Qaduli ble regnet som gruppens nummer to, og hans død ble annonsert den 25. mars.

Han var svært tett på IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi, og skal i motsetning til de fleste andre IS-lederne ha blitt drept av elitestyrker på bakken, og ikke et luftangrep.

På spørsmål om det hjelper å ta ut IS-ledere som Qaduli, sa USAs forsvarsminister Ashton Carter:

– Å ta ut lederskap er nødvendig, men ikke nok. Ledere kan lett erstattes, men mange av disse personene har mye erfaring og stor påvirkningskraft.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp er enig. Han beskrev Adnanis dødsfall som et viktig, men ikke fatalt nederlag da han snakket med VG tirsdag kveld.

Adnani var mer enn en frontfigur, mener forskeren.

– Likevel er det en rekke individer i bakgrunnen vi vet mindre om, men som står klare til å ta over oppgavene hans, sier Ranstorp.

Flere strøket av listen: Her er IS-lederne USA jakter på

Lederen fremdeles et mysterium

I LIVE? En sjelden opptreden fra IS-leder Baghdadi. Stillbildet er hentet fra en video publisert i 2014. Foto: Uncredited Ap

Statusen til han som leder det hele, den selverklærte Kalifen Abu Bakr al-Baghdadi, er på nåværende tidspunkt ukjent.

Den mystiske lederen gjorde sin første videopptreden i 2014, da han befalte alle verdens rettroende muslimer om å adlyde ham, og strømme til det nyopprettede «kalifatet» i Syria og Irak.

I fjor ble det rapportert at han var livstruende skadet i et flyangrep, men Pentagon mente det ikke var tilfelle. I mai i år ble han også erklært død i et flyangrep i Raqqa av Amaq, det samme propagandabyrået som tirsdag meldte at hans nestleder Adnani var død.

Dette dødsbudskapet er heftig omstridt, og ifølge flere eksperter antageligvis desinformasjon.

VG +: Slik ble han verdens farligste

VG +: Baghdadi: Død eller levende?

DREPT: IS' grunnlegger og profilerte leder Zarqawi døde i 2006. Foto: - AFP

Ikke første lederskifte

Om Baghdadi er død er det heller ikke første gang IS har byttet leder.

Terrororganisasjonens forløper ble grunnlagt i 1999 av den jordanske ekstremisten Abu Musab al-Zarqawi. Han ble drept i 2006, da IS fremdeles het den Islamske staten i Irak og var koblet til al Qaeda.

Zarqawi var kjent som en nådeløst brutal og svært profilert terrorleder, men ble etterfulgt av Baghdadi.

Den til da ukjente jihadisten ledet IS til seier etter seier, og tok etterhvert kontroll over enorme områder i Syria og Irak.

VG besøkte familien til IS' første leder i 2004: – Vi er stolte av Zarqawi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder