Støtter ekstreme islamisters brutale krig i Irak og Syria

Når tilhengere i Norge med forelesninger på internett

Uttalte seg til VG nylig: - Ubaydullah Hussain er en nær venn

NORSKE KONTAKTER: Den omstridte radikale islamsten Anjem Choudary blir omtalt som hatpredikanten fremfor noen i det radikale islamske miljøet i England. FOTO: MORTEN RAKKE/VG Foto:Morten Rakke,VG

Britisk hatpredikant skal være arrestert - har bånd til Norge

LONDON/OSLO (VG) Hatpredikant Anjem Choudary skal være arrestert av anti-terror politi i London. Nylig fortalte Choudary VG om sitt tette bånd til Profetens Ummah i Norge.

 • Stian Eisenträger
 • Nikolai Kleivan
 • Nilas Johnsen
 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Ni menn er pågrepet etter en politiaksjon i London. De er mistenkt for å tilhøre og støtte en terrororganisasjon og for å oppfordre til terror, ifølge en presemelding fra London-politiet. Aksjonen ledes av Metropolitan Police Counter Terrorism Command.

Mennene skal være mellom 22 og 51 år, og er blitt tatt til politistasjoner i det sentrale London for avhør, ifølge Sky News. Det pågår nå ransakinger i flere eiendommer og forretningslokaler på 18 steder i London og i et privat hjem i Stoke on Trent, opplyser London-politiet.

En av de arresterte mennene, skal ifølge Sky News og en rekke andre britiske medier være den radikale islamisten Anjem Choudary (47). Han er omtalt som hatpredikanten fremfor noen i det radikale islamske miljøet i England, og har bånd til Norge gjennom den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

I en årrekke har Choudary vært en av de mest omstridte islamistene i Storbritannia, der han startet organisasjonen Sharia4UK. Han har også et stort nettverk i andre europeiske land, deriblant i Norge. Choudary har tidligere forsvart journalistdrap i et intervju med VG.

- Disse arrestasjonene er en del av en pågående etterforskning av islamistisk relatert terrorisme, og er ikke en reaksjon på noen umiddelbar sikkerhetsrisiko, sier politiet i en uttalelse.

I slutten av august ble terrorberedskapen i Storbritannia hevet til nest øverste nivå, og trusselen karakteriseres dermed som «svært alvorlig».

VG har hatt telefonkontakt med Choudary gjennom flere år, men når ikke gjennom på hans engelske mobiltelefon torsdag morgen. Nylig møtte VG Choudary i London. Da fortalte han følgende om sine bånd til Norge.

LA UT BILDE: Profetens Ummah-talsmennene Ubaydullah Hussain (til venstre) og den nå avdøde Egzon Avdyli (til høyre) sammen med den daværende lederen av den britiske islamistgruppen Islam4UK, Anjem Choudary (i midten). Bildet ble lagt ut på Facebook-profilen til Ubaydullah Hussain i slutten av 2012. Foto:,

Snakket om Ubaydullah Hussain

På spørsmål om sitt forhold til Norge sier den radikale islamistiske predikanten Anjem Choudary at han «kjenner mange der».

– Jeg kjenner folk i Profetens Ummah, spesielt Ubaydullah Hussain, han er en god venn av meg. Han har kommet til England og jeg har kommet til Norge, sier Anjem Choudary til VG.

Både Choudary og Hussain har uttrykt støtte til terrororganisasjonen IS og deres herjinger i Irak og Syria. Denne uken står Hussain tiltalt for flere tilfeller av oppfordring til drap og terrorhandlinger.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari la ned påstand om at Hussain skal dømmes til fengsel i 10 måneder for oppfordring til drap og terrorhandlinger. Fari holdt i morges sin prosedyre i straffesaken som går i Oslo tingrett over tre dager.

OMSTRIDT: Anjem Choudary er en omstridt person i Storbritannia. Foto: LEON NEAL/AFP PHOTO,

VG snakket i pausen med Ubaydullah Hussain om pågripelsen av Chaudary.

- Ingen kommentar, sier Hussain, som forklarer at han vil bli ferdig med sin sak før han vil si noe om pågripelsen av Chaudary.

Choudary tror det er mange i Norge som hører på forelesningene hans og stiller spørsmål om islam. Han vil imidlertid ikke tallfeste hvor mange tilhengere han har.

– Dette er ikke et isolert fenomen, jeg har forbindelser med mange land i Europa, men det er ingen administrative forbindelser. For å si det sånn, det er ingen avdelinger av en bevegelse. Men du vet aldri: kanskje jeg en dag kommer for å bo i Norge, sier Choudary.

- Myndighetene bør være vaktsomme

Terrorekspert Magnus Ranstorp ved den svenske Forsvarshögskolan påpeker at Anjem Choudary har vært et radarpar sammen med en annen kontroversiell islamistleder, Omar Bakri Muhammad. I sin tid dannet de den ytterliggående islamistgruppen Al-Muhajiroun, som britiske myndigheter stemplet som en terrororganisasjon med bånd til al-Qaida. Organisasjonen ble gjort ulovlig, og Bakri ble utvist fra landet.

- Myndighetene bør være veldig oppmerksom på Choudary og personene som er rundt han. Han støtter «den islamske staten», rettferdiggjør halshugginger og tiltrekker seg ekstremister. Man skal være vaktsom når han dukker opp, for han har negativ innflytelse på å drive frem ekstremistiske krefter, sier Ranstorp til VG.

- Han er en kompromissløs antidemokrat og polariserende kraft. Han har hatt en rolle i oppstarten av grupper som Sharia4Belgium og Sharia4Holland, som har som mål å innføre sharialover i Vesten. Myndighetene i Belgia og Nederland mener disse gruppene har vært pådrivere og fasilitatorer for Syria-farere. Bare å være koblet til en slik person som Choudary er problematisk, sier han.

Oppdatert om demonstrasjon i Oslo

Ubaydullah Hussain bekrefter at det fortsatt er god kontakt mellom Profetens Ummah og den omstridte islamisten som er bosatt i London.

– Vi har svært god kontakt i utlandet med blant annet sheikh Anjem Choudary som fungerer som en slags rådgiver for oss. Vi deltar også i hans klasser på internett, skriver Ubaydullah Hussain i en e-post til VG.

Den britiske organisasjonen Hope not Hate er blant dem som anklager Choudary for å radikalisere unge muslimer og motivere dem til å reise i «hellig krig», blant annet til Syria og Irak. Dette avviser både Choudary og Hussain.

– Choudary er en innflytelsesrik figur i enkelte unge muslimske miljøer. Sikkerhetstjenestene følger nøye med på han, sier terrorforsker Raffaello Pantucci ved Royal United Services Institute for Defence and Security Studies i London til VG.

Choudary forteller at han ble oppdatert av Hussain i forbindelse med demonstrasjonen mot IS som fant sted utenfor Stortinget 25. august.

– Vi snakker sammen ganske ofte og holder hverandre oppdatert, bekrefter Hussain i en e-post til VG.

PST: Nært samarbeid med andre tjenester

– Hvordan ser PST på at det er så tett kontakt mellom utenlandske radikale islamister som Anjem Choudary og personer i Norge?

– Disse konkrete personene har jeg ingen kommentar til. På generelt grunnlag kan jeg si at vi de siste årene har sett at det er et ekstremt islamistisk miljø i Norge. Vi har også vært klar over at det har vært bånd mellom utlandet og Norge, og at det ekstreme miljøet i Norge ikke opptrer i et vakuum. Det blir spesielt synlig når personer drar til konfliktområder og får mulighet til å møte likesinnede, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til VG.

Han sier at dette ikke er en norsk utfordring, men en utfordring for hele Vesten.

– Man ser på de ulike sakene vi har hatt de siste årene at de har internasjonale aspekter ved seg. I så måte er utfordringene og truslene grenseoverskridende. En måte å forebygge det på, er et nært og godt samarbeid med andre tjenester, noe PST har, sier Bernsen til VG.

Han påpeker at ideologisk påvirkning fra enkeltpersoner er vanskelig å måle, men deres erfaring tilsier at det har noe å si.

– Den radikaliseringen som skjer på internett har aller mest og si, mener Bernsen.

Ulovlige grupper

Anjem Choudary er utdannet jurist og kan knyttes til ulovlige islamske organisasjoner, men han er ikke dømt for noe. Han har tidligere kommet med drapstrusler mot Tony Blair og hyllet al-Qaidas leder Osama bin Laden offentlig.

Den radikale islamisten rettferdiggjør også bortføring og drap på vestlige journalister.

Tidligere denne måneden meldte Storbritannias innenriksminister Theresa May at den britiske regjeringen planlegger å skjerpe lovgivningen mot terror- og ekstremistorganisasjoner.

Ifølge May vil myndighetene slå ned på organisasjoner som sprer ekstreme synspunkter og gjøre det ulovlig å bli medlem av slike grupper, selv om de ikke er engasjert i terrorvirksomhet, slik loven krever i dag.

Den nye lovgivningen som May planlegger, vil også ta sikte på virksomheten til radikale islamistiske predikanter, hvis radikale retorikk i dag ikke bryter med loven.

Kjent kontakt siden 2012

Choudary dannet i sin tid den ytterliggående islamistgruppen Al-Muhajiroun sammen med en annen kontroversiell islamistleder, Omar Bakri Muhammad.

Britiske myndigheter stemplet gruppen som en terrororganisasjon med bånd til al-Qaida, og Bakri ble utvist.

Gruppen har siden fortsatt under flere andre navn og Choudarys ledelse. Et av navnene var Islam4UK, som også ble forbudt i Storbritannia etter den nye terrorlovgivningen.

SHARIAH-POLITI: I november 2011 møtte VG Choudary i Walthamstow i London, der han ville innføre Shariah-lover. Fra v. Abu Hamza, Anjem Choudary , Amir og Abu Abbas. Foto:Fredrik Solstad,VG

I 2012 vitnet han i rettssaken mot mulla Krekar, og senere samme år oppfordret han muslimer til å kidnappe nordmenn i utlandet for å få Krekar ut av fengsel

Kontakten mellom Anjem Choudary og Ubaydullah Hussain, leder av islamistgruppen Profetens Ummah, ble først offentlig kjent i slutten av 2012.

– Mentor og rådgiver

Da la Hussain ut en melding på Facebook der han skrev at gruppen hans har kontakt med organisasjonen Islam4UK. Sammen med kommentaren la Hussain ut et bilde av seg selv sammen med Choudary, som var leder av organisasjonen.

Noen måneder senere, i mars 2013, bekreftet Choudary at han gjennom vinteren hadde vært i regelmessig kontakt med den selvutnevnte lederen i Profetens Ummah, Arslan Maroof Hussain – også kjent som Ubaydullah Hussain, og med den norske gruppens talsmann Egzon Avdyli. Sistnevnte ble tidligere i år drept i Syria.

– Jeg har regelmessig kontakt med Hussain og Ibraheem. Det er ingen administrativ link mellom oss, men jeg er en mentor og rådgiver for dem, sa Choudary til Aftenposten i 2013.

Les også

 1. Tar ikke hensyn til norsk lov: Rekrutterer norske muslimer til krig

  (VG Nett) Talsmann Ubaydullah Hussain for «Profetens Ummah» åpner for at også mindreårige kan reise til Syria for…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Syria
 3. Irak
 4. Terrorisme

Flere artikler

 1. Hussain distanserer seg fra terrordømt hatpredikant

 2. Løslatt hatpredikant til VG: – De har ingenting på meg

 3. Ni pågrepet i London - mistenkt for terror

 4. Choudary dømt til fem og et halvt års fengsel

 5. Britisk islamist til VG: Forsvarer journalistdrap

 6. Støtter IS' halshugging

Fra andre aviser

 1. Norske islamisters «mentor» siktet for terrorstøtte til IS

  Aftenposten
 2. Pågrepet for terror i London: - Er mentor og rådgiver for norske islamister

  Aftenposten
 3. Ni terrormistenkte pågrepet i London

  Bergens Tidende
 4. Norske islamisters «mentor og rådgiver» dømt for IS-støtte

  Aftenposten
 5. Ubaydullah Hussain siktet for rekruttering til terror

  Aftenposten
 6. Sluttet som bud etter kundeklager

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder