Økonom: – Trumps økonomiske plan er farlig

Trumps økonomiske plan er verdensfjern og kunnskapsløs, og dersom den gjennomføres kan det ramme verdensøkonomien hardt, mener norske økonomer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ble buet ut og jublet fram om hverandre da han presenterte sin plan for USAs økonomi i Detroit mandag kveld norsk tid. Trump selv tok buingen med et behersket, men stivt, smil mens han ventet på at tilhengerne skulle overdøve motstanderne.

Mye sto på spill, ettersom økonomi er et fagfelt hvor Trump, ifølge en rekke målinger, har større tillit blant velgerne enn det demokratenes kandidat Hillary Clinton har. På meningsmålingene har også Clinton tatt et solid forsprang den siste tiden. I talen langet han ut mot sin motkandidat Hillary Clinton, og lovet at USA vil gå av med seieren i den internasjonale økonomiske kampen, dersom han blir president.

IKKE IMPONERT: Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Foto: Frode Hansen VG

Til tross for en løfterik tale er ikke norske økonomer imponert.

– Trump sine planer er farlige. Hvis vi forlater frihandelen som overordnet styring av global økonomi er det all grunn til å tro at også USA får færre arbeidsplasser, at folk vil tjene mindre og at økonomien blir dårligere. Frustrasjonen vil bli mye større enn i dag, sier sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, til VG.

Kommentar: Har det rablet for Trump?

Trumps relativt store formue har heller ikke kvalifisert ham til å styre verdens viktigste økonomi, mener Andreassen.

– Forretningsmannen Donald Trump forstår ingenting av samfunnsøkonomien. Han tror økonomien er en kamp mellom land, og har ikke forstått at det handler om å utnytte egne ressurser best mulig. Det er ikke sånn at hvis Kina vinner på en handel, så taper USA, sier Andreassen.

Splitter USA: Se hvor forskjellige Trump og Clintons følgere i sosiale medier er

Utradisjonelt

Talen inneholdt heller ikke de store overraskelsene. En del av den økonomiske politikken har blitt omtalt tidligere, og noen detaljer var lekket til pressen i forkant av mandagens tale.

– Det er likevel det mest konkrete vi har fått så langt. Det som er overraskende er hvor aggressivt han går ut mot frihandelsavtaler. Tradisjonelt er det republikanske partiet for frihandel, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til VG.

Les også: Hillary Clinton skapte historie, men ektemannen Bill stjal showet

SKEPTISK: Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea mener Trumps plan er urealistisk. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Frihandelsavtalene NAFTA og TPP skal oppheves eller reforhandles kraftig, lover Trump, men Bruce tror han vil slite med å få med seg både republikanerne og demokratene i Kongressen på dette og mener deler av Trumps tale må forstås som godt gammeldags valgflesk.

– På den annen side var snakket hans om skatteletter mer tradisjonelt republikansk, og teoretisk mulig å gjennomføre. Spørsmålet er om det vil virke. Jeg mener Trump peker på et helt reelt problem, men foreslår fullstendig feil medisin, sier Bruce.

– Feil medisin

Han mener Trump appellerer til de som har kjent USAs voksende ulikheter på kroppen.

– Planen Trump beskriver vil likevel ikke minske ulikhetene, og vil i verste fall sette økonomien kraftig tilbake. Jeg tror ikke han vil finne mye støtte blant mainstream-økonomer på at dette fungerer som han lover, sier Bruce.

Les på E24: Disse 13 skal utforme Trumps økonomiske politikk

Selv om Trumps plan kan være dårlig nytt for verdensøkonomien tror ikke sjefsanalytikeren at markedene vil reagere.

– Så lenge Clinton leder så mye som hun gjør vil nok ikke børsene reagere på den økonomiske planen til Trump, uansett hvor farlig den er. Det kan likevel komme reaksjoner dersom meningsmålingene blir mye jevnere enn de er i dag, sier han.

Tøff uke

Det har vært en utfordrende uke for Trump-kampanjen, og fall i meningsmålingene er ikke det eneste republikanernes presidentkandidat har måttet tåle i forkant av talen. Mandag ble det også kjent at krefter i Det republikanske partiet lanserer en uavhengig kandidat, den nærmest totalt ukjente Evan McMullin (40), for å bekjempe Trump.

I tillegg har Trump fått hard medfart fra både kommentatorer og politiske motstandere, men også egne rekker, på grunn av måten han svarte på kritikken fra foreldrene til Humayun Khan, en muslimsk, amerikansk soldat som mistet livet i et selvmordsangrep i Irak i 2004.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder