PRESIDENTVALG: Hillary Clinton må prøve å sikre seg flere unge velgere, mens Donald Trumps utfordring blir å trekke til seg uavhengige velgere, mener USA-kjennere VG har snakket med. Foto: Jim Urquhart Reuters

Slik blir duellen mellom Clinton og Trump

NEW YORK/SANTA MONICA (VG) Donald Trump har sikret seieren i den republikanske nominasjonskampen, og Hillary Clinton har erklært seier i Demokratenes nominasjon. Nå må de sikre seg flere, nye velgere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hillary Clinton erklærte seg natt til onsdag som vinner av Demokratenes nominasjonsvalg, selv om hennes motkandidat Bernie Sanders nekter å gi seg.

Samtidig har Donald Trump sikret seg støtte fra flere delegater enn han trenger for å bli valgt som Republikanernes presidentkandidat.

Flere USA-kjennere VG har snakket med trekker frem at både Clinton og Trump kan nå ut til Sanders-velgerne: Trump fordi mange Sanders-velgere heller vil stemme på ham enn Clinton, og Clinton - som bør satse på å nå ut til de unge.

– Sammen har vi nådd en milepæl. For første gang i historien vil en kvinne være kandidaten til et av de store partiene. Denne kvelden tilhører alle de kvinnene som gjennom historien har gjort dette mulig, sa Clinton fra podiet i New York.

Sanders gir seg ikke

Natt til onsdag sikret Clinton seg de 2383 delegatene hun trengte for å bli nominert som presidentkandidat, men det flertallet inkluderer også flere hundre såkalte superdelegater, som i prinsippet står fritt til å skifte side til Sanders.

– Vi vil ikke la Donald Trump bli president i USA. Men vi forstår at vår misjon er mer enn bare å slå Trump, det er å transformere USA, sier Sanders.

Les også: Bernie Sanders-frivillige: – Uaktuelt å stemme på Clinton i hovedvalget

FØRSTE KVINNELIGE PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton med sin mann Bill Clinton og datteren Chelsea Clinton avbildet tirsdag etter å ha erklært seg som vinner i den demokratiske nominasjonskampen. FOTO: THOMAS NILSSON/ VG

Les også: Ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

Valgkamphistoriker Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo mener Bernie Sanders’ tale onsdag morgen ikke utelukker at han vil trekke seg etter hvert:

– Spørsmålet for Clinton vil bli om hennes tall vil bli bedre etter hvert som Sanders-velgerne siger tilbake og forsoner seg med nederlaget. Han er bare en utfordrer for henne hvis hun skulle få en alvorlig tiltale, sier han.

– Tror du Sanders-velgere vil kunne gå over til Trump?

– Det finnes målinger som viser det, men det er også relativt vanlig i nominasjonsrunder at tilhengere av en kandidat sier de ikke vil stemme på den andre, sier han.

USA-forsker Alf Thomas Tønnessen ved Høgskolen i Volda mener det alt i alt er en svært liten sjanse for at Sanders vil kunne frarøve Clinton nominasjonen:

– Men hans argument har vært at hypotetiske målinger som viser at han gjør det bedre mot Trump enn Clinton. Og så er det jo denne e-post-skandalen som fortsatt kan være en mulig fare for henne, sier Tønnessen.

Les også: Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

Vanskelig for Clinton

Professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU mener det er vanskelig å si om det at Sanders fortsetter i valgkampen vil være en fordel for Trump videre:

– Spørsmålet er om Hillary kan få støtte av de yngste velgerne. Mange av de unge har en større entusiasme for Sanders – lik den entusiasmen som mange av Trumps velgere også har for han. I valget for åtte år siden var det en fersk tanke at en kvinne kunne bli president, men nå er ikke dette det snakkes så mye om. At velgerne har mistet noe av denne entusiasmen gjør det også mer vanskelig for Clinton.

Bailey mener det kan bli problematisk for Clinton å skulle trekke til seg venstreorienterte velgere fra Bernie Sanders samtidig som hun skal kjempe mot Trump:

Hovedspørsmålet er hvor mange som vil ha Bernie Sanders, men som ikke vil ha Hillary – og dermed går over til Trump om Sanders trekker seg, sier hun.

REPUBLIKANERNES PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump har sikret seg langt flere delegater enn han trenger for å vinne nominasjonen. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

– Mange skeptiske til Trump

Utfordringen for Trump fremover blir å trekke til seg uavhengige velgere, mener Bailey:

– Han kommer nok til å holde på slik han har gjort, men noe mykere enn før. Samtidig som han må holde på basevelgerne sine – og da må han fortsette med, samtidig som han må trekke til seg Sanders-velgere som ikke vil stemme på Hillary, sier hun.

Les mer om Trump: Derfor får ikke barna stemme på han

Tønnessen mener Trump må satse veldig hardt enkelte steder i tiden fremover:

– Han har lykkes med å få mange i partiet til å støtte han, selv om mange fortsatt er veldig skeptiske. Det blir viktig for han å være aktivt til stede i Florida og Ohio – han er nødt til å vinne begge disse statene, men han trenger også noen ekstra. Da trenger han god organisering. Michigan og Virginia kan være en mulighet, men da trenger han å bygge et godt apparat der, sier Tønnessen.

Les også: Hillary-velger: Bekymret for at e-post-saken kan skade henne

Han mener det blir en formidabel utfordring for Trump:

– Clinton er svært godt organisert med et sterkt apparat rundt seg med god erfaring, sier han.

Valgkampforsker Notaker mener Trumps utfordring fremover fortsatt er å få sterkere oppslutning i andre grupper enn hos hvite menn:

– Det republikanske partiets utfordring er å finne ut hvordan de skal håndtere det å ha en presidentkandidat som selv partiets egne folkevalgte kaller for rasistisk, sier han.

Vippestater: Her er kartet som skremmer Clinton

Vanskelig å unngå svertekampanjer

Bailey tror det blir vanskelig for Clinton og Trump å unngå å gå til angrep på hverandre i tiden som kommer.

– Begge to har store rettssaker på gang; Trump har saken mot «Trump University», og Clinton e-post-saken.Vi kan bare håpe at de holder seg over de verste personangrepene. Slike angrep er ikke profesjonelle. Tidligere har ingen lykkes med «latterliggjøringskampanjer» mot Trump, og mange av velgerne har da anklaget de, for å synke til hans nivå, sier Bailey, som trekker frem Marco Rubios forsøk på å sverte Trump:

– Det mislyktes. Clinton må unngå å gjøre dette. Trump er bedre på det enn hva hun er, og forsøk på det kan få henne til å virke sur ut, og hun må definitivt unngå å latterliggjøre hans tilhengere. Hennes fordel er at hun er en «ordentlig kandidat» med kvalifikasjoner til å være president, mens Trump ikke er det. Dersom hun spiller hans «game», taper hun, sier Bailey.

Les mer: Trump mener han ikke trenger et samlet parti

Professoren mener også at Trump kan miste de som føler en forbindelse til meningene hans om han myker seg opp for mye:

Mange av hans velgere identifiserer seg med meningene hans, men ikke han. Han kan derfor ikke bevege seg for langt vekk fra dette. Når han må nå flere velgere må han passe på å ikke miste forbindelsen til disse, sier hun.

Les også: Clinton kaller Trump en svindler

KJEMPER VIDERE: Bernie Sanders vant Demokratenes nominasjonsvalg i Montana og North Dakota, og har lovet å kjempe til siste slutt, til tross for at Hillary Clinton nå er utropt til vinner. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN ALCORN

Trump har varslet tale

Trump har nå lovet at han neste uke vil holde en stor tale om Hillary Clinton og hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton. Hva han vil si i den talen, tør ingen spå:

– Han har allerede lansert en haug med ulike angrep, så får vi bare se om han holder seg til manus, eller om han velger å skyte fra hoften, sier USA-kjenne Are Tågvold Flaten til NTB.

Førsteamanuensis Hilde Eliassen Restad ved Bjørknes høyskole tror vi bare vil høre mer og mer om at det er Clinton-paret som er «de egentlige skurkene».

– Trump er i en liga for seg selv. Han sier ting som ingen andre ville sagt. Det har vært et gjensyn med de rareste konspirasjonsteoriene fra 1990-tallet, som var ytre høyres tidsfordriv mens Bill Clinton var president, sier hun til NTB.

Les også: Velger i Trumps gamle nabolag: – En hatefull person

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder