I RETTEN: Den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl (nummer to fra høyre) forlater rettssalen sammen med sin forsvarsadvokat Franklin Rosenblatt etter en forberedende rettshøring i Fort Bragg i North Carolina tirsdag. Foto: Jonathan Drake , Reuters

Bowe Bergdahl møtte i krigsretten i USA

Sersjanten Bowe Bergdahl, som er tiltalt for å ha desertert før han ble tatt til fange av Taliban i 2009, møtte tirsdag i krigsretten for første gang.

  • NTB

Den amerikanske 29-åringen tok ikke stilling til skyldspørsmålet da han formelt ble stilt for krigsrett i Fort Bragg i delstaten North Carolina.

Bergdahl er tiltalt på to punkter. Dersom han blir dømt for desertering, risikerer han opptil fem års fengsel, samt avskjed i unåde, tap av militær grad og all rett til lønn.

Les også: Norskamerikansk soldat frigitt i Afghanistan

Blir sersjanten dømt for det mer alvorlige tiltalepunktet, som dreier seg om at han skal ha satt amerikanske soldater i fare, kan han straffes med livstid i fengsel.

Møtet varte i 15 minutter

Rettsmøtet varte i bare et kvarter, og Bergdahl ba om å få en sivil forsvarer i fremtidige høringer. Tiltalte ba om betenkningstid på spørsmål om han foretrekker at hans juridiske skjebne skal avgjøres av en militær dommer eller en jury bestående av soldater.

Les også: Bergdahl hjemme i USA etter fem år i fangenskap

Bowe Robert Bergdahl forsvant fra basen i Afghanistan i og ble tatt til fange av Taliban-krigere i Paktika-provinsen nær grensen til Pakistan 30. juni 2009.

Han ble først løslatt fra fangenskap i mai 2015, i bytte mot fem Taliban-topper, som ble holdt i Guantanamo Bay.

VG +: Hvorfor stakk Bowe Bergdahl av? (Krever innlogging)

Nylig ble det kjent at Bowe Bergdahl er tema for andre sensong av den populære podcasten «Serial», som tar for seg kriminalsaker over flere episoder.

Har du fått med deg VGs egne krimpodcast? Hør episodene om drapet på Birgitte Tengs her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder