PÅ FLUKT I RULLESTOL: Syriske Noor Oghli (26) og moren Amal (64) i den tyrkiske kystbyen Izmir. Innfelt: Talskvinne for UNHCR i Tyrkia, Selin Unal. Foto: Nilas Johnsen / Privat

FN i Tyrkia: – Land som Norge bør gjøre mer for flyktninger som Noor

ISTANBUL (VG) Det kan ta årevis å komme på listen over FN-flyktninger som trenger helsehjelp i Europa. Klarer man det, er nåløyet for å bli omlokalisert syltrangt.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

VG kunne mandag fortelle historien om 26 år gamle Noor fra Syria. Hun er lam i beina og har en nervesykdom som gjør henne stadig mer svekket. Tre ganger har hun forsøkt å krysse havet til Europa, uten å lykkes, og har vært nær ved å drukne to av gangene.


– Jeg vet at jeg kan dø på havet, men jeg bare ett mål: Å forsøke igjen, sier Noor.

Én av årsakene til at hun er desperat etter å komme seg til Europa, er at det kan ta meget lang tid å bli registrert som flyktning i Tyrkia. Lykkes hun med det, så må hun igjen vurderes av FN.

For å komme til Europa som kvoteflyktning må hun godtas av et mottakerland.

Les også: Slik viste Tyrkia seg fram for Merkel

Egne kvoter i mottakerlandene

– Flyktninger med funksjonshemming og alvorlig sykdommer, som har særskilte behov for hjelp, har det spesielt vanskelig. Mottakerlandene har egne kvoter for slike flyktninger, og de er for lave, sier talskvinne for FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) Tyrkia, Selin Unal, til VG.

– Generelt er FN meget takknemlige til mottakerland som Norge. Men vi skulle ønske at den generelle kvoten på flyktninger dere tok imot var høyere, for behovet er enormt, fortsetter hun.

Hun sier Norge kunne gjort mer for kvoteflyktninger generelt, og for dem med helsebehov spesifikt.

– Mottakerland som Norge bør kunne gjøre mer for flyktninger som Noor. UNHCR kan sette opp lister over hvem som i størst grad trenger hjelp, men det er mottakerlandene som avgjør hvem og hvor mange som omlokaliseres, sier Unal.

I Tyrkia er det slik at syrere som gruppe har fått status med «temporary protection», som gir noen av rettighetene flyktninger har, men ikke alle. Slik midlertidig beskyttelse kan gis i samsvar med flyktningretten når et land opplever en massiv tilstrømming, lik den Tyrkia har opplevd.

Kommentar: Flyktning-glansbildet

For mange for Tyrkia

– Her er det 2,7 millioner registrerte syriske flyktninger, og det reelle antallet er trolig nærmere tre millioner. I tillegg er det rundt 265.000 fra Irak og Afghanistan som ikke har status med midlertidig beskyttelse, sier Unal.

– Tyrkia kan ikke gjøre hele denne jobben alene. Behovet er stort for mer hjelp, og det må gjøres på flere måter på samme tid. Det trengs donasjoner for å bygge opp helse, skole og boliger til flyktningsamfunnene her i Tyrkia; det trengs økte kvoter for omlokalisering til Europa; og man kan hjelpe ved å ta imot flere på familiegjenforening.

Les også: VG fulgte Norges valg av syriske kvoteflyktninger

VENTER PÅ REGISTRERING: Noor Oghli (26) har fått beskjed om at hun må vente to måneder på å bli registrert av tyrkiske myndigheter. Etter det kan det ta flere år å bli plukket ut av FN. Foto: Nilas Johnsen

Registreres av tyrkiske myndigheter

Alle syriske flyktninger må først registreres av tyrkiske myndigheter, som så foretar et utvalg knyttet til «sårbarhetskriterier» satt av FN. Disse kriteriene gjelder blant annet for flyktninger med særskilte helsebehov, kvinner på flukt alene med barn, og flyktninger som har traumer knyttet til krigshandlinger og tortur.

UNHCR går så gjennom utvalget fra Tyrkia på nytt, gjør nok en vurdering, og avgjør hvem som skal stå først i køen. Men ettersom mottakerlandene gjør et selvstendig uttak er dette et nåløye som bare blir trangere og trangere for hver etappe.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier Noors fortelling viser hvordan flyktninger med helseproblemer sviktes.

– Blant dem som har det aller vanskeligst som flyktninger i Syrias naboland, er dem med handikap og kroniske sykdommer, sier Egeland.

– Vi må erkjenne at vi ikke klarer å gi disse flyktningene den hjelpen de føler de trenger for å kunne ha liv som er verd å leve, fortsetter han.

Les også

 1. Syriske Noor (26) er lam i beina: Risikerer livet på ferd mot Europa

  IZMIR (VG) Tre ganger har Noor Oghli (26) latt rullestolen stå igjen på land, og risikert livet i forsøk på å krysse…
 2. Tyrkias statsminister om Erdogan-satire: Grov rasisme

  GAZIANTEP (VG) EU-avtalen med Tyrkia skrytes opp i skyene av Tyrkia, Tyskland og EU.
 3. Merkel besøkte flyktningene som drømmer om Europa

  NIZIP (VG) Med bevæpnede vakter på taket av bussen og flyktningene bak piggtrådgjerder, ankom Tysklands forbundskansler…
 4. NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

  ISTANBUL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg har hatt møter med Tyrkias omstridte president.
 5. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

  IDOMENI (VG) Grensen har vært stengt i to måneder, men flyktningene vil ikke gi opp.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyrkia

Flere artikler

 1. Mener Norge er blant de som gjør mest for flyktningene

 2. Fem år på flukt: Slik er Noors kamp

 3. Flyktning i seks år: Nå har Noor kommet seg til Canada

 4. Tyrkiske soldater banket flyktninger, avslørt av egen video

 5. Syriske kvinner alene på flukt: – Ingen snakker om å dra til Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder