SIKRER: Bevæpnet politi i den såkalte «fan zone» ved Eiffeltårnet. Foto: Reuters

Fotball-EM i Frankrike: Forberedt på det verste

PARIS (VG) Faren for at streiker kan stikke kjepper i hjulene for EM i fotball er overhengende, men det er terrortrusselen som opptar franske myndigheter mest.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste ukene har politiet øvd seg på over 30 dommedagsscenarioer.

– Vi gjør alt det vi kan for å hindre terrorangrep og vi forbereder oss på hva vi skal gjøre når noe skjer, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve til utenlandsk presse, 48 timer før mesterskapet starter.

Les også: Europol-sjef: Ingen tvil om at fotball-EM er et IS-mål

Mulige katastrofer spenner fra selvmordsangrep til kjemiske-, biologiske og gassangrep mot publikum rundt de utendørs storskjermene.

BAKGRUNN: Frykter terror mot norske ferieland

Parken ved Eiffeltårnet er én av stedene hvor kampene vises gratis. Hit ventes rundt 100.000 fotballinteresserte når storkampene spilles.

Samleside: Alt om fotball-EM

– Føler meg mindre trygg

MER BEKYMRET: London-guttene Alex Jenkins og Tom Ward ble sikkerhetssjekket tre ganger på vei opp i Eiffeltårnet. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Da VG var på besøk i Paris to dager før åpningskampen, er parken avstengt og det krydde av politi og sikkerhetspersonell. Enorme ressurser er satt inn på at den franske befolkningen skal slippe å oppleve flere tragedier.

– Jeg føler meg mindre trygg i Paris nå enn tidligere, sier Alex Jenkins fra London til VG.

Han og Tom Ward har nettopp vært oppe i Eiffeltårnet og blitt sjekket tre ganger på vei inn.

– Når det er mer sikkerhetssjekker i sentrum enn på en flyplass blir jeg faktisk mer nervøs, fordi det viser hvor sannsynlig myndighetene mener det er at det kommer angrep. Den frykten smitter over, sier Jenkins.

Innenriksministeren bærer et stort ansvar på sine skuldre nå.

I Bernard Cazeneuves tid som medlem av den franske regjeringen har tre tragiske terrorhandlinger rammet Frankrike og hovedstaden Paris. 2015 startet med Charlie Hebdo-angrepet i januar, der 17 mennesker ble drept.

Les også: Søppelhauger griser til EM-byene

Fortsatt unntakstilstand

Så kom angrepet på den jødiske matvarebutikken Hyper Casher dagen etter, hvor fire personer ble drept. I november rammet terroren konsertlokalet Bataclan og flere restauranter i Paris. 130 mennesker ble drept.

– Under EM vil igjen alles øyne være rettet mot Paris. Dersom vi skulle vært her under EM, hadde vi vært ganske redde og unngått store folkemengder, sier britene Jenkins og Ward til VG.

Fremdeles er det unntakstilstand i Frankrike. Den ble innført etter terroren i november i fjor og skal vare til etter EM i fotball og avviklingen av Tour de France. Rundt 100.000 politifolk, soldater og sikkerhetspersonale vil være utplassert.

10.000 soldater i kamputstyr inngår i operasjonen som går under navnet Operation Sentinelle. Antiterror-arbeidet koster rundt ti millioner kroner daglig.

Sjekket dette? Slik får du scoringsvarsel på mobilen under EM

Fem risikoområder

Det er i hovedsak fem områder de franske sikkerhetsstyrkene vil konsentrere seg om:

GATENE: Patruljeringen i gatene som har pågått siden etter Charlie Hebdo-terroren er nå økt ytterligere. I alle byene hvor EM-kamper spilles er antiterrorstyrker til stede og synlig i gatebildet. Unntakstilstanden gir myndighetene anledning til å plassere i husarrest enhver person de anser som en sikkerhetstrussel, de kan forby store folkeansamlinger og de vil kunne øke grensekontrollene.

DER LAGENE HOLDER TIL: Alle de 24 landslagene som deltar under årets EM i fotball vil bli fulgt med argusøyne av sikkerhetsstyrker. Treningsanleggene og hotellene der de skal holde til under turneringen er omgjort til små fort.

STADIONENE: Eksplosjonene utenfor finalestadion i Stade de France da Frankrike spilte vennskapskamp mot Tyskland 13. november i fjor, skremte mange. Bare tilfeldigheter avverget en tragedie inne på stadion.

ÅPNE PUBLIKUMSSONER: Storskjermene som plasseres på åpne plasser og i parker blir et samlingspunkt for mange titalls tusen fotballinteresserte som ikke har sikret seg billett til stadionanleggene. Frykten for at noe kan skje når nærmere 100.000 mennesker samles i parken ved Eiffeltårnet, er en hodepine for fransk politi.

KOLLEKTIVTRANSPORT: Metro, busser og tog er klare terrormål. Kollektivtilbud vil være det majoriteten av fotballtilskuerne bruker for å komme til og fra arenaer og rundt til severdighetene i Paris og i de andre franske byene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder