VIL UT: Medlemmene av det nasjonalistiske partiet UKIP er i stort flertall for å melde Storbritannia ut av EU. Denn uken viste to meningsmålinger for første gang flertall for utmeldelse. Foto: Paul Ellis Afp

Flertall av briter vil forlate EU

Innvandring kan avgjøre folkeavstemning 23. juni

To ferske meningsmålinger viser et flertall blant briter for å forlate EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

23. juni er det folkeavstemning om Storbritannia skal fortsette i EU, eller forlate unionen. Det vil i så fall bli første gang et land går ut av EU. Valget vil få store konsekvenser for økonomi, politikk og forsvar i Storbritannia. For EU vil det være katastrofalt, og kan være begynnelsen på slutten for den 28 land store unionen slik vi kjenner den i dag.

Meningsmålingene ble utført i slutten av forrige uke, og rystet finansmarkedet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Fra amerikanernes president Barack Obama til diverse verdensledere, organisasjoner og institusjoner, har advart britiske velgere mot å stemme nei til unionen de ble en del av i 1973. Bank of England har sagt at en Brexit (britisk utmeldelse av EU), før føre til økonomisk resesjon.

Les også: NATO-leder Jens Stoltenbergs råd til britene

De to meningsmålingene, utført via telefon og internett, ble publisert i avisen the Guardian, og viste begge en ledelse til nei-siden på tre prosent. Målingene ble tatt opp samtidig som statistikken viste sterk økning i innvandringen igjen, og Nei-siden igjen økte sitt fokus på immigrasjon. Enorm innvandring fra særlig nye EU-land i øst siden 1994, er en av de viktigste debattene før EU-avstemningen. Mange briter ønsker kontroll over egne grenser igjen. De mener innvandring legger ulevelig press på helsevesen, skoler, arbeidsmarkedet og boligsituasjonen.

Les også: Statsminister Camerons nye avtale med EU

Tidligere har telefonmålinger ofte gitt Ja-siden en god ledelse. Målinger foretatt via nettet har vist et tettere løp, mens måleinstituttet ICMs siste måling viste en ledelse til nei-siden med tre prosent, skriver Reuters.

- Våre målinger utfordrer noen foreløpige sannheter. det er bare en måling, men den er uventet og gjør at vi må revurdere våre antagelser så langt, sier ICMs direktør Martin Boon til nyhetsbyrået.

En annen måling, publisert i avisen The Telegraph mandag, viste også en økning til Nei-siden, men fortsatt ledelse til Ja-siden.

MÅ BLI: Mange ledere, organisasjoner og institusjoner advarer britene mot å forlate EU. USAs Barack Obama og NATO-sjef Jens Stoltenberg, er blant dem. Her fra et møte i Det Hvite Hus i 2015 Foto: Thomas Nilsson VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder