Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

Nattens atomprøvesprengning viser at Kim Jong-un ikke har til hensikt å bøye seg for internasjonalt press, mener Asia-forsker.

 • Audun Jahren
 • Carina Hunshamar
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

Nord-Korea bekreftet ved 08.30-tiden norsk tid søndag at de har gjennomført en «fullstendig vellykket» test av en hydrogenbombe, ifølge statlig nordkoreansk TV.

Videre sier de at bomben kan bli festet til missiler.

Japanske myndigheter hadde tidligere søndag slått fast at Nord-Korea hadde gjennomført en kjernefysisk prøvesprengning i natt.

Flere jordskjelv-sentre registrerte jordskjelv i Nord-Korea rundt klokken 05.30 natt til søndag norsk tid. Ifølge amerikanske USGS skal skjelvet hatt en styrke på 5.2, mens kinesiske CENC oppgir styrken til 6.2.

Ifølge Sør-koreanske meteorologer er dette opp mot fem til seks ganger sterkere enn skjelvene etter Nord-Koreas forrige atomprøvesprengning.

Det er sjette gang Nord-Korea gjennomfører en slik test. Forrige test fant sted i september i fjor.

TESTOMRÅDE: Satellittbildet tatt 12. april i år, viser Nord-Koreas testområde for atomsprenginger. Foto: Handout Reuters

Ifølge Yonhap skal det også ha kommet et jordskjelv nummer to i samme området rundt en time senere. Dette skjelvet hadde en styrke på 4.6.

– En atomprøvesprengning er fullstendig uakseptabel, sier Japans statsminister Shinzo Abe ifølge AFP.

– Vi kan få en langvarig krise

Testen kommer bare et par timer etter at KCNA gikk ut med en melding om at Nord-Korea nå har utviklet en hydrogenbombe som kan monteres på et langdistansemissil. Hydrogenbomber er ifølge BBC det kraftigste våpenet som har blitt laget.

Forsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO), Stein Tønnesson, sier dette er et vesentlig nytt skritt fra Nord-Koreas side.

Les også: Trump: Vi er klare til å avfyre

– Det er tydelig at Nord-Korea på ingen måte er innstilt på å bøye seg for internasjonalt press. Det gjenstår mye testing før de kan ha en troverdig avskrekking her, så dette tyder på at vi kan få en langvarig krise, sier Tønnesson til VG.

JORDSKJELV: Flere jordskjelv-sentre har registrert et jordskjelv i Nord-Korea rundt klokken 05.30 natt til søndag norsk tid. Foto: USGS.GOV

Han peker på at dette er det tredje vesentlige gjennombruddet på kort tid, etter testen av en interkontinental rakett tidlig i juli, og en mellomdistanserakett som gikk over Japan i slutten av juli.

– Det er tre tester av stor betydning på kort tid, det er spesielt, sier Tønnesson.

Han mener vi dermed kan vente oss mange år med Korea-krise.

– Vi kan forvente mer av det samme – flere atomprøvesprengninger og rakettester. Det blir et dilemma for den ene amerikanske presidenten etter den andre, sier Tønnesson.

Det store overblikket: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

Han peker på at det skaper trøbbel også for Japan, Kina og Russland.

– Andre land kommer til å ha et konstant dilemma for hvordan man skal reagere. Et militært angrep er for risikabelt. Det ser ikke ut til at sanksjonene virker, og det er vanskelig å få på plass en forhandlingsløsning. Dette blir en langvarig krise, sier Tønnesson.

– Det blir forhandlinger vi kommer tilbake til

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, mener den eneste mulige løsningen som nå står igjen, er å forhandle med Nord-Korea.

– Dette er en påminnelse om at måten man har forholdt seg til dette problemet på til nå, ikke duger. Sanksjonene virker ikke etter hensikten så lenge det ikke er noen mulighet for at de kan heves, sier Lodgaard til VG.

Han viser til at det har blitt forhandlet med Nord-Korea tidligere, og at landet, selv om forhandlingene ikke lyktes, sakket farten når det kom til å utvikle atomprogrammet.

USAs forsvarsminister: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

– De senket farten, og begynte så smått å reversere atomprogrammet i 2007 til 2008. I perioden uten forhandlinger og avtaler har de brukt tiden godt til å lage nye våpen, så det er grunn til å tro at det er bedre å snakke sammen enn å ikke gjøre det, sier Lodgaard til VG.

Han understreker at det ikke ville vært en enkel sak å starte forhandlinger med Nord-Korea, men at det er bedre enn alternativet.

– Ingen tror dette er enkelt. Hvis man spør Nord-Korea i dag, så sier jo de at de aldri vil oppgi atomprogrammet. Men hvis de ser på hva de har skrevet om sin sikkerhetspolitiske strategi, så vil du se at sikkerhetspolitikken er det de satser på under de rådende omstendigheter. Det gir en åpning, for det kan bety at hvis Nord-Koreas motstandere, i første rekke USA, er med på å redusere fiendtligheten, så kan man også gjøre noe med atomprogrammet. Dermed blir det forhandlinger vi kommer tilbake til, sier Lodgaard.

Hemmelig rapport: Nord-Koreas missiler kan nå USA

– En vanlig atombombe tilsvarer 10.000 tonn TNT og hydrogenbomber er minst ti ganger så kraftig, sier fysikkprofessor ved University of Surrey, Paddy Regan til BBC.

BOMBE? Bilder frigitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un som inspiserer noe som kan se ut som en hydrogenbombe. Foto: KCNA

Nord-Korea hevder å ha testet hydrogenbomber i oktober, men dette har ikke blitt bekreftet, skriver den britiske nyhetskanalen.

Les også: Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

Ifølge KCNA skal landets leder Kim Joung-un ha inspisert bomben under et besøk til atomvåpeninstituttet i landet, skriver Yonhap.

Videre skriver KCNA at Nord-Korea nå kan produsere så mange kraftig atomvåpen de vil. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av noen andre kilder.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Prøvesprengning i fjor

Nord-Korea prøvesprengte i januar 2016 noe de selv hevder var en hydrogenbombe. Etter prøvesprengningen har uavhengige eksperter stilt spørsmål ved om det faktisk var en hydrogenbombe som ble sprengt.

Den gangen utløste prøvesprengningen et jordskjelv med 5,1 i styrke.

Bakgrunn: Japanske myndigheter: Nordkoreansk missil krysset Japan

Natt til tirsdag norsk tid avfyrte Nord-Korea et missil som passerte over nordlige Japan. Landets statsminister ser på handlingen som «en svært alvorlig trussel».

Ifølge den japanske kringkasteren NHK skal missilet ha delt seg i tre deler og endt i vannet utenfor øya Hokkaido, uten å ha forårsaket noen form for skade.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av

Natt til søndag norsk tid, før den mulige prøvesprengningen ble kjent, snakket USA president Donald Trump med Japans statsminister Shinzo Abe om truslene fra Nord-Korea. Ifølge Reuters skal statslederne snakket på telefon, og blitt enige om å samarbeide tett for å øke presset mot Nord-Korea.

UAKSEPTABEL: Japans statsminister Shinzo Abe sier at en atomprøvesprengning er fullstendig uakseptabel og skal ifølge Reuters blitt enige med USAs president om å samarbeide tett for å øke presset mot Nord-Korea. Foto: Takaki Yajima AP

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen.

Det var den tredje samtalen mellom de to lederne siden myndighetene i Pyongyang sist tirsdag fyrte av et ballistisk missil over den japanske øya Hokkaido.

Les også

 1. Kim Jong-un: Det vil bli nødvendig med flere missiltester

  Nord-Koreas siste rakettoppskyting fordømmes tirsdag kveld av et samlet sikkerhetsråd i FN.
 2. Amerikanske bombefly flyr over Korea-halvøya

  Sammen med Sør-Korea har amerikanske bombefly nå vært på vingene for å vise styrke.
 3. Trump om Nord-Korea: – Vi holder alle muligheter åpne

  Dagen etter at det ble kjent at Nord-Korea har skutt opp en missil over Japan, uttaler USAs president Donald Trump at…
 4. Kina etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – Spenningene har nådd et bristepunkt

  Utenrikspolitisk talskvinne i Kina, Hua Chunying, uttalte tirsdag at spenningene rundt Nord-Korea har nådd et…
 5. Kinesisk avis: Kina holder seg nøytral hvis Nord-Korea skyter først

  Hvis Nord-Korea angriper først, kommer Kina til å forholde seg nøytral.
 6. Japanske myndigheter: Nordkoreansk missil krysset Japan

  Nord-Korea har avfyrt et missil som passerte over nordlige Japan. Japans statsminister ser på handlingen som «en svært…
 7. Nord-Korea avviser atomforhandlinger

  Nord-Korea fordømmer FNs nye sanksjoner som et voldelig brudd på landets suverenitet og avviser å gå inn i forhandlinger…
 8. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt flere missiler

  Nord-Korea skal ha avfyrt flere uidentifiserte missiler. Dette er i så fall den tiende testen hittil i år.

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea
 3. Atomvåpen
 4. Kim Jong-un
 5. Japan

Flere artikler

 1. Trump fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

 2. LEDER: Nord-Koreas livsfarlige provokasjoner

 3. Amerikanske bombefly flyr over Korea-halvøya

 4. Kina etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – Spenningene har nådd et bristepunkt

 5. Nytt steg i forhandlingene: Nord-Korea vil stanse atomprøvesprengninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder