UTENLANDS: Den svenske avisen Aftonbladet oppsøkte den tidligere politimannen på hans bosted i en annen verdensdel. Her forlater han sin bolig sammen med sin kone. Foto: AFTONBLADET

Her er den mystiske mannen som er avhørt om Palme-drapet

I denne bilen sitter en tidligere politimann som er avhørt om Palmedrapet, ifølge Aftonbladet.

  • Hans Andreas Fay
  • Marius Tetlie
Publisert:

Ifølge den svenske avisen skal eks-politimannen ha spurt en våpenkyndig høyreorientert mann om han kunne skyte Sveriges statsminister Olof Palme. Det skal ha skjedd på en middag mellom de to. Palme ble skutt og drept på åpen gata på vei hjem fra kino i Stockholm i 1986.

Aftonbladet har oppsøkt den tidligere politimannen, som to år etter Palme-drapet flyttet utenlands. Avisen oppgir at mannen nå bor i en annen verdensdel med sin kone.

Vil ikke prate

Etter betenkningstid ønsker mannen ikke å uttale seg til den avisen.

På spørsmål om det stemmer at han spurte en venn om å skyte Palme, svarer han:

- Jeg vil ikke prate om dette.

- Dette er jo så viktig informasjon for oss at vi kommer til å gå videre med det likevel, forklarer Aftonbladet-journalisten til mannen.

- Jeg visste du kom til å si det. Det er opp til deg. Du får leve med dine valg, og jeg får leve med mine, svarer mannen, som skal ha bodd i utlandet med sin kone i nå 25 år.

Les de tre samtalene mellom mannen og Aftonbladets journalist her.

Det var i januar at Aftonbladet fortalte en tidligere våpenekspert, pistolskytter, jeger og bedriftsleder, som kort tid etter det svenske valget i 1985 skal ha blitt spurt av en svensk politimann om han kunne tenke seg å skyte den gjenvalgte statsministeren.

FAKKELTOG: Drapet på Sveriges statsminister Olof Palme 28. februar 1986 vakte stor oppmerksomhet over hele verden. Her fra et fakkeltog i Oslo sentrum. Foto: ERIK HAGEN

Da mannen takket nei til å utføre drapet, som skulle gjennomføres med en et beslaglagt og ikke protokollført våpen som «lett kunne fikses», skal politimannen ha brutt kontakten dem imellom.

I september ble det bekreftet av Palmegruppen at det nylig var gjennomført et avhør med en tidligere politiansatt, som kan kobles til den våpenkyndige mannnes opplysninger om saken.

Høyreekstrem

Konfrontert med opplysningene om at han skal ha blitt avhørt, svarer mannen:

- Ja, men hvem var det som ga den informasjonen til deg? Det høres jo rart ut.

Både våpeneksperten og den aktuelle politimannen skal ha vært en del av et høyreekstremt miljø som hadde svært store motforstillinger mot Palmes politikk, ifølge Aftonbladet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder