FLAMMEHAV: Brannen brøt ut på greske Lesvos tidlig i morgentimene onsdag. Foto: AFP

Norge henter 50 asylsøkere: − Bør minst tidoble antallet

Å hente 50 asylsøkere fra Hellas til Norge er ikke nok, mener SV og flere hjelpeorganisasjoner. «Naive Norge», sier Frp.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Nilas Johnsen
 • Eirik Røsvik

Etter nattens brann i Moria-leiren henter Norge 50 asylsøkere fra den greske øya.

Flere politikere, privatpersoner og hjelpeorganisasjoner mener det er på høy tid at regjeringen handler i denne krisesituasjonen, men at antallet som hentes, ikke er nok.

– Det er bra at regjeringen endelig kommer i gang, men sånn som situasjonen er nå, er 50 for lite, sier Lars Haltbrekken (SV) til VG onsdag morgen.

– Nå er det en svært kritisk situasjon med brannen i natt. Det er på høy tid at regjeringen reagerer, for det som skjedde i natt var en varslet katastrofe og regjeringen har i altfor stor grad sittet på hendene og ventet på at andre skal gjøre noe, mener Haltbrekken.

– Utilgivelig

At Norge og Europa ikke har reagert tidligere, er utilgivelig, mener Haltbrekken. Nå bør vi også bidra der ulykken har rammet, sier SV-politikeren til VG.

– I tillegg til å ta imot flere, bør vi sende hjelpemannskaper nedover for å bidra i det arbeidet som trengs nå. Vi bør gi økonomisk støtte til helsepersonell, som Røde Kors på stedet, mener han.

Tidligere har Luxembourg hentet 12 enslige, mindreårige barn. Tyskland 47, Finland 25, Portugal 25, Irland 8, Belgia 18 og Frankrike 49. I tillegg har Sveits hentet 23 barn og Storbritannia 16, men disse er ikke del av EUs felles innsats, og teller dermed ikke i regjeringens regnestykke, skrev Vårt Land i forrige uke.

KRITISK: Frp-talsmann Jon Helgheim mener Norge ikke bør hente asylsøkerne. Foto: Helge Mikalsen

Frp: «Naive Norge»

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim har lenge markert seg som en motstander mot å relokalisere fra Moria-leiren. Han mener det ikke er rett å hente hjem de 50.

– Greske myndigheter må behandle asylsøknader, noe de nå nekter å gjøre. De må sende tilbake de som ikke får opphold. Det nekter de å gjøre i påvente av at naive nasjoner som Norge skal løse problemene for dem. De vil ikke løse problemene selv, sier innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Frp til VG.

Helgheim sier det «ender med katastrofe når det går politisk spill i det». Han mener det med dette ligger an til at det kommer flere asylsøkere om kort tid.

– Vi må prioritere de som virkelig er i nød. De hører vi ikke noe om fordi de er i en fastlåst situasjon andre steder med krig og forfølgelse. De som er i Moria er de som har hatt råd til å komme til Hellas via trygt opphold i Tyrkia. Målet er å leve et liv i Europa og det viser problemene i asylsystemet, sier han til VG.

MDG-leder: Une Bastholm. Foto: Berit Roald

MDG: Bør tidoble

MDG-leder Une Bastholm er den som er mest konkret i hvor langt fra målet hun synes det å hente 50 asylsøkere, er.

– Det er en lettelse at vi endelig er blant landene som bidrar, men 50 er et skrekkelig lavt tall når 13.000 står uten hjem, håp og helsehjelp, og norske kommuner har uttrykt kapasitet og vilje til å ta imot mange ganger flere, skriver MDG-politikeren i en e-post til VG.

– Regjeringen bør minst tidoble antallet vi tilbyr å evakuere. Dette er en akutt og prekær nødssituasjon. 500 er ikke et høyt antall, og de kan tas imot i Norge kontrollert og forutsigbart. Hvis alle EU-land nå tar imot 500 flyktninger, så hadde alle i leiren fått beskyttelse og asylsøknaden sin behandlet, mener Bastholm.

Solberg: 50 er riktig

Statminister Erna Solberg (H) sier til VG at regjeringen foreløpig ikke har planer om å hente flere enn de nevnte.

– I utgangspunktet så er det disse 50. Det mener vi er riktig. Så mener vi at Hellas må behandle slike saker. Andre land i Europa må også være med på denne dugnaden. Det kan ikke hver gang være slik at det er noen få land som må gjøre dette, sier Solberg til VG.

Årsaken til at Norge ikke har hentet flyktninger fra Moria før, er at det i utgangspunktet er Hellas som skal behandle disse sakene, sier statsministeren.

- Vi har bidratt overfor Hellas med både hjelp til asylbehandling, med støttetiltak til enslige mindreårige. Vi har bidratt mye. Men vi må ikke gå vekk fra det faktum at utgangspunktet er at dette er flyktninger som skal få sin flyktningstatus vurdert i Hellas og ikke i andre land, sier statsminister Erna Solberg til VG.

ØDELAGT: Slik ser det ut på Lesvos onsdag morgen. Foto: ELIAS MARCOU / X03929

– Mange kommuner er klare

De dårlige forholdene i Moria-leiren er det flere hjelpeorganisasjoner som lenge har forsøkt å få oppmerksomhet rundt.

SOS barnebyer jobber med barn i Hellas og har lenge appellert til regjeringen om å respondere på denne nødssituasjonen raskt, sier generalsekretær Sissel Aarak.

– 50 er jo en god start, men vi har jo kapasitet til å hente flere. Det er jo også behov for å hente flere. Nå vet vi mange av de norske kommunene står klare til å ta imot, og de har ressursene til å gjøre det godt, sier hun til VG.

Hun viser til at over 100 norske kommuner har sagt seg villig til å ta imot flyktninger. Organisasjonen samarbeider nå med flere kommuner om en bosetningsmodell, som de akkurat har evaluert med gode resultater, ifølge Aarak.

– Det vi vet er at behovet er enormt og Norge er et land med god kapasitet og god økonomi. Vi kan dette og vi vet godt hvordan vi tar imot dem på rett måte, sier generalsekretæren i SOS barnebyer.

Foto: ELIAS MARCOU / X03929

– For sent allerede

Organisasjonen Dråpen i havet har lenge drevet hjelpearbeid i Hellas, og drives av norske Trude Jacobsen.

De har måttet redusere antallet som jobber direkte mot Moria, på grunn av coronasituasjonen. Nå er det et team på tre som hovedsakelig jobber for å hjelpe enslige mindreåringe i leiren som er satt i karantene. Jacobsen beskriver svært tøffe forhold for flyktningene.

– Alle er litt i sjokk nå, har jeg inntrykk av. Men dette var en varslet katastrofe, man har lenge fryktet at dette ville skje.

Jacobsen er ikke tilfreds med antallet asylsøkere som hentes ut nå.

– Jeg synes Norge er altfor seint ute allerede. Nå er det virkelig ikke noe mer å vente på. Tenk på hvor lang tid det kommer til å ta å finne steder hvor alle 13.000 kan bo. Det er 5.000 barn der. Nå er det på tide at Norge tar ansvar og gjør noe. Ikke bare i solidaritet for menneskene på flukt, men også for øysamfunnet - nå har de nådd tålegrensen, sier Dråpen i havet-stifteren.

Mer om

 1. Moria
 2. Hellas
 3. Lars Haltbrekken
 4. Norge
 5. Barn
 6. Katastrofe
 7. Røde Kors

Flere artikler

 1. Norge henter 50 asylsøkere fra Hellas

 2. Ropstad til VG: Snart klare til å hente barn fra Moria-leiren

 3. Unge Venstre vil hente 1000 Moria-flyktninger

 4. Oslo kommune klare for å ta imot flyktninger

 5. Solberg-regjeringen vil heller hente flere migranter fra Libanon enn Moria

Fra andre aviser

 1. Hjelpeorganisasjoner krever at Norge henter Moria-barn

  Aftenposten
 2. Bergen-byråd: – Vi kan ta imot 50 fra Moria alene

  Bergens Tidende
 3. Frp-ordfører på Sørlandet åpner døra for 29 Moria-flyktninger

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringen henter barnefamilier fra Hellas etter storbrann

  Aftenposten
 5. Moria-leiren totalskadd i nye branner

  Fædrelandsvennen
 6. Kun 50 mennesker får komme fra Moria til Norge. Det er helt absurd.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no