Kraftig eksplosjon i Kabul: Minst 90 drept og 400 såret

En kraftig bilbombe gikk av i ambassadeområdet i Kabul onsdag morgen.

 • Kristian Aaser

Artikkelen er over tre år gammel

I morgentimene i dag kunne beboere i Afghanistans hovedstad Kabul høre en voldsom eksplosjon.

Det kom raskt meldinger om mange drepte og sårede personer, i tillegg til knuste ruter og dører hundrevis av meter unna. En mørk sky reiste seg mot himmelen over byen etter eksplosjonen, synlig fra lang avstand.

Talsmann Najib Danish for de afghanske myndighetene bekreftet senere at et selvmordsangrep fant sted i nabolaget Wazir Akbar Khan, som huser flere ambassader og ikke ligger langt fra presidentpalasset.

Meldingene om antallet drepte og sårede har variert gjennom dagen, og steget jevnt. Afghanske helsemyndigheter opplyser ifølge Reuters at minst 80 personer er drept og over 350 såret.

I 16-tiden har det statlige afghanske mediasenteret oppjustert tallet til 90 døde og rundt 400 skadede, melder nyhetsbyrået AP.

Ingen har foreløpig påtatt seg skylden for angrepet. Taliban hevdet imidlertid onsdag at de ikke står bak angrepet, melder Al Jazeera på Twitter.

VG i Afghanistan: Norske spesialsoldater: – De vi slåss mot kjemper til døden

Skader på Tysklands og Frankrikes ambassade

Ifølge afghanske Tolo News fant eksplosjonen sted nær Wazir Abkad Khan Road, hovedgaten gjennom ambassadestrøket. I tillegg til den britiske og den franske, ligger også den tyske ambassaden nær stedet der eksplosjonen skjedde.

Det tyske utenriksdepartementet opplyser ifølge AP at ansatte ved deres ambassade i byen er blant de sårede.

Både den tyske og franske ambassaden har fått materielle skader som følge av eksplosjonen, opplyser den franske Europa-ministeren Marielle de Sarnez til radiokanalen Europe 1.

En afghaner som holdt vakt utenfor den tyske ambassaden, mistet livet.

Minst to japanske ambassadeansatte er såret i eksplosjonen, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Tolo News skriver videre at det skal ha vært en tankbil med eksplosiver som gikk i lufta.

E-tjenesten: Taliban styrker sin militære posisjon i Afghanistan

UD: Tror ingen nordmenn er berørt

Den norske ambassaden ligger omtrent en kilometer fra der bomben gikk av. Utenriksdepartementet sier de er kjent med angrepet i Kabul, og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen.
– Det er fortsatt i en tidlig fase, men så langt har vi ingen indikasjon på at nordmenn skal være berørt av angrepet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker til VG.

I en uttalelse opplyser BBC at en av deres sjåfører omkom og fire journalister ble skadet og fraktet til sykehus. Skadene til BBC-journalistene skal ikke være livstruende.

– Verste lyden jeg har hørt

– Jeg tror det er en av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul. Det var den verste lyden og den verste følelsen jeg har opplevd i livet mitt. Det har vært en forferdelig morgen, sier Omaid Sharifi (30) på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han hadde akkurat kommet til kontoret sitt, som ligger én kilometer fra stedet der bomben gikk av, da han kjente at bygningen ristet. Det pågikk i flere sekunder før det plutselig smalt.

– En kjempeeksplosjon ødela akkurat alle vinduer i byrået vårt, skrev Wall Street Journals journalist Jess Donati på Twitter kort tid etter eksplosjonen. Hun la også ut bilder av ødeleggelsene utenfor soverommet sitt.

Fikk du med deg? USA slapp sin kraftigste kovensjonelle bombe over Afghanistan

RØYK: Røykskyen fra den kraftige eksplosjonen kan skimtes i bakgrunnen. Selvmordsbomben gikk av i ambassadestrøket i Kabul. Foto: SHAH MARAI afp/ntb scanpix

Bare uker etter stort angrep

Angrepet skjedde fire uker etter at åtte personer ble drept da en bilbombe eksploderte i en NATO-kolonne i Kabul. Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) påtok seg skylden for angrepet.

Taliban annonserte i april starten på sin våroffensiv. Terrorhæren hevdet at utenlandske mål vil bli prioritert, og at de vil gå til angrep gjennom geriljakrigføring, konvensjonell krigføring og selvmordsangrep. Men de benekter altså at de står bak dagens angrep.

Les også: Her kjemper norske styrker mot Taliban i Kabul

Fordømmer angrepet

Norges utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på terrorangrepet.

«Sterk fordømmelse av det forferdelige terrornagrepet i Kabul som drepte så mange sivile. Mine oppriktige kondolanser til familiene og til Afghanistan», skriver han på sin Twitter-profil.

Det samme gjør NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

«Jeg fordømmer det forferdelige angrepet i Kabul. Mine tanker er med alle som er rammet. NATO står med Afghanistan i kampen mot terrorisme», skriver han.

Erna foran NATO-møtet: Åpner for å bli lenger i AfghanistanFrykter Trumps humørsvingninger: – Små ting kan bli storkrigOver 140 regjeringssoldater drept av Taliban i Afghanistan i fredagens angrepHer treffer «alle bombers mor» Afghanistan

Flere artikler

 1. Kraftig eksplosjon i Kabul: Minst 90 drept og 400 såret

 2. Utviste asylsøkere fra Norge havnet i  bombeangrep i Kabul

 3. Angrep mot Iraks ambassade i Kabul

 4. Flere drept av bilbombe i Kabul

 5. Flere drepte i to selvmordsangrep i Kabul

Fra andre aviser

 1. Minst 80 drept og 350 skadet av bilbombe i Kabul

  Aftenposten
 2. Minst 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul

  Bergens Tidende
 3. Kabul: Først kom en selvmordsbomber på motorsykkel. Da pressen hadde samlet seg, kom en selvmordsbomber til fots.

  Aftenposten
 4. NATO-kolonne angrepet i Afghanistan

  Aftenposten
 5. Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul

  Aftenposten
 6. Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no