HOLDER FREM: Nord-Koreas diktatur Kim Jong-un fortsetter med testoppskyting av langdistanseraketter. Teknologien er i strid med FNs resolusjoner. Foto: KCNA via REUTERS

NUPI-forsker etter testing av rakett: – Haster med forhandlinger om Nord-Korea

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Sverre Lodgaard, sier de siste testene av Musudan-missilene
viser at det haster med å komme i gang med forhandlinger med Nord-Korea.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nord-Korea skjøt onsdag morgen opp to ballistiske mellomdistanseraketter. En av oppskytingene mislyktes, mens den andre raketten fløy rundt 400 kilometer.

– Til nå har det vært vanlig å reagere med nye sanksjoner når Nord-Korea bryter FN-resolusjonene, i en runddans etter oppskriften forbrytelse og straff, og det er åpenbart at det ikke fungerer. Dette var også noe utenriksminister John Kerry innrømmet da de siste sanksjonene ble annonsert i februar. Sanksjoner virker bare når det skapes realistiske muligheter til å heve dem, slik som i tilfelle Iran, og dit har man ikke kommet med Nord-Korea, sier Lodgaard. ­

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. (NUPI). Foto: Terje Bringedal VG

Han sier man kan lære også av mislykkede tester, og det virker som den sjette og siste testen av den mobile Musudan-raketten var vellykket.

– Alternativet til nye forhandlinger er krig. Da må man være rimelig sikker på å ødelegge Nord-Koreas atom- og rakettprogram i et forkjøpsangrep, men timeglasset for dette er i ferd med å renne ut. Gjør man ingen av delene vil Nord-Korea etablere seg med en reell kjernefysisk avskrekkingsevne, som atommakt nummer ni, og det er heller ingen lystelig utsikt. USA vil da føle seg tvunget til å utvide sitt rakettforsvar, og det vil igjen virke inn på den kinesiske avskrekkingsevnen.

Les også: – Kim Jong-Un er hensynsløs

Lodgaard mener at Nord-Korea kan ha interesse av å utnytte et tidsvindu under den amerikanske valgkampen.

– Det går mot slutten av Obama-administrasjonens periode, så selv om det haster med nye forhandlinger, er det ikke gitt at det er realistisk å få dem i gang. En drastisk beslutning om å gå til krig krever også Sør-Koreas samtykke, og der er det presidentvalg i 2017. Dette kan gi Nord-Korea tid til å få på plass et atom og rakettprogram som USA ikke er i stand til å utradere med nødvendig sikkerhet, sier Sverre Lodgaard.

Oppskytingen

Tidlig i år mente japanske myndigheter å se forberedelser på testing av langdistanseraketter. Oppskytingen tirsdag skal ha skjedd ved Nord-Koreas østkyst rett før klokken 06 onsdag morgen lokal tid.

– Oppskytingen ser ut til å ha vært mislykket, hevdet en tjenestemann i Sør-Koreas forsvarsdepartement om den første oppskytingen, uten å gi noen nærmere detaljer. To timer senere ble det meldt at nordkoreanerne hadde skutt opp en rakett til, og denne skal ha fløyet rundt 400 kilometer over Japanhavet.

I begge tilfeller skal det vær snakk om en kraftig mellomdistanserakett av modellen Musudan.

Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

Kan nå hele Japan

Tidligere i år har fire forsøk med den ballistiske raketten mislykkes.

The New York Times siterer talsmenn for USA og Sør-Korea på at Musudan-missilene er testet seks ganger siden april i år. Minst fem ganger har testskytingene vært mislykket. Noen ganger har den eksplodert like etter oppskyting eller bare krasjet ukontrollert i havet.

I LUFTEN: Dette udaterte bildet fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå viser en oppskyting av en ballistisk rakett fra en ubåt. Foto: Kcna via Reuters

Talsmann for det amerikanske forsvarets strategiske kommando, Dave Benham, sier til The New York Times at missilene ikke utgjorde noen trussel mot USA.

Les også: Tror dette er Kim Jong-Uns nye atomtunnel.

Til The Wall Street Journal uttrykker likevel amerikanske tjenestemenn sin bekymring for missilene. De kan skytes fra mobile plattformer, noe som gjør dem vanskeligere å oppdage og ødelegge før de når sine mål.

Ekspertene sier avisen at selv mislykkede oppskytinger kan gi Nord-Korea data som kan bidra til å forbedre missilene.

Musudan har en anslått rekkevidde på mellom 2.500 og 4.000 kilometer. Det laveste av disse estimatene betyr at den kan nå mål hvor som helst i Sør-Korea og Japan, mens den øvre grensen dekker mål så langt bort som på den amerikanske stillehavsøya Guam.

Fordømmer

Japans statsminister Shinzo Abe sier «det ikke kan tolereres», dersom det viser seg at det var ballistiske raketter som ble skutt opp onsdag.

VG-spesial: Flukten fra Nord-Korea

USA fordømmer oppskytingene onsdag og sier de er i strid med FNs resolusjoner som forbyr Nord-Korea å bruke ballistisk raketteknologi. Talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet sier de siste testene bare vil føre til at verdenssamfunnet trapper opp innsatsen for å stanse Nord-Koreas ulovlige våpenprogram.

Nordkoreanerne sender jevnlig opp kortdistanseraketter utenfor kysten. Dette er den sjette gangen på tre måneder at Nord-Korea tester mellomdistanseraketter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder