BEVIS: Bildene som nå er tilgjengelige på internasjonale pressbyråer viser det som skal være utløseren til bomben i Manchester. New York Times skriver at bildene stammer fra britisk politi. Foto: Handout/ New York Times AFP

Publiserer bilder av bomben: Trengte gjennom metalldører

Bildene fra åstedet viser det som skal være sekken og detonatoren Abedi brukte i angrepet. Britiske myndigheter raser nå over det som skal være lekkasjer fra USA.

Artikkelen er over to år gammel

New York Times publiserte onsdag bilder og en detaljert artikkel om britenes etterforskning av Manchester-angrepet.

Avisen har publisert flere bilder som skal stamme fra britisk politis etterforskning. Bildene viser rester av en Karrimor-ryggsekk, en detonator som skal ha blitt funnet i den mistenkte 22-åringens venstre hånd, skruer og splinter og et tolv volts batteri som kan ha vært bombens strømkilde.

Artikkelen inneholder også en detaljert oversikt over hvor ofrene befant seg på åstedet – informasjon som britiske medier ikke hadde publisert tidligere, skriver BBC.

TV-kanalen skriver at lekkasjen etter all sannsynlighet vil bli tema på et møte mellom Theresa May og Donald Trump torsdag.

Laget for å skade flest mulig

Den første analysen av bomben, basert på bevis fotografert og innsamlet fra åstedet, spesifiserer ikke størrelsen eller typen eksplosiver som ble brukt i angrepet.

Ifølge New York Times viser bilder at splinter og skruer ble skutt gjennom luften etter at bomben gikk av. I nærheten av åstedet er det hull i metalldører og i murvegger.
Dette indikerer ifølge avisa at bomben var kraftfull. Den skal ha blitt laget for å skade flest mulig mennesker. Mange av ofrene ligger på sykehus med metall og splinter i hele kroppen.

SEKK: Bildene skal vise rester av Karrimor-sekken der gjerningsmannen skal ha båret med seg eksplosiver. New York Times skriver at bildene stammer fra britisk politi. Foto: Handout/New York Times AFP

– Fullstendig uakspetabelt

Tirsdag var det ikke britiske, men amerikanske medier som var først ute med navnet til Salman Abedi, den mistenkte gjerningsmannen etter bombeangrepet i Manchester mandag.

Men onsdag fortsatte likevel lekkasjene da New York Times kunne viser bilder av det som skal være restene etter bomben Abedi brukte.

Kilder sier til BBC at britiske myndigheter er fly forbannet: «Vi er rasende. Dette er komplett uakseptabelt.»

– Vi har gjort det klart overfor våre venner at dette må stoppe, sa britenes innenriksminister Amber Rudd på BBC Radio onsdag morgen.

OPPGITT: Statsminister Theresa May og hennes regjering ser helst at de selv får kontrollere informasjon om etterforskning i Storbritannia. Foto: Matt Dunham AP

Så du denne? Hjemløse hylles etter terrorangrepet

Frykter lekkasjer kan vanskeliggjøre etterforskningen

Britene og amerikanerne har lenge delt etterretningsinformasjon med hverandre som del av landenes sikkerhetssamarbeid, skriver The Financial Times. Men lekkasjene fra den andre siden av Atlanterhavet frustrerer britiske politifolk.

Ifølge The Guardian frykter britene at lekkasjene kan forvanske etterforskningen av terrorangrepet.

– Britisk politi har gjort det meget tydelig at de ønsker å kontrollere informasjonsstrømmen for å bevare operasjonens integritet og beholde overraskelsesmomentet. Så det er irriterende hvis det kommer ut fra andre kilder, sier innenriksministeren til BBC.

Les også: Dette er ofrene etter Manchester-terroren

UNDERSØKER: Politiet jobber hardt for å kartlegge omstendighetene rundt terrorangrepet i Manchester. Men informasjonen fra undersøkelsene har flere ganger funnet veien til amerikanske medier, mot britenes vilje. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Onsdag kveld var totalt seks mennesker pågrepet etter angrepet mot Ariana Grande-konserten, som etterlot 22 drepte og dusinvis av sårede. 64 av de sårede er fortsatt på sykehus.

Lekkasjene vil nå bli tema når statsminister Theresa May møter USAs president Donald Trump på et Nato-toppmøte i Brussel i morgen, torsdag, skriver The Guardian.

En rekke lekkasjer

Verdens etterretningsmiljøer er fortørnet etter det de ser på som flere tabber fra amerikansk hold.

Først snakket Donald Trump om hemmelig informasjon som USA hadde fått fra en alliert i et møte med Russlands ambassadør til USA, Sergei Lavrov.

På besøkt i Israel denne uken gjorde Trump feilen verre ved å – helt uoppfordret – fortelle fremmøtte pressefolk at han «ikke nevnte Israel» til russerne.

Les om Trumps tale i Saudi-Arabia: – Driv ut terroristene

Da hadde det vært lenge vært spekulert i om det var israelerne som var opphavsland for informasjonen Trump delte, men ingen i administrasjonen hadde bekreftet det.

NEVNTE ISRAEL: Trumps uttalelser i Israel sees på som en bekreftelse på at det var israelernes etterretningsinformasjon han delte med Russland under et møte i Det hvite hus. Her er Trump med Israels president Benjamin Netanyahu Foto: AFP

Onsdag fortsatte forargelsen, da Trump i samtale med Filippinenes president Rodrigo Duterte fortalte om to atomubåter som amerikanerne har i området rundt Filippinene, i forbindelse med en diskusjon om Nord-Korea.

– Vi snakker aldri om ubåtene! sa frustrerte amerikanske statsansatte til Buzzfeed da den samtalen ble offentliggjort.

Kan forvanske samarbeidet

Ifølge The Guardian mistenker ikke britiske myndigheter at Trump selv er ansvarlig for lekkasjene fra Manchester-etterforskningen.

Men siden Trump tok over presidentembetet har det amerikanske statsapparatet lekket som en sil, og medier har fått informasjon om møter og samtaler fra folk som vanligvis ikke ville fortalt om den slags.

Det var blant annet slike lekkasjer som gjorde at mediene fikk vite at den nå sparkede FBI-direktøren James Comey tok notater fra sine møter med Trump før han ble sparket.

Les mer: Trump ba Comey legge ned Russland-etterforskningen

Sikkert er det at frustrasjonen øker i på britisk hold. Lawrence Freedman, en pensjonert ekspert på sikkerhetspolitikk ved Department of War Studies ved King's College London, tror samarbeidet mellom de to landene kan settes i fare om lekkasjene fortsetter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder