VENTER: Familiemedlemmer venter på svar fra politiet etter den fatale skytingen på homo-nattklubben Pulse i Orlando. Foto: Phelan M. Ebenhack Ap

Orlando-massakren: Tidslinje: Dette vet vi om hendelsesforløpet

Det siste døgnet har USA opplevd den verste skytemassakren i nyere amerikansk historie. 50 personer er drept og 53 er såret. Dette vet vi foreløpig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Navnene til ofrene som ble drept på nattklubben Pulse blir fortløpende frigitt, og mandag morgen er det 21 navn som er offentliggjort. De pårørende er varslet.

Les også: Dette vet vi om gjerningsmannen

Her kan du se en tidslinje fra dramaet som utspant seg basert på informasjon fra politi, vitner og informasjon fra utenlandske medier som CNN og Orlando Sentinel.

Tidspunktene er lokal tid i Orlando, Florida.

2.02 a.m.: Skyting bryter ut på den homofile nattklubben Pulse i Orlando, Florida. Flere utenlandske medier melder at det var minst 300 gjester som danset og hygget seg til latinsk tema. Gjerningsmannen, den afghansk-amerikanske Omar Mateen, stormer inn på homo-utestedet og begynner å skyte inn i folkemengden som er i ferd med å avslutte kvelden på dansegulvet og i barene på utestedet.

VGs reportere i Orlando: Står i timevis for å gi blod

• Omkring hundre polititjenestemenn blir sendt til stedet.

2.09 a.m.: Nattklubben Pulse legger ut en nødmelding på Facebook om at alle må komme seg ut av lokalet og fortsette å løpe bort fra stedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISER STØTTE: Deltagere i homo-paraden i Los Angeles viser sin støtte til ofrene etter Orlando-massakren. Foto: Mark Ralston Afp

Ca. 2.22 a.m.: Gjerningsmannen skal har ringt nødnummeret 911 der han erklærer troskap til IS under angrepet, opplyser kilder i politiet til TV-stasjonen NBC News. Sjef for Orlando-politiet, John Mina, skal senere ha bekreftet at de på et tidspunkt hadde kommunikasjon med gjerningsmannen, men at de ikke vil oppgi detaljer om samtalen, skriver New York Times.

3.58 a.m.: Orlando-politiet melder om skyting på Pulse nattklubb på Twitter. «Flere er skadet. Hold dere borte fra området», advarer politiet. Det høres rop om skyting og det er mistanke om at han er utstyrt med en bombe og har tatt gisler, skriver en rekke personer på Twitter.

Faren til gjerningsmannen: – Det handler ikke om religion

• Politiet prøver å skaffe seg oversikt over situasjonen og forbereder aksjon mot nattklubben.

• Deretter skal det ha vært en skuddveksling mellom gjerningsmannen og en politibetjent som jobber på nattklubben, men det er uklart om dette var på eller utenfor utestedet.

• Politiets kilder har fortalt til amerikanske medier at gjerningsmannen var i besittelse av en mistenkelig gjenstand spent fast til kroppen.

Kommentator Anders Giæver: Det mykeste målet

Ca. 05.00 a.m.: Politiet med SWAT-styrker (militariserte politistyrker/Special Weapons and Tactics) går til aksjon mot nattklubben Pulse i Orlando. Når de kommer inn i klubben, skal minst 20 mennesker allerede være skutt og drepte.

Obamas tale: – Vi må avgjøre om det er et slikt land vi vil være

05.05 a.m.: Orlando-politiet melder at lyden av en eksplosjon fra nattklubben, et høyt smell var «en kontrollert eksplosjon». Media oppfordres om å unngå feilrapportering av detaljer på dette tidspunktet.

• Politiet bekrefter at hendelsen er en massiv ulykkessituasjon. Det opplyses at de får forsterkninger fra både lokalt og statlig politi.

05.53 a.m.: Politiet melder på Twitter at gjerningsmannen er død.

07.15 a.m.: Politisjef John Mine kunngjør på en pressekonferanse at flere mennesker er døde på innsiden av nattklubben. Han sier at gjerningsmannen var bevæpnet med både en rifle og et håndvåpen.

10.15 a.m.: Politiet bekrefter at gjerningsmannen er den 29 år gamle Omar Saddiqui Mateen fra Fort Pierce, Florida.

• Borgermesteren opplyser at minst 50 mennesker er drept, hvilket gjør hendelsen til den største skytemassakren i USAs nyere historie.

10.30 a.m.: Politiet bekrefter at 50 personer er drept i massakren og 53 skadet.

Nattklubben ble dødsfelle: «Han har oss, han er her inne med oss»

12.03 p.m.: Guvurnøren i Florida, Rick Scott, skriver følgende melding på Twitter: «Dette er et angrep på vårt folk. Et angrep på Orlando. Et angrep på Florida. Et angrep på Amerika. Et angrep på oss alle». Videre erklærer han unntakstilstand i Orange County, Florida.

1.00 p.m.: President Barack Obama uttaler i en kort tale at Orlando-massakren er den mest dødelige skytemassakren i USAs nyere historie. Han kaller skytingen en terrorhandling og en handling fylt av hat.

Ca 2.30 p.m.: Terrorgruppen IS hevder de står bak skytemassakren.

3.39 p.m.: Fire ofre blir offentlig navngitt av politiet i Orlando. Senere har stadig flere navn blitt offentliggjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder