SKADET: En ung gutt ligger på en båre 4.april 2017 i det helsepersonell i beskyttelsesdrakter fører ham inn på en klinikk i Hatay i Tyrkia for hjelp. Gutten skal ha vært et av ofrene for saringassangrepet i Idlib i Syria. Foto: Ferhat Dervisoglu, Zuma Press, Scanpix

OPCW: Saringass ble brukt i Syria-angrep

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) slår i en rapport fast at flere personer ble utsatt for saringass i Khan Sheikhoun i Syria i april.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Over 90 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen i Idlib-provinsen 4. april.

Eksperter fra OPCW har intervjuet øyenvitner og analysert prøver og konkluderer, i en rapport som ennå ikke er offentliggjort, med at flere personer ble utsatt for saringass i angrepet i den syriske byen, melder BBC.

«Et stort antall mennesker, noen av dem døde, ble eksponert for sarin eller et sarinlignende stoff», konkluderer rapporten.

OPCWs generaldirektør Ahmet Uzumcu sier i en uttalelse at han «fordømmer handlingen på det sterkeste».

Organisasjonens granskingsrapport slår ikke fast hvor den sarinlignende gassen kom fra, noe en kommisjon bestående av representanter fra OPCW og FN nå skal forsøke å fastslå.

Norsk lege forteller: Slik ble Yasser (11) behandlet etter kjemisk angrep i Mosul

– Politisk motivert

Syriske regjeringsstyrker har vedgått at de gjennomførte et flyangrep mot Khan Sheikhoun, men nekter for at det ble brukt kjemiske våpen i angrepet. Gassen kom ifølge dem fra et av opprørernes våpenlagre som ble truffet.

Russlands utenriksdepartement sier i en uttalelse fredag at «funnene i rapporten fortsatt er basert på heller tvilsom informasjon».

«Det er ikke overraskende at innholdet i rapporten på mange måter er forutinntatt, noe som antyder at organisasjonens handlinger har en politisk motivasjon», heter det i uttalelsen.

Fikk du med deg? Dette mener Norge om Syria-angrep

Ikke offentliggjort

OPCW-rapporten er distribuert til organisasjonens medlemsland, men er ennå ikke offentliggjort. Rapportens konklusjon er i samsvar med hva OPCWs generaldirektør tidligere har hevdet, på bakgrunn av prøver tatt av ti ofre for angrepet.

– Prøvene er analysert ved fire laboratorier og indikerer at ofrene ble eksponert for sarin eller en sarin-lignende substans, sa Uzumcu 19. april, uten å slå fast hvor gassen kom fra.

USAs Syria-angrep: Russland trapper opp Syrias luftvern

USA konkluderte kort tid etter angrepet med at syriske regjeringsstyrker hadde brukt kjemiske våpen mot den opprørskontrollerte småbyen, men har ikke lagt fram beviser for dette. President Donald Trump beordret likevel et rakettangrep mot en syrisk flybase få dager etter angrepet mot Khan Sheikhoun.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier rapporten ikke underbygger påstandene fra USA og landets allierte om at gassen ble sluppet fra fly.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder