PROVOSERER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her under en missiltest i midten av mai. Foto: KCNA

Full ordkrig: Nord-Korea truer med angrep mot amerikansk øy

Nord-Korea lar seg ikke stoppe av Donald Trump, som kun timer i forveien varslet at nye trusler vil bli møtt med «ild og raseri».

  • Siri Eggen

Artikkelen er over to år gammel

Det er landets statlige nyhetsbyrå KCNA som skriver at Nord-Korea «nøye undersøker planer» om et missilangrep mot den amerikanske stillehavsøya Guam, hvor USA har militærbase.

En talsperson i det nordkoreanske militæret sier at planen kan bli iverksatt «på flere måter» og «hvert øyeblikk» – så fort Kim Jong-un tar en beslutning.

Les også: Truslene sender markedene i rødt.

Trusselen kommer dager etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene – og kun timer etter at USAs president Donald Trump varslet at nye trusler vil bli møtt med « ild og raseri som verden aldri har sett maken til».

Samtidig rapporterte storavisen Washington Post tirsdag om en konfidensiell rapport fra amerikansk etterretning som konkluderer med at Nord-Korea nå har utviklet atomstridshoder som er små nok til å passe inn i deres interkontinentale raketter.

Forsker: – Ingenting å bestride i rapporten

Det er ennå ikke kjent om regimet har testet den mindre designen, skriver avisen.

I rapporten fremkommer det også at Nord-Koreas forsøk på å utvikle atomvåpen som kan treffe USA går mye fortere enn forventet.

I uttalelsen nevnes det spesielt et potensielt angrep mot militærbasen Andersen Air Force Base, der «de amerikanske strategiske bombeflyene, som går på nervene til Nord-Korea, og truer og utpresser landet gjennom sine hyppige besøk over Sør-Korea, er utstasjonert».

Det refereres her til at to amerikanske bombefly fra denne basen fløy over Koreahalvøya sammen med japanske og sørkoreanske fly tidligere denne uken. Dette skal også være bakgrunnen for den nye trusselen, skriver CNN.

Videre heter det at USA «straks må stoppe sin hensynsløse militære provokasjon mot Nord-Korea, slik at sistnevnte ikke blir tvunget til å ta et uunngåelig militært valg».

Få innsikt: Slik ville en krig mellom USA og Nord-Korea sett ut

Flere politikere har reagert på uttalelsene til president Trump. Blant dem er partifelle, senator og tidligere presidentkandidat, John McCain.

– De store lederne jeg har sett truer ikke med mindre de er klare til å handle, og jeg er ikke sikker på at president Trump er klar for det, sier han i et intervju med radiostasjonen KTAR.

Kommentar: Derfor vil Kim fortsette å skyte opp raketter

Har hjulpet Trump før: Kreftsyk senator avgjorde helse-thriller

PROVOSERER KIM: Det amerikanske luftforsvaret har frigitt dette bildet etter tirsdagens øvelse over Øst-Kina-havet og Koreahalvøya. Foto: Pacific Air Forces

Han får ikke overraskende støtte fra flere i Det demokratiske partiet. Senator Dianne Feinstein sier at en isolasjon av Nord-Korea ikke har stoppet truslene hittil, at diplomati er den eneste veien, og at presidenten ikke bidrar med «sin bombastiske kommentar», skriver CBS News.

Heller ikke Kathleen Rice er imponert: «Dette høres mer ut som en uttalelse fra lederen av Nord-Korea enn fra USAs president», skriver hun på Twitter.

Forsker om nye Nord-Korea-sanksjoner: – Høyst usannsynlig at det gir positiv effekt

Kongresspolitiker Eliot Engel mener at presidenten har undergravet amerikansk troverdighet ved å trekke en «absurd rød linje».

– Misforstå ikke: Nord-Korea er en reell trussel, men presidenten antyder at han vurderer å bruke amerikanske atomvåpen som svar på en ekkel kommentar fra en nordkoreansk despot, sier han.

Mer om

  1. Kim Jong-un
  2. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Trump: Vi er klare til å avfyre mot Nord-Korea

  2. Amerikansk ekspert: Trumps Nord-Korea-retorikk betyr ingenting

  3. Kinesisk avis: Kina holder seg nøytral hvis Nord-Korea skyter først

  4. Ekspert: USA spiller «good cop» - «bad cop» med Nord-Korea

  5. Nordkoreansk general: – Trump forstår ikke alvoret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder