RETT FREM: Filippinenes president Rodrigo Duterte har blitt kjent for sin frittalende omtale av andre statsledere. Foto: Erik De Castro Reuters

Duterte kaller Kim Jong-un for en «horunge»

Filippinenes president Rodrigo Duterte ber folk om «ikke å la seg lure av det lubne ansiktet» til Nord-Koreas leder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kraftsalven kommer kun dager før den filippinske hovedstaden Manila skal være vertskap for en internasjonal sikkerhetskonferanse, hvor det er ventet at Nord-Koreas atomvåpenprogram blir diskutert.

Internasjonale protester og FN-sanksjoner har nemlig ikke hindret det lukkede landet fra å fortsette med sine omstridte rakettester: Før helgen gjennomførte de sin andre prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk rakett.

Les mer: Truet med overraskelsesangrep mot USA

Den frittalende presidenten gjør det nå klart hva han mener om lederen Kim Jong-un, som han kaller for en «tosk … som leker med farlig leketøy».

– Ikke la dere lure av hans lubne ansikt og at han ser godt ut. Den horungen. Hvis han gjør en feil, vil Det fjerne østen bli et ødeland. Den må stoppes, denne atomkrigen, for om det skjer en begrenset konfrontasjon her, vil nedfallet utarme jorda og dens ressurser og jeg vet ikke hva som vil skje med oss.

Vakte reaksjoner: Sør-Korea vil fremskynde rakettforsvaret

FORNØYD: Kim Jong-un likte tilsynelatende det han så da han fredag overvar den siste rakett-oppskytingen. Foto: KCNA via Reuters

Det er langt fra første gang at Duterte kommer med sterke og kontroversielle uttalelser: Han har tidligere sammenlignet narkokrigen sin med Hitlers jødeutryddelser, truet med å spise Abu Sayyaf-medlemmer og kalt USAs tidligere president Barack Obama for en «horeunge» - noe han senere angret på.

Raste også mot EU: – Jeg vil henge dere med glede

Under sikkerhetskonferansen ASEAN Regional Forum i Manila vil utenriksministere fra 27 land i regionen delta, inkludert dem som er involvert i konflikten på den koreanske halvøya.

Blant dem er USAs utenriksminister Rex Tillerson. Han har tidligere vært klar på at USA ønsker at Nord-Korea avslutter sitt atomvåpenprogram, men at de ikke søker et regimeskifte eller militær intervensjon - slik Nord-Korea selv hevder.

Kilde: VG/NTB

Les også: Slik beskytter USA seg mot Kims missiler

Så du denne? Her oppdager journalisten en skjult hotelletasje i Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder