Kraftig brann i passasjerfly: – Vi besvimte nesten av frykt

Vitner forteller om dramatiske scener da passasjerflyet sto i full fyr på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. 41 mennesker fryktes omkommet.

Det bekrefter talsperson Svetlana Petrenko i etterforskningskomiteen som undersøker ulykken sent søndag kveld.

– Det var 78 personer om bord, inkludert besetning. Ifølge oppdaterte data tilgjengelig så langt, overlevde 37 personer, sier hun. Rett før midnatt opplyses det at fire av besetningen overlevde.

Ifølge flere russiske medier er minst to av de omkomne barn. Det var 73 passasjerer og en besetning på fem om bord i Aeroflot-flyet, som var på vei til Murmansk da det returnere til Moskva. Fire av de totalt fem besetningsmedlemmene om bord skal ha overlevd ulykken.

Områdets helseguvernør Dmitrij Matvejev sier til nyhetsbyrået TASS at fem personer foreløpig er innlagt på sykehus etter brannen.

– Vi tok av, og flyet ble truffet av lynet. De snudde, og det ble en hard landing. Vi besvimte nesten av frykt. Flyet hoppet opp og ned som en gresshoppe, og det ble brann, sier en overlevende ved navn Petr Jegorov til Komsomolskaja Pravda.

Ifølge den russiske avisen ble flere av dem som mistet livet kvalt av røyken, før de rakk å komme seg ut av det brennende flyet.

les også

Alle overlevde da passasjerfly skled av rullebane: – Et mirakel

– Jeg klarte å hoppe ut, sier en annen overlevende, Mikhail Savtsjenko, til den samme avisen.

– Kona mi var med flyet. Nå klarer jeg ikke å få kontakt med henne på telefon, sa en mann ved navn Igor til Komsomolskaja Pravda. Han ventet på flyplassen i Murmansk, som ligger på Kolahalvøya, ikke langt fra den norske grensen.

– Ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Ifølge nyhetsbyrået TASS har besetningsmedlemmer fortalt at flyet ble truffet av lyn. Det samme har overlevende fortalt. Opplysningene er ikke bekreftet offisielt, og talspersoner for flyplassen har uttalt til AP at flyet tok fyr idet det nødlandet.

Den russiske avisen Pravda skriver at den første landingen skal ha blitt avbrutt på grunn av for høy hastighet. Da flyet landet skal det ha slått tre ganger i bakken. Det skal ha rent ut betydelig mengder drivstoff. Flyet skal ha nødlandet med fulle tanker, skriver Pravda.

Opplysningene kommer fra en kilde med kjennskap til ulykken som har snakket med nyhetsbyrået Interfax. Avisen skriver også at det var brudd i kommunikasjonen mellom pilotene og flykontrollen. Også nødfrekvensen skal etter hvert også ha sviktet. Interfax skriver at flyet returnerte til flyplassen som følge av brudd i radiokommunikasjonen.

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD sier til VG at ambassaden i Moskva jobber med å få klarhet i om nordmenn er rammet etter flyulykken søndag.

– Utenriksdepartementet er kjent med at det har oppstått brann i et fly ved flyplassen Sjeremetjevo i Moskva. Så langt er det ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt, sier Kvammen Ekker.

Flyet sirklet rundt, før det til slutt landet på den internasjonale lufthavnen i Moskva. Foto: Flightradar

Like etter nødlandingen, viste bilder fra flyplassen Sjeremetjevo voldsomme flammer og svart røyk fra flyet. Like etter klokken 19 ble det meldt at brannen var slukket.

– Det var gass der, det var mørkt, det var høy temperatur. Folk ble dratt ut og reddet ned sklien, forteller en overlevende, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt, til internettkanalen Mash.

– Full fyr og brant kraftig

Videoer på sosiale medier viser også passasjerer som bruker nødskliene for å berge seg ut av det brennende flyet.

– Jeg så masse ambulanser og brannbiler, men jeg kunne ikke se noen personer forlate flyet. Folk på terminalen sier de så folk hoppe ut av flyet i fart mens det var på rullebanen, sier Morten Kroslid fra Farsund til VG.

Han befant seg på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, på vei fra Hongkong til Oslo. Ti minutter etter at flyet han var på landet, ble han vitne til dramaet som utspilte seg på flyplassen.

– Det var full fyr og brant kraftig i flyet da det kom fra rullebanen, forteller Kroslid.

En video fra stedet viser tilsynelatende passasjerer med bagasje som har forlatt flyet og går rolig fra brannstedet.

Et 20-talls ambulanser var med i hjelpearbeidet ifølge nyhetsbyrået Interfax. Russlands president Vladimir Putin er varslet om hendelsen, og søndag kveld ankom landets transportminister Jevgenij Dietrich Sjeremetjevo-flyplassen.

Flyet ble registrert med avgang fra Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva, noen minutter forsinket, klokken 18.03 søndag ettermiddag, russisk tid (norsk tid 16.50), ifølge flightradar. 24. Rett etter at Aeroflot jetflyet passerer 10.000 fots høyde, starter flyet nedstigningen.

Etter bare 27 minutter i luften settes det brennende flyet på rullebanen, tilsynelatende i sitt andre landingsforsøk.

les også

Nordmann stoppet russer som ville åpne flydør i luften

Helt utbrent

Ulykkesflyet er en russiskprodusert Sukhoi Superjet 100. I mange år lå russisk flyproduksjon nede, og dette flyet skulle vise at Russland igjen er oppe og stå som flyprodusent. Under en demonstrasjonstur i 2012 omkom alle de 45 om bord, men alt tydet på at det var en pilotfeil. I oktober var det en feil ved landingsutstyret som gjorde at flyet skled av rullebanen i Jakutsk, men samtlige passasjer ble evakuert og ingen alvorlig skadet.

En representant for flyprodusenten Sukhoi opplyser ifølge RBC.ru at flyet er fullstendig utbrent. Han opplyser at flyet var ferdig produsert i august 2017 og at det gjennomgikk en fullstendig teknisk gjennomgang i april i år.

PÅ PLASS: Ambulansebiler venter foran hovedinngangen til Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Geir Nymoen fra Ski er på vei til Oslo og ble vitne til den dramatiske landingen.

– Jeg sto ved gaten og så flyet lande med en voldsom røykutvikling. For meg så det ut som det brant på venstre side av flyet og det ble lagt igjen mye drivstoff på bakken. Det så ut som det brant mye på bakken, sier han.

Nymoen sier det kvart på syv norsk tid har begynt å ta av fly fra en annen rullebane, men at de ikke har fått noen informasjon om når flyet til Oslo skal ta av. Dette flyet er blitt kraftig forsinket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder