Virginia-politi trekker seg ut av Washington D.C. etter protester: – Satt i en kompromitterende situasjon

Det som i all hovedsak skal ha vært fredelige demonstranter ble ryddet av banen med tåregass og gummikuler før Donald Trump mandag kveld besøkte parken Lafayette overfor Det hvite hus.

 • Ingrid Hovda Storaas

Politiet i Arlington i nabostaten Virginia, som var blitt kalt ut til å bistå, sier de trekker seg ut av hovedstaden etter å ha blitt satt i en «kompromitterende situasjon».

De refererer til opptrinnet utenfor Det hvite hus mandag. Etter å ha holdt en tale til det amerikanske folk fra rosehagen i Det hvite hus, spaserte president Donald Trump ut i gatene og over til parken hvor hundrevis av demonstranter akkurat hadde oppholdt seg.

I forkant av dette ryddet ridende politi veien med tåregass og gummikuler.

– Alle våre betjenter forlot Washington D.C. klokken 20.30 i kveld. Vi vil også revurdere avtalene som gjorde at våre betjenter ble satt i denne kompromitterende situasjonen som satte sikkerheten deres, og sikkerheten til dem rundt dem i fare, for et formål som ikke var verdig våre gjensidige forpliktelser, skriver Arlington County i en uttalelse gjengitt i CNN.

BORGERMESTER: Muriel Bowser i Washington D.C. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Borgermester i Washington D.C. Muriel Bowser kaller det føderale politiets oppførsel utenfor Det hvite hus mandag kveld for «skammelig».

– Jeg innførte portforbud fra klokken 19. Hele 25 minutter før det trådte i kraft og uten provokasjon, brukte det føderale politiet ammunisjon mot fredelige demonstranter foran Det hvite hus. Dette vil gjøre jobben til byens politidepartement vanskeligere. Skammelig! skriver hun på Twitter.

Flere demokrater går hardt ut mot opptrinnet. Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton skriver at hun mener det hele skyldtes et ønske fra presidenten om å bli fotografert.

– I kveld brukte USAs president USAs militære til å skyte fredelige demonstranter med gummikuler og å utsette dem for tåregass. For en fotomulighet. Dette er en forferdelig bruk av presidentmakt mot våre egne innbyggere og hører ikke hjemme noe sted, heller ikke i USA, skriver hun på Twitter.

Mandag kveld trosset tusener portforbudet i byen. Ifølge Washington Post skal et militærhelikopter ha fløyet over området og blant annet sørget for at greiner falt fra trær.

Tidligere visepresident Joe Biden, som etter alle solemerker blir demokratenes presidentkandidat, reagerer kraftig på Trumps tale og på måten demonstrantene i Washington D.C. ble møtt på mandag kveld.

– Han bruker det amerikanske militæret mot det amerikanske folket. Han utsatte fredelige demonstranter for tåregass og avfyrte gummikuler. For et bilde. For våre barn, for vårt lands sjel, vi må slå ham. Men jeg mener det når jeg sier: Vi kan bare klare det sammen, skriver han på Twitter.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

 2. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

 3. USAs tidligere forsvarssjef med sterk kritikk av Trumps militær-bruk

 4. Fjernet demonstranter før Trump-fotografering: Må forklare seg for Kongressen

 5. Det hvite hus: Protestene er blitt roligere takket være Trumps grep

Fra andre aviser

 1. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 2. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

  Bergens Tidende
 3. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

  Fædrelandsvennen
 4. Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

  Bergens Tidende
 5. USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

  Bergens Tidende
 6. USA: Portforbud skaper mer ro i gatene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder