STYRTET I HØY FART: Helikopteret med ni personer om bord skal ha styrtet i en hastighet på 2000 fot i minuttet, viser en foreløpig rapport. Foto: MARK RALSTON / AFP

Kobe Bryant-ulykken: Helikopteret falt mer enn 600 meter i minuttet

En foreløpig rapport fra den tragiske helikopterulykken viser at det styrtet med relativt høy fart – og bare var meter fra å gå klar av fjellsiden.

 • Synne Eggum Myrvang

Helikopterulykken skjedde i Calabasas i California søndag. Blant de ni omkomne er basketlegenden Kobe Bryant og datteren hans, som var på vei til en basketballturnering der hun skulle spille og han skulle være trener.

Ny informasjon viser nå at helikopteret skal ha falt med en fart på 609 meter i minuttet (2000 fot), som en hel del, før det krasjet i fjellsiden. Det viser en ny rapport fra NTSB, organet som gransker luftfartsulykker i USA, skriver CNN.

– Med dette vet vi at det var mye kraft i styrten, og ikke normal landingsfart, sier Jennifer Homendy i luftfarts- og transportmyndigheten NTSB som etterforsker ulykken. De nye detaljene tyder på at helikopteret fortsatt var helt da det styrtet, sier hun.

Hun sier videre at helikopteret trolig var mellom 6 og 9 meter (20 til 30 fot) fra å ikke treffe fjellsiden, altså under ti meter.

Sikorsky S-76B-helikopteret fra 1991 tok av fra John Wayne flyplass i Orange County klokken 09.06 lokal tid, ifølge den offentlig tilgjengelige flyprotokollen.

Den siste kontakten med helikopteret var klokken 9.45. Da skal helikopteret ha vært på 700 meter (2300 fot), og piloten sa han ville fly høyere for å unngå et skydekke.

To minutter senere ble nødetatene varslet om den fatale ulykken.

Her er lydloggen med de siste meldingene mellom flytårn og helikopteret:

Det var svært dårlig sikt på ulykkestidspunktet, og politihelikoptrene hadde flyforbud som følge av dette. Helikopterpiloten fikk tillatelse til å fly til tross for værforholdene. Ofte forutsetter slike tillatelser at piloten har hyppigere kontakt med dem som kontrollerer flytrafikken.

Jennifer Homendy i NTSB sier at helikopteret ikke hadde et terrengvarslingssystem som skal hjelpe piloten. Dette ble anbefalt etter en styrt i Texas i 2004 der 10 personer omkom, men dette ble ikke implementert.

OMKOM: Gianna Bryant (13) og Kobe Bryant var blant de omkomne i helikopterulykken. Ifølge CNN var de på vei til en basketballturnering der hun skulle spille, og han være trener. Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

I tillegg til piloten, basketlegenden Kobe Bryant og hans 13 år gamle datter Gianna Maria-Onore Bryant, skal to lagvenninner av datteren være blant de omkomne. Foreldrene til en av dem var også med i helikopteret.

Mer om

 1. Luftfart
 2. helikopter
 3. Flyulykker
 4. California
 5. Kobe Bryant
 6. Trafikkulykker

Flere artikler

 1. Havarikommisjon om dødsstyrten: Piloten ville stige for å unngå skylag

 2. Disse omkom i helikopterstyrten

 3. Kobe Bryants enke saksøker helikopter-selskapet

 4. Nødanrop fra Bryant-ulykken: – Hørte et smell

 5. Kobe Bryant (41) er død – omkom i helikopterkrasj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder