ETTERFORSKES SOM TERRORHANDLING: Politiets teknikere jobber på stedet for knivstikkingen natt til mandag. Den mistenkte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. Foto: Victoria Jones / PA Wire

Boris Johnson varsler endringer etter London-knivstikking

Mannen som knivstakk to personer i London søndag var akkurat løslatt fra fengsel, etter å ha sonet en dom for terrorforbrytelser.

To personer ble søndag ettermiddag knivstukket på gaten i Streatham sør i London. En tredje person ble skadet i hendelsen.

Et av ofrene, en mann i 40-årene, ble behandlet for livstruende skader, men tilstanden hans skal nå være stabil, melder Guardian.

I en pressemelding sent søndag kveld, skriver Metropolitan Police at den mistenkte gjerningsmannen nylig hadde sluppet ut fra fengsel, hvor han hadde sonet rundt halvparten av en tre år lang dom for terrorforbrytelser relatert til islamisme.

Politiet skriver at den mistenkte, som ble skutt og drept av politiet, ikke er formelt identifisert, men at de ut fra omstendighetene er «sikre på at han var 20 år gamle Sudesh Amman».

– Væpnede politibetjenter, som var del av en antiterror-overvåkingsoperasjon og som fulgte etter gjerningsmannen til fots, var i umiddelbar nærhet og skjøt og drepte gjerningspersonen på stedet, sier assisterende politisjef Lucy D’Orsi i pressemeldingen.

NYLIG SLUPPET UT AV FENGSEL: 20 år gamle Sudesh Amman ble skutt og drept av politiet. Foto: Metropolitan Police / Metropolitan Police

Hadde på seg falsk sprengladning

Den mistenkte hadde også festet noe på kroppen som skulle forestille en sprengladning, opplyser politiet en pressemelding søndag kveld.

Ifølge Reuters skal han blant annet ha blitt dømt for å ha spredt voldelig, islamistisk materiale. Han skal også ha uttrykt et ønske om å begå en terrorhandling.

– Det er ikke klart hvordan Amman ble radikalisert, men det er tydelig, ut fra hans kommunikasjon, at prosessen har pågått i minst et år, sa Alexis Boon, som ledet London-politiets antiterror-kontor da Amman ble pågrepet i 2018, skriver Guardian.

Britenes statsminister Boris Johnson har allerede lovet endringer i lovverket etter at det ble kjent at den mistenkte gjerningsmannen nylig var løslatt fra fengsel, skriver NTB.

– I morgen vil vi kunngjøre ytterligere planer for grunnleggende endringer i systemet for å håndtere de som er dømt for terrorhandlinger, sier statsminister Boris Johnson etter angrepet.

Det er ikke kjent hva slags endringer det er snakk om.

– Det var en veldig stor kniv

Avisen Daily Telegraph har snakket med flere som var øyenvitner til søndagens angrep, som skjedde i det som beskrives som en populær handlegate.

– Jeg så tre mennesker som var skadd. En av dem kan ha vært gjerningspersonen, sier en kvinne.

En video fra åstedet viser at en kvinne fraktes til en ambulanse.

En sykepleier forteller at hun så en mann gå inn i en butikk, hvor han begynte å knivstikke flere mennesker.

– Butikkeieren forsøkte å ta fra ham kniven, men mannen klarte å komme seg løs. Han knivstakk en kvinne på sykkel. Det var en veldig stor kniv, sier hun.

Det er NTB som gjengir vitnebeskrivelsene.

Populær handlegate

London Ambulance Service skriver på Twitter at de ble tilkalt klokken 13.58 lokal tid.

«Vi jobber tett med de andre nødetatene og behandler flere pasienter på åstedet», skriver ambulansetjenesten videre. De vil komme tilbake med mer informasjon så snart dette foreligger.

Statsminister i Storbritannia, og tidligere borgermester i London, Boris Johnson, har uttrykt sin takknemlighet overfor nødetatene på Twitter.

Også nåværende London-borgermester Sadiq Khan takker helsepersonell og politi på Twitter etter hendelsen:

– Terrorister forsøker å splitte oss og ødelegge vår levemåte. Her i London vil vi aldri la dem lykkes.

Tidligere rammet

I løpet av de siste årene har London flere ganger vært rammet av terrorangrep, skriver NTB. I november i fjor ble to mennesker drept i et knivangrep ved landemerket London Bridge i sentrum av den britiske hovedstaden. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

I august 2018 kjørte en 29 år gammel mann bilen sin inn i en gruppe syklister og fotgjengere rett foran Houses of Parliament. Flere personer ble skadd i angrepet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder