DØMT: De tre mennene som drepte norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen, er dømt til dødsstraff. Foto: MOROCCAN POLICE

Marokko-rettssaken: De tre hovedtiltalte dømt til dødsstraff

Den marokkanske domstolen viste ingen nåde overfor de tre mennene som på brutalt vis drepte norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor.

 • Ådne Husby Sandnes

Artikkelen er over ett år gammel

De tre mennene som drepte de skandinaviske fjellturistene, er dømt til dødsstraff. Dommen vil ifølge de dømtes advokat bli anket, skriver Danmarks Radio.

Den fjerde mannen, som ifølge påtalemyndigheten medvirket til drapet, er dømt til livstid i fengsel.

Straffene er i tråd med påtalemyndighetens påstand.

Marokko har ikke henrettet noen på over 25 år, og straffen innebærer da mest sannsynlig livstid i fengsel.

Ingen ble frikjent

I dag fikk de tiltalte muligheten til å si noen siste ord, før dommen falt.

En journalist som er til stede i rettssalen for VG, melder at de fire hovedtiltalte ba Allah om tilgivelse.

les også

Raser mot Marokko-rettssak: – Absurd og latterlig

– Det finnes ingen gud utenom Allah og Mohammed er hans profet. Måtte Gud tilgi meg, sa Abdesamad El Joud under rettsmøtet torsdag, ifølge Medias 24.

Den sveitsisk-spanske mannen som er tiltalt i saken, nekter straffskyld og ba dommeren frikjenne ham.

Han ble dømt til 20 års fengsel, også i tråd med påtalemyndighetens påstand.

De 19 andre tiltalte, som i hovedsak er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe, nektet også skyld. De skal ha kalt drapene for barbariske.

De ble dømt til straffer mellom 5 og 30 års fengsel.

Ingen av de tiltalte ble frikjent.

Opprettet stiftelse

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

Ueland-familiens norske advokat, Ragnar Falck Paulsen, sier til VG at dommen var som ventet.

– Mine klienter har registrert dommene og tatt den til etteretning. De var i tråd med forventningene ut i fra de signalene som har kommet vedrørende de tre hovedmennene. Familien er mest opptatt av at dommen er avskrekkende for andre og hindrer gjerningsmennene i å begå nye terrorhandlinger, sier Paulsen.

GLASSVEGG: De tiltalte har under rettssaken blitt ført bak denne glassveggen i rettssalen i Salé, som ligger like utenfor den marokkanske hovedstaden Rabat. Foto: Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN

Familien Ueland krevde oppreisning i saken og vil at pengene skal brukes til å forhindre at en lignende terrorhandling skjer igjen, opplyser bistandsadvokaten.

Det er opprettet en stiftelse i Maren Uelands navn, og den vil konsentrere seg om forebygging av terror, gjennom arbeid i fengsler og arbeid med utdanning i Marokko.

– Familien er svært opptatt av stiftelsen som er tenkt til å arbeide videre i Uelands ånd når det gjelder urbefolkning og minoriteter, og som skal forsøke å bidra til en positiv utvikling i verden.

DEMONSTRERTE: Marokkanere tok til gatene etter drapet. Her holdes det opp plakater med bilder av Maren Ueland (til venstre) og Louisa Vesterager Jespersen. Foto: Adil Mferrek

– Det ble fremmet et krav til marokkanske myndigheter tilsvarende 150.000 euro (rundt 1,4 millioner norske kroner, journ.anm.). Dersom familien mottar oppreisning, vil alt gå til stiftelsen de vil opprette i Maren Uelands navn, sier Ueland-familiens norske bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen til NTB.

I retten i dag krevde derimot familiens marokkanske advokat nærmere fem millioner kroner.

Louisa Vesterager Jespersens familie krevde erstatning på 10 millioner marokkanske dirham, nærmere 9 millioner norske kroner, ifølge NTB.

les også

Derfor krever aktor dødsstraff etter Marokko-drapene

– Gir ikke mening

Ifølge journalisten som er til stede i rettssalen for VG, bestemte retten at de tre hovedtiltalte skal betale to millioner marokkanske dirham, omkring 1,8 millioner kroner, til den norske familien.

Dette innebærer at de tiltalte, som nå har mange år foran seg i fengsel, står ansvarlig for å betale familien erstatning.

Under rettssaken har bistandsadvokatene til den danske familien argumentert for at staten skulle stå for utbetaling av erstatning. Dette fikk de ikke medhold i hos domstolen, og de er dermed ikke tilkjent erstatning i det hele tatt, ifølge den danske familiens marokkanske bistandsadvokat, Khalid El Fataoui.

Forsvareren til den sveitsisk-spanske mannen, sier at anklagen mot hans klient er grunnløs, og at han tror mannen vil anke dommen.

– Domstolens avgjørelse om å dømme de hovedtiltalte til dødsstraff, og samtidig si at de skal utbetale to million dirham til den norske familien, gir ikke mening. Hvordan kan de betale dem penger, når de er dømt til døden? Spør advokat Saad Saahli.

En av bistandsadvokatene til den danske familien, Khalid El Fataoui, sier dommen er rettferdig. Han sier at de vil kreve erstatning for familien i en administrativ domstol.

- Dommen viser at den marokkanske staten ikke viser nåde overfor terrorister og terrorisme. De tiltalte fikk som fortjent, sier han.

Ueland-familiens advokat mener kravet om oppreisning er prinsipielt viktig.

– Om det er grunnlag for å kreve oppreisning er det prinsipielt riktig at man idømmer det. Om det blir en utbetaling er et annet spørsmål, sier Ragnar Falck Paulsen til VG.

Drept i fjellene

Ueland og Vesterager var på en måneds lang ryggsekktur i Marokko i desember. De var begge erfarne friluftslivsfolk og studerte friluftsliv ved Universitet i Sørøst-Norge.

Det var et fransk kjærestepar som fant de to kvinnene drept utenfor et telt venninnene hadde slått opp i fjellene.

VENTER: Her venter advokater i saken på at de tiltalte skal bli ført inn i retten og at høringen skal starte. Foto: FADEL SENNA / AFP

I en video som skal ha blitt tatt opp før drapene, sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS. En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene.

les også

Terroristenes grufulle forklaringer etter Marokko-drapene

Maren Uelands mor, Irene Ueland (49), har omtalt dobbeltdrapet som «grotesk» og «galskap». Dagene etter drapet ble det arrangert fakkeltog og minneseremonier i Norge. Samtidig vakte drapene sterke reaksjoner i Marokko, hvor folket tok til gatene for å vise sin avsky etter dobbeltdrapet.

– Hvis min bror har gjort dette, burde han dø. Det er fullstendig uakseptabelt, sa broren til en av de mistenkte til VG.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen fremgikk det at både den norske familien og den danske familien er tilkjent erstatning. Det er derimot bare den norske familien til drepte Maren Ueland som ble tilkjent erstatning av retten. Den danske familien har krevd at den marokkanske stat skulle utbetale erstatningen. Dette fikk de ikke fikk medhold i. Dermed ble de ikke tilkjent erstatning i det hele tatt, ifølge deres marokkanske bistandsadvokat, Khalid El Fataoui. Artikkelen ble oppdatert 18.07.2019 klokken 17.35.

Mer om

 1. Drap
 2. Terror
 3. Krim
 4. Marokko
 5. Rettet

Flere artikler

 1. Ankesaken i Marokko starter etter planen onsdag

 2. Ueland-familien håper på dom i Marokko

 3. Nytt forsøk på å starte Marokko-rettssaken

 4. Mor ber om dødsstraff: – Verden vil være et bedre sted uten dem

 5. Derfor krever aktor dødsstraff etter Marokko-drapene

Fra andre aviser

 1. Marokko-drapsmenn dømt til døden

  Bergens Tidende
 2. Dom i Marokko-rettssaken ventes torsdag

  Aftenposten
 3. Marokko-rettssaken nærmer seg slutten

  Aftenposten
 4. NRK: Fire menn dømt til døden for drapene i Marokko

  Aftenposten
 5. Ueland-familien håper på dom i Marokko

  Aftenposten
 6. De drapsdømte i Marokko anker

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no