DUELL: Joe Biden og Kamala Harris på scenen i Detroit natt til torsdag. Foto: JIM WATSON / AFP

Obamas tidligere rådgiver: – Dette var ikke Kamala Harris’ kveld

DETROIT (VG) Joe Biden ble angrepet fra alle kanter under demokratenes debatt natt til torsdag, men det var Kamala Harris’ som ifølge kritikerne leverte den mest skuffende opptredenen.

 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas

Tidligere visepresident Joe Bidens første ord til hovedmotstanderen, California-senator Kamala Harris, var «Go easy on me, kid», som på norsk kan ha samme betydning som «ikke vær for hard mot meg», eller «ta det pent med meg».

les også

Bill er demokraten som vurderer å stemme Trump - igjen

Biden leder foreløpig ganske klart med 34 prosent av stemmene på en fersk meningsmåling fra Quinnipiac, og han måtte under debatten natt til torsdag forsvare seg mot angrep fra alle kanter.

– Jeg syns han gjorde en ganske ujevn jobb. Han startet kampanjen sin på en pidestall over alle andre, men i kveld viste han at han er der nede med de andre, sier CNNs politiske kommentator John King etter debattslutt.

Tror på Biden

Etter debattslutt møter VG kongressrepresentanten Cedric Levon Richmond utenfor Fox Theatre i Detroit. På spørsmål om hva slags type kandidat demokratene trenger for å kunne slå Trump i 2020, svarer han «Joe Biden».

STØTTER BIDEN: Cedric Levon Richmond representerer Lousiana i kongressen. Foto: Thomas Nilsson, VG

– Jeg tror han vil gi alt han har, og jeg støtter politikken hans. Jeg tror også at Trump ikke kan forsvare seg mot Biden, som har kjempet mot bøller hele livet.

– Hvordan syns du han klarte seg i debatten?

– Jeg syns han gjorde en god jobb, svarer Richmond, som representerer delstaten Louisiana, til VG.

Van Jones, som er tidligere rådgiver for Barack Obama, sier til CNN at begge de to forhåndsfavorittene kom i skyggen under debatten.

– Biden gjorde en grei nok jobb, men dette var ikke Kamala Harris’ kveld, sier han.

– Men flere av de andre fikk vist seg frem. Cory Booker fikk virkelig vist hvorfor han var her, og leverte en solid opptreden. Kirsten Gilibrand leverte også en mye bedre jobb enn forventet, sier han.

FÅR SKRYT: New Jersey-senator Cory Booker (t.h.) gjorde god figur, mener kritikerne. Til venstre Colorado-senator Michael Bennet. Foto: Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN

Også Washington Posts Aaron Blake mener Kamala Harris ikke leverte en like sterk opptreden som ventet.

– Hun var et hendig mål, og taklet det ikke akkurat godt, skriver han.

Forrige gang han delte debattscene med Kamala Harris, i Miami i juni, ble han utfordret på sin tidligere rasepolitikk. Harris var en av de første svarte studentene som på 1970-tallet ble busset til hvite skoler for å jevne ut raseforskjellene, og hun kritiserte at Biden i hans tid som senator var motstander av denne politikken, skriver AP.

Kritiserte ny helseplan

Første tema i nattens debatt var helsepolitikk, og Biden startet kjapt med et angrep på Harris nye helseplan, som hun lanserte forrige uke.

les også

– Vi må dra dette landet mot venstre

– Senatoren har hatt flere typer planer så langt, sa han, og anklaget henne for utydelighet.

Harris støtter en versjon av gratis helsehjelp for alle, mens Biden mener systemet kjent som Obamacare, fungerer.

I GANG MED VALGKAMPEN: Jill Biden hilser på en gruppe av mannens tilhengere utenfor Fox Theatre i Detroit. Foto: Thomas Nilsson, VG

– Jeg vet ikke hva slags matte dere driver med i California, sa han til Harris i et forsøk på å beskrive planen hennes som for kostbar.

– Ja, la oss snakke om matte. La oss snakke om at legemiddelindustrien i fjor tjente seg søkkrike på amerikanske familier. Du gjør ingenting med dette i din plan, og du gjør heller ingenting for å holde forsikringsselskapene ansvarlige. Det er umoralsk og det må slutte med gratis helsehjelp for alle, svarte Harris.

– Han er klar

VG fikk før debatten et svært kort møte med Joe Bidens kone Jill da hun kom ut fra Fox Theathre for å hilse på en gruppe av sin manns tilhengere. Hun hadde stor tro på at ektemannen kommer til å bite godt fra seg.

– Han kommer til å gjøre en god jobb. Han er sterk, han er klar for det. Jeg tror det kommer til å bli svært bra, sa Jill Biden til VG.

Utfordret på deportasjoner

Etter helsepolitikk, var det migrasjonspolitikk og innvandring som sto for tur. Biden ble utfordret på at svært mange barn ble deportert fra USA under hans tid som visepresident under Obama.

– Vil det skje igjen om du blir president? spurte moderatoren.

– Absolutt ikke, svarte Biden.

Store protester ble hørt i salen mens Biden snakket om dette, og en journalist fra New York Times sier de stammet fra en organisasjon som jobber for migranters rettigheter.

– Du kan ikke få i pose og sekk

Under denne delen av debatten ble Biden angrepet fra alle kanter. Av New York-ordfører Bill de Blasio ble han utfordret på om han prøvde å stoppe deportasjonene. New Jersey-senator Cory Booker kastet seg også inn, og anklaget Biden for å vise til sin tid som visepresident under Obama kun når det passet ham.

PROTESTER: En demonstrant utenfor Fox Theatre natt til torsdag. «Stopp alle deportasjoner på dag én», står det på plakaten. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– Du kan ikke få i pose og sekk. Dessuten uroer det meg at du sier at man kan komme rett inn i landet dersom man har høyere utdanning – det er jo dette Trump vil. Men alle har verdigheter og rettigheter, sa han.

Booker utfordret også Biden på hans plan for å reformere USAs rettsvesen, som han tidligere har kalt en ufullstendig løsning på en krise.

les også

Slik kan Trump gjøre innreiseforbudet lovlig

Til angrep på Trump

Selv om kandidatene var på plass for å diskutere med hverandre, gikk flere av dem også til angrep på sittende president Donald Trump, og Booker var blant dem som tok til orde for å stille ham for riksrett. Julián Castro, som var en minister under Obama, sa at presidenten er en rasist ,mens Jay Inslee, som er guvernør for Washington, kalte ham en «hvit nasjonalist».

I en kommentar på Twitter før debattstart kommenterer Trump debatten kvelden før – hvor ti kandidater blant annet diskuterte hva som skal til for å slå ham i 2020.

– Veldig lave seertall for den demokratiske debatten i går kveld. De er desperate etter Trump!

Under debatten natt til onsdag, også den med ti kandidater, var det først og fremst de to venstrelente kandidatene Elizabeth Warren og Bernie Sanders som dominerte, og de sto samlet mot kritikken om at de er «for ekstreme» til å kunne slå den sittende presidenten.

VG møtte Warren før debatten, og da fortalte hun blant annet hva hun mener skal til for å slå Donald Trump i 2020:

For å sikre seg en plass i de neste debattene i september, må kandidatene ha en oppslutning på minst to prosent i flere meningsmålinger, og skaffe minst 130.000 individuelle givere til sine kampanjer. Disse kravene er ventet å slanke antallet kandidater kraftig, skriver NBC.

Les også

 1. De vil alle bli USAs neste president – slik vurderer ekspertene dem

  Så langt har elleve demokrater meldt seg på i kampen om å bli partiets presidentkandidat i 2020.
 2. Bill er demokraten som vurderer å stemme Trump – igjen

  MONROE, MICHIGAN (VG) Han var folkevalgt demokrat, men stemte likevel på Donald Trump.
 3. I strupen på Trump før nattens debatt

  TOLEDO, OHIO (VG) Hun er blant de heteste kandidatene til å bli demokratenes presidentkandidat.
 4. Hisset på seg Baltimore i nye Twitter-angrep: – Trumps retorikk har alltid vært rasistisk

  USAs president kaller Baltimore for «et rotte- og gnagerinfisert rot».
 5. Borgerrettsveteran mener Trump er rasist

  Borgerrettsveteranen Elijah Cummings, som er leder for kontrollkomiteen i Representantenes hus, sier han er overbevist…
 6. Sanders om Trump: – Han er en patologisk løgner, jeg forteller sannheten

  DETROIT/OSLO (VG) De to progressive senatorene Elizabeth Warren og Bernie Sanders sto under demokratenes debatt samlet…

Mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden

Flere artikler

 1. Demokratenes presidentdebatt i natt: – Joe Biden må være forberedt

 2. Hintet om Bidens alder: – Har du glemt hva du sa?

 3. Klart for avgjørende debatt: Warren er på vei opp

 4. Buttigieg og Warren i opphetet krangel: – Jeg selger ikke tiden min

 5. Joe Biden angrepet for samarbeid med rasister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder