VARETEKTSFENGSLET: Mulla Krekar i Oslo tingrett onsdag. Foto: Odin Jæger

Mulla Krekars svigersønn pågrepet - nekter å bli utlevert til Italia

LONDON (VG) Mulla Krekars svigersønn (36) er pågrepet og varetektsfengslet frem til november. I likhet med Krekar er han dømt for terrorplanlegging i en italiensk domstol.

Mulla Krekars svigersønn møtte i Westminster Magistrates’ Court i London torsdag ettermiddag. Her besluttet retten at han vil være varetektsfengslet frem til høringen som vil finne sted i november.

VG har vært i kontakt med mulla Krekars advokat Brynjar Meling, som opplyser at mannen ble pågrepet i England, hvor han er registrert bosatt.

Meling fikk høre om pågripelsen onsdag kveld.

Da Krekars svigersønn fikk spørsmål om han vil la seg bli utlevert til Italia svarte han nei. Han møtte i retten sammen med en annen mann som også er dømt i saken i Italia. Også han vil varetektsfengslet, og nekter å bli utlevert.

Svigersønnens advokat vil ikke uttale seg om saken. Under fengslingsmøte sa både han og den andre mannens advokat at det ikke er unndragelsesfare, og at det dermed ikke er behov for at deres klienter varetektsfengsles.

Dommeren var imidlertid klar på at de to mennene har sterk tilknytning til Irak, og at de skal ha tydelige roller i terrornettverket «Rawti Shax».

Det er dette nettverket Krekar mistenkes for å lede.

På grunn av dette mente dommeren at det var overveiende sannsynlighet for at de to mennene ville flykte og ikke møte i retten igjen, dersom de ble sluppet fri. Begge mennene kan be om å slippe fri gjennom kausjon neste uke. Da må de igjen møte i retten.

Westminster Magistrates’ Court i London, hvor Krekars svigersønn er ventet å delta i et fengslingsmøte i dag. Foto: Reuters

Har norsk oppholdstillatelse

Krekars svigersønn skal ifølge TV 2, som omtalte saken først, ha norsk oppholdstillatelse. Han skal ifølge kanalen ha hatt ansvaret for økonomistyringen i terrornettverket «Rawti Shax», der Krekar mistenkes for å være leder.

Totalt seks personer, som italienske myndigheter mener tilhører nettverket, ble dømt til fengselsstraffer i den italienske domstolen i Bolzano mandag.

Den 36 år gamle svigersønnen ble dømt til 7,5 års fengsel, mens mulla Krekar ble idømt 12.

Ingen av de dømte har deltatt i rettssaken i Italia.

Les også: Italia vil be om at mulla Krekar utleveres

Også to norske statsborgere en mann i 30-årene bosatt i Østfold og en mann i 40-årene bosatt i Buskerud, er blant de dømte. Begge er opprinnelig irakere.

PST opplyste til NTB tirsdag at det ikke er noen planer om å pågripe dem, til tross for at de, i likhet med Krekar, begge er internasjonalt etterlyst for pågripelse i Italia.

– De to øvrige er også internasjonalt etterlyst, men kan ikke utleveres ettersom de er norske statsborgere og ble derfor ikke pågrepet, sa PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

De to andre dømte er også bosatt i England, ifølge italienske medier.

– Tillit fra Krekar

Det var fullt i salen da Krekars svigersønn og en annen mann som er dømt i samme sak møtte i retten i London torsdag ettermiddag. Flere av vennene deres hadde møtt opp for å følge fengslingsmøtet.

Dommeren var tydelig på at de begge har en «alvorlig dom» hengende over seg, og at fengselsstraffen er forespeilet til å bli lang. Hun viste til at de begge skal ha hatt roller i Rawti Shax som innebærer å planlegge aktiviteter, rekruttere medlemmer og at de var klare til å delta i terrorhandlinger i Europa.

Dommeren snakket også om mulla Krekar under rettsmøtet. Hun understreket at den 36 år gamle mannen er hans svigersønn, og at han har tillit fra mannen som er mistenkt for å ha hatt en lederrolle i organisasjonen.

Dømt for terrorplanlegging

Terrornettverket, Rawti Shax, som italienske myndigheter mener Krekar leder, skal ha tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

I retten mandag gikk aktor Pasquale Profiti i detaljer gjennom gruppens aktiviteter, takket være avlytting samlet sammen av det norske politiet, skrev Rai news.

KAOS: Det var kaos i Oslo tingrett onsdag, da mulla Krekar møtte til fengslingsmøte. Foto: Kyrre Lien

Krekar ble få timer etter at dommen falt i Italia pågrepet av PST i leiligheten i Oslo. Han ble onsdag varetekstefengslet i fire uker.

Krekar avviser at italienerne har noen sak mot ham, og kaller det hele for en «politisk prosess».

– Italia sier at jeg har en organisasjon. Jeg har ingen organisasjon. Jeg mener de er falske, sa mulla Krekar før rettsmøtet onsdag.

– Jeg har ingen kontakt med Italia. Dette er en politisk sak.

les også

Dette kan skje med mulla Krekar

Vil ha Krekar utlevert

Justisdepartementet bekrefter overfor VG at Italia vil kreve Krekar utlevert.

«Justisminister Alfonso Bonafaede vil undertegne utleveringsbegjæringen i løpet av de kommede dager, og så snart dokumentasjonen som skal vedlegges begjæringen er blitt oversatt, vil alt bli oversendt. Uansett innen tidsfristen som Europakonvensjonen fastsetter, som er 40 dager fra arrestasjonen fant sted», heter det i e-posten fra Justisdepartementet.

Her pågripes Krekar i Oslo mandag kveld:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder