PUTINS MANN: Mikhail Misjustin kom fra skattevesenet og ble overraskende utnevnt til statsminister i januar. Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / SPUTNIK POOL

Russlands statsminister coronasmittet

Den russiske statsministeren Mikhail Misjustin (54) er smittet av corona-viruset, melder nyhetsbyrået RIA Novosti. Han har meldt ifra til president Vladimir Putin om sykdommen.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over 96 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Misjustin ble overraskende utnevnt til statsminister så sendt som i januar da Putin valgte å bytte ut sin gamle venn Dmitrij Medvedev.

Visestatsminister Andrej Belousov er fungerende statsminister mens Misjustin er selvisolert, forteller Putin selv på russisk TV.

Statsministeren har fått diagnosen samtidig som Russland får stadig flere bekreftede corona-smittede og stadig flere dødsfall.

Per torsdag er det meldt 106.498 smittede og 1073 døde, viser VGs oversikt.

les også

Russland landet fallskjermjegere i Arktis: – Ingen har gjort dette før oss

President Putin er blant dem som har varslet at Russland fortsatt ikke er over det verste. Statsminister Misjustin har vært sentral i kampen mot corona-spredning.

– Kjære Vladimir Vladimirovitsj, det har nettopp blitt kjent at testene jeg har tatt for corona-viruset, har gitt positivt resultat. Jeg må følge kravene om selvisolasjon og overholde instruksjonene fra leger. Dette må gjøres for å beskytte kollegene mine, sa Misjustin da han orienterte Putin om sykdommen – per video.

Putin svarte med å ønske statsministeren «god bedring».

les også

Frykter store mørketall i Russland: – Sykehusansatte tør ikke si sannheten

– Jeg tror du kommer til å være i god form. Ring meg fra sykehuset, sa presidenten, men det er ingen opplysninger om at Misjustin foreløpig er innlagt.

I opptaket fra videomøtet mellom de to henvender Misjustin seg også til det russiske folk og ber dem være forsiktige og følge corona-tiltakene i disse travle mai-dagene, da russerne normalt sett skal markere 1. mai og seiersdagen 9. mai - og da folk også gjør våronna i sine kjøkkenhager utenfor byen.

– Disiplinen fra hver enkelt av oss er viktig for at vi skal overvinne viruset.

les også

Russland tar WHO i forsvar etter Trump-kritikk

Ifølge presidentens talsmann Dmitrij Peskov blir Vladimir Putin jevnlig testet for corona-viruset. Putin har i lang tid gjennomført møter med sine nærmeste folk på video.

Så sent som tidligere torsdag kom statsminister Misjustin med en ny støttepakke til næringsliv og private. Regjeringen har fått kraftig kritikk for at de ikke har gitt nok støtte til corona-rammede.

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen sa tidligere denne uken til VG at hun frykter at det er store mørketall i Russland.

I Norge har nå myndighetene oppdatert sine coronaråd og rettningslinjer:

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset internasjonalt
 3. Russland

Flere artikler

 1. Russland benekter at mirakel-tallene er juks

 2. Nyhetsbyrå: Tilstanden alvorlig for omstridt president

 3. Her viser overlegen Putin rundt. Nå har han selv testet positivt.

 4. Legen ga Kreml corona-kritikk. Så ble hun pågrepet.

 5. Ambulansearbeider: Ventet i 15 timer på å levere pasient

Fra andre aviser

 1. Putins talsmann innlagt på sykehus med korona

  Aftenposten
 2. I Norge er det hytteforbud. I dette landet ble innbyggerne bedt om å dra på hytta.

  Aftenposten
 3. Dette skulle være Putins jubelår. Nå har koronakrisen gjort ham mer upopulær enn noen gang.

  Aftenposten
 4. Landet deler grense med Norge. Men i Russland ser koronahverdagen annerledes ut.

  Aftenposten
 5. Russland gjenåpner midt i krisen

  Bergens Tidende
 6. Russland vil bruke nær 700 milliarder på krisetiltak

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder