HABIL: Pall Hreinsson er EFTA-domstolens nye president. Han avviser blankt at han leder en «kenguru-domstol», slik forgjengeren hevder. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Mener EFTA-domstolen er blitt en «kenguru-domstol»

LUXEMBOURG (VG) EFTA-domstolen avviste mandag alle påstander om egen inhabilitet i den omstridte Fosen-Linjen saken. Nå går domstolens eks-president ut med tung kritikk mot domstolen som «frikjente» seg selv.

– En «kenguru-domstol» er en domstol som hopper i alle retninger. Når de selv ikke klarer å se at to av dommerne er inhabile, kommer oppnavnet til sin rett, sier Carl Baudenbacher til VG.

Han var president i EFTA-domstolen i 15 år, fram til våren 2018.

Nå er Baudenbacher sterkt bekymret for uavhengigheten til domstolen, som har en overnasjonal funksjon som den øverste domstolen i tvister om EØS-avtalen.

les også

EFTA-dommer diskuterte omstridt sak med Høyesterett – kan ha gjort seg inhabil

Andre gang

Kritikken rammer hans etterfølger Pall Hreinsson, den nåværende presidenten i domstolen.

Mandag avviste domstolen alle anklager om inhabilitet i forkant av den muntlige høringen om erstatningssaken som Fosen-Linjen har reist mot AtB etter at selskapet ikke fikk tilslaget på en fergerute over Trondheimsfjorden.

Bakgrunnen er at EFTA-domstolen for andre gang skal tolke EU-retten i dette konkrete søksmålet, på anmodning fra Høyesterett.

KENGURU-DOMSTOL: Carl Baudenbacher, tidligere president i EFTA-domstolen, er kritisk til sin etterfølger i domstolen. Foto: Erlend Daae, VG

Omkamp

– Slik jeg ser det, har domstolen åpent invitert norsk Høyesterett til omkamp om EFTA-domstolens første uttalelse, når de ber om å få saken tilbake til en ny vurdering. sier Carl Baudenbacher til VG.

Men EFTA-domstolens nye president, Pall Hreinsson, tar sterk avstand fra påstanden om at domstolen han leder, blir kalt for en «kenguru-domstol» av den forrige presidenten:

– President Hreinsson mener at uttalelsen om «kenguru-domstol» er upassende, spesielt når de kommer fra en tidligere president i domstolen, skriver Olafur Einarsson, domstolens registrar eller juridiske sekretær, i en e-post til VG.

EFTA-domstolen: Avviser inhabilitet

Baudenbacher sier at han er urolig for EFTA-domstolens anseelse i behandlingen av Fosen-Linjen saken, etter at Høyesterett har bedt den overnasjonale domstolen om uttalelse nummer to i samme sak.

Eks-presidenten mener at domstolen har rotet det til for seg selv ved indirekte å be Høyesterett om å sende saken til Luxembourg for andre gang, som VG avslørte fredag, og uten at noen av partene i tvisten hadde bedt om det.

Baudenbacher har også åpent kritisert at den norske dommeren Per Christiansen skulle delta i behandlingen av rettstvisten for andre gang, etter at han tok opp saken direkte med justitiarius i Høyesterett, Toril Marie Øie.

Sykmeldt

Dommer Per Christiansen ble brått syk i forrige uke, og er nå satt utenfor Fosen Linjen-saken og erstattet av den norske settedommeren Ola Mestad. Mandag morgen avgjorde de to andre dommerne i saken at Hreinsson ikke er inhabil, uten noen nærmere begrunnelse.

Normal kontakt

Hreinsson sier til VG via sin juridiske sekretær at han mener kontakt mellom EFTA-domstolen og nasjonale domstoler er en del av domstolens normale funksjon.

Han avviser at han og dommer Christiansen sto sammen om å oppfordre Høyesterett til å sende Fosen-Linjens erstatningskrav til EFTA-domstolen for andre gang:

«President Hreinsson var ikke klar over at samtalen mellom dommer Christiansen og justitiarius Øie ville berøre muligheten for en andre runde i Fosen-Linjen saken», skriver Olafur Einarsson til VG.

Da domstolen senere utsatte sin høring fra mars til mai, etter at Christiansen var utsatt for et uhell, opplyser Einarsson at Hreinsson tok kontakt med Høyesterett og den forberedende dommeren Bergljot Webster. Ut over det har Hreinsson ikke hatt kontakt med Høyesterett om denne saken, opplyser han.

Omstridt norsk EFTA-dommer er blitt sykmeldt

Ga Fosen-Linjen medhold

Carl Baudenbacher var selv med på den forrige uttalelsen i domstolen om Fosen-Linjen saken, i 2017. Da åpnet EFTA-domstolen for at selskap som går glipp av anbud på grunn av formelle feil i anbudsprosessen, kan ha krav på full erstatning for fortjenesten de forventet dersom de hadde fått kontrakten.

Både AtB og den norske regjeringsadvokaten mener at EFTA-domstolens avgjørelse ikke var riktig tolkning av europeisk rett.

Frostating lagmannsrett valgte også å se bort fra denne uttalelsen. Fosen-Linjen fikk 1,5 millioner kroner i erstatning for utlegg med anbudet i lagmannsretten, men fikk ikke medhold i kravet om dekning av fortjeneste på 83 millioner kroner, pluss renter.

Det er denne avgjørelsen begge partene har anket til Høyesterett, og som har åpnet en ny runde i EFTA-domstolen. Høyesterett skal etter planen høre partene i denne saken i et åpent rettsmøte i juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder