KONKLUDERT: Majoritetsleder Nancy Pelosi, leder i justiskomiteen i Representantenes hus Jerrold Nadler og etterretningskomité-leder Adam Schiff la frem sine to anklagepunkter på en pressekonferanse tirsdag. Foto: AP

Demokratene klare med riksrett-tiltalen mot Trump

Demokratene har konkludert med at Donald Trump har motarbeidet Kongressen og misbrukt sitt embete, og er ett steg nærmere å stille presidenten for riksrett. - Latterlig, svarer presidenten.

 • Sven Arne Buggeland
 • Halvor Bjørntvedt
 • NTB

Demokratene har presentert to anklagepunkter mot Trump - maktmisbruk og motarbeiding av Kongressen. Neste steg er at Representantenes hus skal stemme over anklagene, antagelig allerede neste uke.

En tredje anklage som dreier seg om hindring av offentlig rettsutøvelse, i dette tilfellet i forbindelse med Mueller-etterforskningen, er blitt diskutert, ifølge CNN. Demokratene har imidlertid besluttet å konsentrere seg om Ukraina-skandalen.

Se VG Spesial: Kommer Trump til å miste makten?

Demokratene mener at president Donald Trump brøt grunnloven, ved at han skal ha prøvd å presse Ukraina til å gripe inn i det kommende presidentvalget i USA i 2020. Videre mener de at han skal ha motarbeidet Kongressen i deres arbeid med å granske disse handlingene.

– Det er klanderverdig av presidenten å bruke sitt embete for å få en upassende personlig fordel, mens han overser eller skader nasjonale interesser, uttalte justiskomiteens leder Jerry Nadler på pressekonferansen i dag.

Les de fullstendige anklagene her.

Demokratene mener at Trump forsøkte å presse Ukraina til å etterforske hans politiske rival Joe Biden, ved å holde tilbake 3,6 milliarder kroner i amerikansk støtte.

les også

Nancy Pelosi fortsetter riksrettssaken: – Trump har misbrukt makten sin

– En president som mener han ikke kan stilles til ansvar overfor det amerikanske folket og Kongressens myndighet til å iverksette riksrett, er en president som ser seg selv som en som står over loven, fremholdt Nadler på pressekonferansen.

Nadler påpekte at presidenten har en tillit fra folket som er uten sidestykke.

– Når han forråder den tilliten og setter seg selv foran landet, setter han grunnloven, demokratiet og vår nasjonale sikkerhet i fare, uttalte Jerry Nadler i dag.

Bedyrer uskyld

Trump har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt, og har anklaget Demokratene for å drive et politisk motivert spill med hensikt å presse ham ut av presidentembetet.

– Nadler har akkurat sagt at jeg «presset Ukraina til å manipulere vårt 2020-valg». Latterlig, og han vet det er løgn. Både presidenten og utenriksministeren i Ukraina har gjentatte ganger sagt at det ikke var noe press. Dette vet Nadler og Demokratene, men de nekter å innrømme det, skriver presidenten.

Pressetalsperson i Det hvite hus, Stephanie Grisham, kaller de to anklagene for «grunnløse», og et forsøk på å undergrave den sittende presidenten, skriver CBS News. Ifølge Det hvite hus vil presidenten møte i Senatet for å «håndtere de falske anklagene», og at han forventer å bli fullstendig frikjent.

les også

Her renner det over for Joe Biden - kaller velger forbannet løgner

Justiskomiteen vil allerede i morgen onsdag stemme over anklagene, noe som omtales som en ren formalitet. Deretter vil anklagene legges frem for Representantenes hus i plenum i neste uke. Ettersom Demokratene har flertall i huset er det forventet at anklagene får passere. Isåfall vil Trump bli stilt for riksrett i Senatet tidlig neste år, der hans eget parti har flertall.

Adam Schiff, leder i etterretningskomiteen i Representantenes Hus, sier at Demokratene ikke kan vente på rettslige kjennelser som kan gi dokumentinnsyn og tilgang til vitner som Det hvite hus ikke vil fremskaffe.

– Å vente vil bety at presidenten kan jukse i nok et valg, uttalte Schiff.

– Skal følge samvittigheten

På spørsmål mandag om hun har nok stemmer til å få Trump stilt for riksrett, svarte Nancy Pelosi at hun vil at politikerne skal avgi sin stemme samvittighetsfullt.

– I en sak som denne teller vi ikke stemmer. Folk skal bare gjøre det kjent hva de tenker om det. Jeg har ikke telt stemmer, og jeg kommer ikke til å gjøre det, sa Pelosi.

Siden Pelosi først offentliggjorde at Demokratene ville åpne riksrettsprosess mot Trump, har det gått 78 dager. Til sammenligning tok forrige riksrettsprosess, mot Bill Clinton i 1999, 127 dager fra start til slutt.

Les også

Mer om

 1. Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Riksrett

Flere artikler

 1. Riksrettssakens aktorat offentliggjort

 2. Riksrettssak rett rundt hjørnet

 3. Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump

 4. Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

 5. Full stillingskrig i Kongressen: Krever interne e-poster og nye vitner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder