KJEMPER: Regjeringen utsatte brexit-avstemningen, og Boris Johnson kan de neste dagene fortsette å kjempe for flertall for sin avtale. Foto: Reuters

Brexit-forvirret? Dette kan skje nå

Boris Johnson ber EU om brexit-utsettelse etter en dramatisk dag i Underhuset. Hva betyr det? Her er «superlørdag» og veien videre enkelt forklart.

 • Martha C. S. Holmes
 • Synne Eggum Myrvang
 • Sven Arne Buggeland

For første gang på 37 år samlet det britiske parlamentet seg på en lørdag for å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale, derav «superlørdag».

Men hele avstemningen ble utsatt.

Underhuset vedtok nemlig et forslag fra Sir Oliver Letwin som innebærer at den britiske statsministeren må gjøre det han minst av alt ønsket: Å be EU om en utsettelse av brexit.

Fristen for å gjøre det var ved midnatt norsk tid. Klokken 23 bekreftet EU-presidenten at han hadde mottatt brevet.

Dette kan skje nå

Vi har snakket med førstelektor Øivind Bratberg ved UiO, førstelektor Jan Erik Mustad ved UiA og professorene Kristian Steinnes og Gary Love ved NTNU. Basert på samtalene kan VG presentere disse mulige scenariene for veien videre:

 • Brexit blir utsatt
 • EU sier nei til at Storbritannia får utsettelse
 • Nyvalg om brexit-avtalen i parlamentet
 • At det blir brexit - uten en avtale
 • Det stilles mistillitsforslag til regjeringen
 • Ny folkeavstemning

Under beskriver vi de ulike mulige utfallene nærmere:

Utsettelse av brexit

Hvis EU sier ja til at Storbritannia får en brexit-utsettelse, kan brexit skje på et senere tidspunkt.

UTSETTER: Parlamentet besluttet å stemme for at brexit ikke finner sted uten at viktige lover er på plass først. Det betyr utsettelse – og brexit kan skje senere. Foto: House of Commons / AP

Boris Johnson sa selv lørdag at han ikke kom til å be EU om en utsettelse av brexit, selv om eksperter ikke har pekt på noen åpenbar vei utenom.

Det ble spekulert i om han hadde funnet et smutthull, eller om utsettelses-nekten kan ha vært et spill for galleriet. Hvis ikke kunne saken endt i rettssystemet.

Hvis EU innvilger utsettelsen, er ikke kampen over. Da vil avtalen debatteres grundig i parlamentet i tiden fremover.

Dette kan føre til en tøff debatt om både avtalen og den tilhørende lovgivningen, som kan trekke ut i tid.

EU sier nei til utsettelse

Boris Johnson er ikke garantert noen brexit-utsettelse selv om han ber om det.

ALLE MÅ SI JA: Alle EUs 27 medlemsland må si ja til at brexit kan utsettes hvis Boris Johnson ber om det. Foto: HOLLIE ADAMS / EPA

Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har uttrykt skepsis til dette.

Ekspertene VG har snakket med tror imidlertid at en brexit uten avtale potensielt vil ha så store konsekvenser, også for EU, at det lite sannsynlig at de sier nei, spesielt om det utlyses et nyvalg.

Nyvalg

Både i mindretallsregjeringen og Labour-opposisjonen har det vært uttrykt ønsker om å stokke kortene på nytt i et valg, i håp om at en av sidene skal oppnå flertall i parlamentet.

VIL HA NYVALG: Denne skotske nasjonalistlederen, Ian Blackford, ba om nyvalg under «superlørdag». Foto: Jessica Taylor / AP

Ekspertene VG har snakket med mener Boris Johnson manøvrerer seg mot et nyvalg, som krever 2/3 flertall i parlamentet, for å sikre seg en brexit-seier.

Det er lite sannsynlig at et valg vil finne sted før den 31. oktober, fordi det vil være for kort frist. Det vil også være risikabelt for dem som vil være sikre på at man ikke risikerer en brexit uten avtale før man holder et valg.

En lovnad om nyvalg kan dessuten være en konkret grunn for at EU kan innvilge en brexit-utsettelse.

Brexit uten avtale den 31. oktober

En såkalt no deal, der britene forlater EU uten å bli enige om en avtale og et tilhørende lovverk, kan bli dramatisk.

KAN KOSTE: Ikke bare britene er bekymret for at Storbritannia forlater EU uten en avtale. Det kan også koste Norge 3,8 milliarder kroner, kom det frem da finansdepartementet la frem statsbudsjettet tidligere i oktober. Foto: Frode Hansen

Klarer ikke parlamentet å enes om dette innen den 31. oktober, og Storbritannia heller ikke får innvilget en brexit-utsettelse fra alle de 27 EU-medlemslandene, vil Storbritannia forlate EU uten en avtale.

Da vil Storbritannia umiddelbart forlate tollunionen og EUs indre marked. Ifølge Finansdepartementet, kan dette også koste Norge dyrt.

Mistillitsforslag

Et nyvalg kan også utløses på dramatisk vis – ved at det stilles mistillitsforslag mot regjeringen til Boris Johnson.

MISTILLIT: At det stilles mistillitsforslag mot regjeringen for å få statsminister Boris Johnsen ut er et mulig utfall. Foto: Matt Crossick / Matt Crossick

Det skotske uavhengighetspartiet SNP har tatt til orde for at opposisjonen må samle seg, og stille mistillitsforslag til regjeringen for å få Boris Johnson ut av statsministerkontoret.

Et mistillitsforslag krever bare simpelt flertall. Men på samme måte som et nyvalg, kan dette være risikabelt: Hvis opposisjonen går inn for et mistillitsforslag nå, kan de risikere at Boris Johnson suspenderer parlamentet slik at Storbritannia går ut av EU uten en avtale den 31. oktober.

Labour-leder Jeremy Corbyn har sagt at han ikke vil støtte et mistillitsforslag før en brexit uten avtale er utelukket, men han har ikke lukket døren for det.

Ny folkeavstemning

Flere vil at folket skal få stemme over brexit på nytt. Blant dem er opposisjonsleder Jeremy Corbyn.

DEMONSTRASJONER: Titusenvis av demonstranter tok til gatene på «superlørdag» for å bli i EU. Foto: Matt Crossick

Men tidligere forslag om en folkeavstemning over en eventuell brexit-avtale før den blir endelig vedtatt, har allerede blitt nedstemt i parlamentet.

Skulle det bli utlyst et nyvalg der Labour vinner og Jeremy Corbyn blir ny statsminister, har han sagt at han vil introdusere lovgivning som sikrer at en ny folkeavstemning finner sted.

Les også

Flere artikler

 1. Eksperter om brexit-drama: – Boris går for nyvalg

 2. Kaoset fortsetter: Boris trenger 33 stemmer for brexit-seier

 3. Brexit-blodbadet: I går ble Boris Johnson ydmyket, men i kveld kan det bli verre

 4. Kritisk uke for Boris Johnson: – Et partikupp er på gang

 5. Boris Johnson har mistet flertallet - hastedebatt i parlamentet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder