STRONG MAN OG ETTERFØLGER: Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazarbajev (t.v) sammen med den nyvalgte lederen Kassym-Jomart Tokajev (t.h, rosa slips).

STRONG MAN OG ETTERFØLGER: Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazarbajev (t.v) sammen med den nyvalgte lederen Kassym-Jomart Tokajev (t.h, rosa slips). Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV / X03434

Ny leder valgt etter 30 år: Hundrevis av demonstranter og journalister anholdt

Med 70 prosent av stemmene arver Kassym Tokajev makten etter Nursultan Nazarbajev i Kasakhstan. Valget beskrives som et narrespill.

Tokajev blir dermed den andre lederen i Kasakhstan etter Sovjetunionens fall. Forgjengeren Nursultan Nazarbajev har sittet med makten i det sentralasiatiske landet siden 1990.

Valgdagen ble preget av anklager om valgfusk samtidig som hundrevis av demonstranter, journalister og menneskerettighetsaktivister ble anholdt.

les også

Kasakhstans president fikk lege til å teste maten og brukte egne kelnere

Det fikk norske Marius Fossum kjenne på. Han er i Almaty i Kasakhstan for menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité (NHC), og ble anholdt av politi tidligere i ettermiddag da han observerte en demonstrasjon av opposisjonen. Han ble løslatt kort tid senere, men flere demonstranter er fortsatt arrestert, melder organisasjonen.

– Fritt vilt

– I dag virket det som alle var fritt vilt for politiet. Journalister, observatører og folk som rett og slett var på feil sted til feil tid sto i fare for å bli anholdt, sier Fossum, som er NHCs stedlige representant i sentral-Asia, til VG.

Nå som valgresultatet har blitt klart, forteller Fossum om rapporter om åpenlyst valgfusk.

les også

De glemte diktaturene

– Det har kommet inn masse rapporter om valgfusk og "ballot-stuffing". Det er skrinne forhold for å holde frie valg i Kasakhstan, og det er definitivt ikke 70 prosent som har stemt på Tokajev, sier Fossum.

Nazarbajev, som tidligere i år utpekte sin etterfølger, men har beholdt sentrale verv som leder av regjeringspartiet og det nasjonale sikkerhetsrådet, har bygget opp en personkult rundt seg selv i løpet av de snart 30 årene han har hatt makten.

Politiet fraktet bort demonstranter som protesterte under valget søndag. Foto: AP / NTB scanpix

Ga hovedstaden nytt navn

De autoritære tendensene til Nazarbajev har fått bisarre utslag:

Tidligere i år ble det bestemt at landets hovedstad Astana nå skulle hete Nur-Sultan, for å hedre Nazarbajev. Tidligere valg i Kasakhstan har gitt Nazarbajev over 99 prosent av stemmene, og han har selv igangsatt forskning på hvordan man kan oppnå evig liv.

les også

Ikke lenger bare «Boratistan»

Han har ved en tidligere anledning sagt at overgangen til demokrati i landet ikke trenger å skje før 2050, fordi kasakhstanere visstnok ikke skal være klare for det.

DEN NYE PRESIDENT: Kassym Jomart ble, ikke overraskende, valgt til Kasakhstans nye leder. Foto: Scanpix

Fossum medgir at det er utfordrende å rette internasjonalt søkelys mot menneskerettighetssituasjonen i Kasakhstan, både på grunn av landets viktige økonomiske posisjon samt at det sammenlignet med versting-land i regionen, kommer bedre ut.

– Vi merker oss at det er varierende villighet blant vestlige diplomater og myndigheter til å stille menneskerettslige krav til økonomisk samarbeid. Kasakhstan er ivirge til å selge et bilde av seg selv som et land der det ikke står så ille til med menneskerettighetene og har ofte tjent på en sammenligning med menneskeretts-verstinger som Turkmenistan og Tadsjikistan i samme region. All image-byggingen faller imidlertid sammen på dager som denne når hele verden ser hvordan staten slår ned på fredelige demonstranter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder