MINTES DE DØDE: Tusenvis av blomster ble lagt ned utenfor flyplassen Schiphol til minne om de døde i 2014.

MINTES DE DØDE: Tusenvis av blomster ble lagt ned utenfor flyplassen Schiphol til minne om de døde i 2014. Foto: Mona Grivi Norman / VG

Fire personer siktet for nedskytingen av MH17-flyet

Tre russere og en ukrainer er siktet for å ha skutt ned passasjerflyet fra Malaysian Airlines over Øst-Ukraina i 2014.

Det opplyser gruppen på en pressekonferanse i Nederland onsdag.

Det er nærmere fem år siden at Maylasia Airlines-flyet med 298 personer om bord ble skutt ned over Ukraina.

Les også: Dramatisk amatørvideo viser MH17 rett etter styrten

De fleste passasjerene var fra Nederland. Mennesker fra Malaysia og Australia var også om bord. 80 av passasjerene var barn.

Etterforskningsgruppen ledes av nederlandske myndigheter og har også malaysiske, australske, belgiske og ukrainske representanter.

298 DØDE: Flyet var på vei fra Nederland til Malaysia da det ble skutt ned over Ukraina. Foto: Kyrre Lien

les også

Jakten på de skyldige etter flykatastrofen i 2014

Pluss content

I tillegg til fysiske bevis, har gruppen også gått gjennom bilder, filmopptak og vitneforklaringer.

Les også: Dette var pilotenes siste ord før styrten

I 2015 slo en rapport fra den nederlandske havarikommisjonen fast fast atBoeing 777-flyet ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett. Raketten ble avfyrt fra et 320 kvadratkilometer stort område kontrollert av prorussiske opprørere i Øst-Ukraina.

DREPT: Da VG var på hovedåstedet den 20. juli 2014 ble omkomne fortsatt hentet ut av området. Væpnede separatister sto vakt. Foto: Kyrre Lien/VG

Rapporten beskrev de siste skrekk-sekundene om bord i flyet. Raketten detonerte like utenfor flyet på venstre side av cockpit.

Slektninger: Prøvde å ringe de dødes telefoner i Ukraina - fikk svar

Fragmenter fra raketten, og det påfølgende trykket som oppstod, førte til at cockpit delte seg fra resten av flykroppen. De tre medlemmene av besetningen som befant seg i cockpit døde momentant av dette.

Les også: Dette var pilotenes siste ord før styrten

Eksplosjonen, og at flyet bokstavelig talt ble revet fra hverandre, utløste umiddelbart en rekke ekstreme forhold: Blant annet tap av oksygen, kraftige luftstrømmer, løse objekter som fløy rundt og ekstrem kulde.

Disse forholdene førte til at mange enten døde eller ble bevisstløse.

Etter at flyet ble truffet, tok det ett til halvannet minutt før flyet krasjet i bakken. Etterforskerne har ikke klart å fastslå nøyaktig når menneskene om bord døde, men har konkludert med at ingen kunne ha overlevd selve krasjet.

Den nederlandske etterforskningsgruppen sa allerede i 2015 at de hadde identifisert flere interessante personer. Samtidig understreket de at de ikke hadde mandat til å ta stilling til hvem som sto bak nedskytingen. Det ble dermed satt ned en egen internasjonal etterforskningsgruppe, ledet av Nederland, som skulle finne svaret på dette.

RAPPORT: Skutt ned av russisk rakett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder