FØLGER MED: USAs president Donald Trump fulgte utviklingen fra Det hvite hus tirsdag kveld amerikansk tid. Foto: Alex Brandon / AP

Trump etter angrepene i Irak: – Alt er bra!

NEW YORK/BEIRUT/OSLO (VG) I sin første kommentar etter det iranske rakettangrepet, skryter USAs president Donald Trump av det amerikanske militæret.

Det ble først varslet at Trump skulle holde en TV-sendt tale etter angrepene mot de amerikanske militærbasene i Irak. Hans første kommentar kom i stedet på Twitter:

– Alt er vel! Raketter avfyrt fra Iran mot to amerikanske militærbaser i Irak. Vurderingen av tap og skadeomfang skjer nå. Alt vel så langt! Vi har det mektigste og mest velutstyrte militære i hele verden, med stor margin!

Presidenten varsler samtidig at han vil uttale seg onsdag morgen amerikansk tid.

Storkonflikten etter drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani fikk i natt en dramatisk utvikling: En rekke raketter ble avfyrt mot Erbil i nordlige Irak og mot al-Asad-basen vest i landet.

Så langt er det ikke meldt om amerikanske eller irakiske tap. Det er heller ikke meldt om skader blant de norske styrkene på al-Asad-basen.

Møter i Det hvite hus

Presidenten overvåket utviklingen sammen med sitt nasjonale sikkerhetsteam, opplyste Det hvite hus kort tid etter de første meldingene om angrepene. Både forsvarsminister Mark Esper og utenriksminister Mike Pompeo møtte i Det hvite hus.

Spørsmålet nå er om, og eventuelt hvordan, Trump vil svare på rakettangrepene.

Tirsdag sa Donald Trump til pressen at det ville få konsekvenser hvis Iran gjorde «noe de ikke burde gjøre». Han sa også at USA var forberedt på at Iran kunne slå til mot amerikanske mål.

Irans utenriksminister skriver på Twitter at Irans angrep var selvforsvar og at regimet ikke ønsker en eskalering.

– Men vi vil forsvare oss mot enhver form for aggresjon, skriver Javad Zarif.

Bakgrunn: Trump presses om Iran-angrep

– En krigshandling

En av Trumps fremste støttespillere, senatoren Lindsay Graham, sa til Fox News at han snakket med Trump på telefon sent tirsdag kveld amerikansk tid.

– Dette var en krigshandling. Rakettene kom fra Iran og var rettet mot anlegg som huser militært personell. Presidenten har all myndighet, i tråd med artikkel to, til å svare. Hvordan han vil svare er ennå ikke avgjort, men han har myndighet til å svare, sier Graham, med henvisning til den amerikanske grunnloven.

Graham sa at presidentens viktigste oppgave nå er å forsikre seg om at dette ikke vil skje igjen. Senatoren pekte videre på tre forhold: Iran må endre sitt missilsystem, det må bli en slutt på det han kaller statsfinansiert terrorisme og det er behov for en ny atomavtale.

– Hans respons må være å håndtere disse tre punktene - hvordan få regimet til å endre oppførselen sin, sa Graham.

LYSENE PÅ: Alt tyder på at det er aktivitet i Det hvite hus natt til onsdag norsk tid. Foto: Alex Brandon / AP

– Ikke råd til krig

Leder for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har sagt at hun følger nøye med på situasjonen.

– Vi må sørge for sikkerheten til våre soldater, både ved å stanse de unødvendige provokasjonene fra den sittende administrasjonen, og ved å kreve at volden fra Iran opphører. USA og verden har ikke råd til krig, skriver hun på Twitter.

Visepresident Mike Pence ringte sentrale senatorer for å informere dem om rakettangrepet, opplyste hans pressesjef.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder